Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Nacionalni prosvetni savet započeo izradu Pravaca razvoja obrazovanja

Objavljeno 30.04.2010.

bookNacionalni prosvetni savet pokrenuo je izradu Pravaca razvoja obrazovanja u Srbiji koji će biti polazni okvir buduće Strategije razvoja obrazovanja i deo ukupne razvojne politike Srbije do 2020. godine. Dokument će biti finaliziran do kraja juna meseca 2010. godine.

Izrada Pravaca razvoja obrazovanja je jedna od osnovnih funkcija NPS. Forimarana je i počela je sa radom stručna komisija iz reda članova NPS, kojoj stručnu pomoć u izradi dokumenta pruža stručnjak za obrazovnu politiku  prof. dr Ivan Ivić, čiji rad podržava Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva / Kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije. Komisija je započela svoj rad i u dosadašnjem radu je izradila početnu skicu opšteg okvira unutar koga će se raditi na tom dokumentu. Članovi komisije iz NPS su prof. dr Desanka Radunović, predsednik, prof. dr Dragica Trivić, dr Vesna Đukić, Nataša Stojanović, prof. dr Ljubomir Popović, Marina Arizanović, prof. dr Ljubomir Kocić i dr Ana Pešikan.

NPS Pravce razvoja obrazovanja i Strategiju razvoja obrazovanja tretira kao dve faze u izradi dugoročne politike razvoja obrazovanja u Srbiji (Pravci kao prva faza a Strategija kao druga), odnosno dva povezana dokumenta od prvorazrednog nacionalnog značaja u kojima će biti definisani strateški ciljevi i prioriteti u razvoju obrazovanja u Srbiji. Strategija razvoja obrazovanja u Srbiji viđena je kao jedan od ključnih činilaca ukupnog razvoja Srbije i treba da bude povezana sa drugim strateškim dokumentima Republike Srbije.

U procesu izrade Pravaca razvoja obrazovanja NPS vidi veliku ulogu partnera, odnosno predviđa konsultacije sa: a) državnim institucijama u oblasti obrazovanja (Ministrastvo prosvete, Savet za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Nacionalni savet za visoko obrazovanje, pokrajinske institucije obrazovanja u Vojvodini, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Zavod za vrednovanje kvaliteta u obrazovanju); b) naučnim, stručnim i kulturnim  institucijama, univerzitima, SANU, stručnim društvima; c) drugim društvenim činiocima koji su povezani sa obrazovanjem: (privrednim komorama, udruženjima građana i udruženjima poslodavaca, sindikatima u oblasti obrazovanja, Stalnom konferencijom gradova i opština, crkvama, političkim strankama.

Cilj Nacionalnog prosvetnog saveta je da budući Pravci razvoja obrazovanja budu sagledani kroz sve zahteve koje različite Vladine politike/strategije imaju prema sektoru obrazovanja, kroz međunarodne obaveze kao i kroz standarde EU.

NACIONALNI PROSVETNI SAVET RADI NA DEFINISANJU NACIONALNIH INDIKATORA OBRAZOVANJA

Tokom marta meseca 2010. godine u okviru Nacionalnog prosvetnog saveta formirana je i počela je sa radom stručna komisija koja će raditi na definisanju nacionalnih indikatora obrazovanja prema kojima će NPS izveštavati Narodnu Skupštinu i javnost o stanju u obrazovanju.

Članovi komisije iz NPS su prof. dr Branislav Đurđev, predsednik, mr Bodin Starčević, Mirjana Ćirić, Mirjana Ilić i prof. dr Bora Kuzmanović, i Danica Bojić, predstavnik Unije srednjoškolaca Srbije.

Stručnu pomoć u definisanju indikatora NPS-u pružiće stručnjak za obrazovnu politiku, doc dr. Aleksandar Baucal, čiji rad podržava Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva / Kabinet potpredsednika Vlade za evropske integracije.

Kako trenutno u Srbiji ne postoje jasno definisani nacionalni indikatori obrazovanja a većina indikatora na niovu EU se kod nas ne prati, članovi NPS  su se u proteklom periodu upoznavali sa mehanizmima za praćenje obrazovanja na nivou EU.

Definisanje nacionalnih indikatora obrazovanja poboljšaće funkciju nadzora Nacionalnog prosvetnog saveta i harmonizaciju mehanizama izveštavanja sa evropskim trendovima što će doprineti usklađivanju nivoa obrazovnog sistema sa evropskim principima i vrednostima.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]