Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Nasilje nad starima i dalje jedan od najvećih problema društva

Objavljeno 15.06.2017.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin 15. juna je izjavio da se u proteklih pet godina broj prijava nasilja nad starim osobama povećao za 153 odsto, pri čemu se najveći broj njih odnosio na fizičko i psihičko nasilje.

Vulin je, otvarajući konferenciju “Zlostavljanje starijih – šta dalje, kako sprečiti?” povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, izneo podatak da je centrima za socijalni rad tokom prošle godine prijavljeno 23.218 slučajeva porodičnog nasilja, od čega je 3.050 slučajeva nasilje nad starima.

Kada je u pitanju nasilje u porodici, u proteklih pet godina se broj prijava povećao za 149 odsto, a kada je reč o nasilju nad starima, taj broj je veći za 153 odsto, naveo je on.

Centri za socijalni rad su, kako je istakao, u svih 3.050 slučajeva nasilja nad starima pružili nekad materijalnu, nekad psihološku, nekada pravnu pomoć, pri čemu je u 38 slučajeva podignuta krivična prijava protiv nasilnika, a u osam slučajeva je zatražena mera izricanja obaveznog lečenja počinioca nasilja.

Ministar je pozvao sve koji su izloženi nasilju da to prijave, jer, kako je istakao, niko ne sme da prihvati nasilje kao nešto što mu pripada.

Nema teže stvari nego prijaviti da ste izloženi nasilju od strane svog deteta i zbog toga se ćuti, upozorio je on, zatraživši i od javnosti da se više uključi u rešavanje ovog problema.

Vulin je ukazao na to da je Ministarstvo pokrenulo kampanju i 2017. godinu je označilo kao godinu međugeneracijske solidarnosti, najavivši da će i putem medija, odnosno video-spotova, pokušavati da mobiliše javnost da se suprotstavi nasilju u porodici, a posebno kada se ono čini nad starima.

On je dodao da će Ministarstvo vrlo brzo, po formiranju nove vlade, osnovati Savet za brigu o starijima, za šta je predlog već sačinjen i o njemu će Vlada odlučivati na nekoj od narednih sednica.

Vulin je izneo i podatak da u Srbiji živi milion i 328.841 osoba starija od 65 godina. Od svih njih 84 odsto prima penziju, ostali ili primaju penziju iz nekog drugog sistema – rad u inostranstvu, imaju imovinu, ili žive u domaćinstvu gde bar jedan član ima penziju.

Veoma mali broj ljudi je bez ikakve penzije i to je na svetskom nivou veoma dobar rezultat, naglasio je ministar, uz napomenu da je to posledica vremena u kojem je bila visoka zaposlenost, kada smo imali odnos sedam radnika na jednog penzionera, i kada su se doprinosi uplaćivali.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović rekao je da bez obzira na to što se poslednjih godina više govori o ovom fenomenu, zlostavljanje starijih i dalje ostaje veliki javno-zdravstveni problem i jedan od poslednjih društvenih tabua koji nije u dovoljnoj meri prepoznat.

Vulin je potom na konferenciji ”Nasilje ostavlja trajne modrice na duši”, kojom je započeta kampanja ”Zaustavimo nasilje i diskriminaciju nad starijim ženama”, rekao da su centri za socijalni rad ustanovili da je od svih prijavljenih slučajeva nasilja nad starijim osobama u prošloj godini, 65 odsto bilo nad starijim ženama.

Jedan od uzroka jeste njihova niska ekonomska snaga u poodmaklim životnim godinama, rekao je ministar, navodeći podatak da od žena koje trpe nasilje svega devet odsto ima završenu srednju školu, a da najveći broj njih ima osnovnu ili nema nikakvu školu.

Direktor Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da je, prema poslednjem popisu, više od 720.000 žena starijih od 65 godina, a da je jedan od problema sa kojim se one suočavaju i problem nasilja.

Na žalost, najčešće su počinioci nasilja najbliži srodnici, odnosno, pružaoci nege, rekla je Paunović i dodala da je od 38 žena ubijenih prošle godine 11 starije od 65 godina.

Prema njenim rečima, to potvrđuje koliko je ovaj problem izražen, a koliko se o njemu malo govori u javnosti.

Važno je da se kampanja koja se pokreće danas dešava u okviru globalne kampanje Vlade Srbije “Isključi nasilje”, koja promoviše osnovnu vrednost svakog društva, a to je nulta toleranciju na svaki vid nasilja, rekla je ona.

Nadežda Satarić iz Udruženja Amity rekla je da živimo u demografski staroj zemlji, u kojoj danas gotovo svaki peti stanovnik ima 65 i više godina.

Ona je ukazala i na to da sva dostupna istraživanja potvrđuju rasprostranjenost pojave nasilja nad starijima, posebno nad starijim ženama.

Zato je danas težište stavljeno na starije žene koje doživljavaju višestruke oblike diskriminacije i tri puta su češće žrtve nasilja od starijih muškaraca, rekla je ona, dodajući da nasilje nad starijim ženama ne samo da šteti njima, već i njihovim porodicama i zajednicama.

Izvor: www.srbija.gov.rs

***

Obrazovanje mladih ključno za prevenciju nasilja nad starijima

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da ključni segment prevencije nasilja nad starijim osobama treba da bude obrazovni sistem u kome će se mlađe generacije odgajati u duhu međugeneracijske solidarnosti i tolerancije. Poverenica je u saopštenju povodom 15. juna, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, navela da je ta vrsta nasilja prisutna u našem društvu ali i da najčešće ostaje sakrivena u okviru porodice.

“Godine ne smeju da budu prepreka za dostojanstven i bezbedan život. Da bi se stariji zaštitili od zlostavljanja i nasilja, veoma je važna stalna edukacija zaposlenih u sistemu socijalne i zdravstvene zaštite, policije, pravosudnog sistema”, navela je poverenica.

Ona je dodala da značajnu ulogu u sprečavanju nasilja nad starijima ima civilni sektor koji, po njenim rečima, posebnu pažnju treba da posveti aktivnostima za smanjenje socijalne isključenosti i izolacije starijih osoba, kao faktorima rizika od nasilja.

Po rezultatima nedavnog istraživanja institucije poverenika, skoro polovina ispitanih koji imaju 85 ili više godina, suočena je sa otežanim pristupom zdravstvenim ustanovama a skoro trećina starijih od 75 godina suočava se sa barijerama prilikom kretanja ulicom, korišćenja javnog prevoza ili javnih površina.

Dan borbe protiv nasilja nad starijima prvi put je u svetu obeležen 15. juna 2006, a inicijator njegovog obeležavanja bila je Međunarodna mreža za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA).

U Srbiji je prvi put ovaj datum obeležen 15. juna 2007. na inicijativu Crvenog krsta Srbije i mreže “HumanaS” i od tada se svake godine obeležava u saradnji javnog i civilnog sektora.

UN su 19. decembra 2011. zvanično prepoznale zlostavljanje starijih kao javno-zdravstveni i socijalni problem a 15. juni kao Dan borbe protiv nasilja nad starima je uvršten u kalendar UN.

Izvor: Beta, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
id_blog
Znate ovu situaciju: ušli ste u supermarket sa detetom od 5 godina, koje ima slušne aparate, a prodavačica, usiljenog osmeha [...]
sri, jun 20, 2018
Source: Inkluzija blog
Mama, tata, pas i kravata - blog Anđele Čeh
Koliko god da mi, milenijalci ovih prostora, neka deca rođena i odrasla u Srbiji (i susednim zemljama), na prekretnici, na [...]
sri, jun 13, 2018
Source: Inkluzija blog
Blue
U momentu mladosti, kada uvidiš da nečija mladost nikada neće prestati, netrudom, greškom; u momentu kada ta mladost ne stvara [...]
sri, jun 06, 2018
Source: Inkluzija blog
CRI
„Jednoga dana…” Još od osnovne škole smatrao sam svaki sastav, priču i uopšte tekst sa takvim početkom nekako glupim i [...]
pet, dec 29, 2017
Source: Inkluzija blog
Dar
Glavni junak u pozorišnoj predstavi Dar je dečak Kosta. On je poseban i drugačiji. On ima dar. Priču o ljubavi, [...]
pet, dec 29, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dostupno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
Septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
August, 2016 arrow right pdf [2 MB]