Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Nezaposlenost i dalje najveći problem Roma u regionu

Objavljeno 10.11.2017.

RCC ROMINezaposlenost ostaje najveći problem Roma u regionu Balkana, a prema novom istraživanju, svaki šesti direktor ne bi zaposlio Roma bez obzira na obrazovanje i veštine, rečeno je 10. novembra na regionalnoj konferenciji u Tirani. Učesnici su se složili da je borba protiv diskriminacije i za integraciju Roma u društvo neophodna, kao i da je za unapređenje života Roma potrebna i saradnja u regionu.

Učesnici konferencije akcionog tima projekta “Integracija Roma 2020” Saveta za regionalnu saradnju (RCC) o potrebama i prioritetima za popunjavanje budžetskih nedostataka u politikama integracije Roma u regionu Balkana kazali su i da je integracija dug i složen proces i da je potrebna saradnja svih zainteresovanih strana.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović izjavio je da je novo istraživanje za Balkan pokazalo da 16% biznis lidera ne bi zaposlili Rome bez obzira na obrazovanje i veštine, a da 19% nije sigurno da li bi to učinili.

“To mora da se promeni. Moramo da promenimo stereotipe i da uložimo više novca i više napora u integracije”, rekao je Svilanović na konferenciji kojoj su prisustvovali predstavnici vlada zemalja Zapadnog Balkana i Turske, donatorskih organizacija koje deluju u regionu, finansijskih institucija i regionalne inicijative.

Svilanović je rekao da su zbrinjavanje i zaposlenje ključna pitanja kojima se ovoga puta bave, dodavši da je cilj obezbediti vladama zemalja u regionu podršku za unapređenje integracije Roma.

“Nezaposlenost je najveći problem. Oni koji su zaposleni pribojavaju se da će izgubiti posao za dve ili tri godine, a oni koji ga nemaju plaše se da ga neće dobiti naredne dve ili tri godine”, rekao je Svilanović.

Ministarka zdravlja i socijalne zaštite Albanije Ogerta Manastirliu izjavila je da je neophodna borba protiv diskriminacije i za integraciju Roma u društvo.

“Važno je da budu prihvaćeni u društvu bez prepreka i diskriminacije i da rešimo njihov problem stanovanja”, kazala je Ogerta Manastirliu.

Ministarka zdravlja Albanije, koja je domaćin konferencije, rekla je da “ostaje još mnogo koraka ka unapređenju života Roma” i da je u tom cilju potrebna saradnja u regionu.

Državni sekretar u Vladi Srbije Nenad Ivanišević rekao je da je u Srbiji znatno povećan broj romske dece koja se upisuju u školu, da je povećan broj studenata i da ima 400 romskih studenata.

“Oko 30% sredstava nedostaje i zato je važno da razgovaramo o tome. Uoči konferencije razgovarali smo čemu služe ovakve konferencije – služe da znamo da su nam problemi isti i da su nam koraci u rešavanju problema isti”, rekao je Ivanišević.

Kada se reši pitanje stanovanja, rekao je Ivanišević, mora se “rešiti i pitanje zaposlenja jer u suprotnom rezultat nije kompletan”.

Ministarka rada i socijalne politike Makedonije Mila Carovska izrazila je zadovoljstvo zbog učešća na regionalnoj konferenciji o popunjavanju budžetskih praznina u politikama integracije Roma, rekavši da se region suočava sa velikim izazovima.

Carovska je rekla da je u Makedoniji ove godine prioritet zbrinjavanje i dodala da je u tu svrhu povećan budžet.

“Svake godine se izdvaja 10 miliona denara za određenu grupu Roma koja se suočava sa finansijskim problemima”, kazala je ona.

Dodala je da je cilj Vlade Makedonije smanjenje siromaštva u toj zemlji, a samim tim i među manjinama.

Zamenik ministra za ljudska prava i izbeglice BiH Predrag Jović rekao je da su Romi najmogoljudnija i najugroženija nacionalna manjina u BiH, ali i ocenio da se položaj Roma u BiH iz dana u dan poboljšava i izrazio uverenje da će se taj trend nastaviti.

On je rekao da je u BiH 2005. godine uvedena Strategija za rešavanje problema Roma, koja se, između ostalog, odnosi na stanovanje i zdravstvenu zaštitu.

Visoki zvaničnik crnogorskog Ministarstva za ljudska i manjinska prava Leon Đogaj rekao je da je u Crnoj Gori “četiri puta više Roma integrisano u obrazovni sistem” nego što je to bio slučaj pre 10 godina i dodao da nijedan visokoobrazovan Rom nije nezaposlen.

“Integracija je dug i složen proces i potrebna je saradnja svih zainteresovanih strana”, rekao je Đogaj i dodao: “Ništa o Romima bez Roma”.

On je rekao da je ključni cilj nove strategije, kada su u pitanju Romi u Crnoj Gori, smanjenje razlika u odnosu na preostali deo stanovništva.

Predstavnik Delegacije Evropske unije u Albaniji Stiven Stark rekao je da je integracija Roma “visoko na agendi EU”.

Stark je rekao da je integracija Roma deo proriteta koje Albanija mora da ispuni u okviru evrointegracija i da su među ključnim pitanjima obrazovanje, zdravstvena zaštita i stanovanje.

On je pozvao vlade zemalja u regionu da sarađuju i “dele dobre modele”.

Glavni cilj konferencije u Tirani je stvaranje odgovarajućeg foruma u okviru kojeg će ekonomije učesnice i donatori razgovarati o potrebama i prioritetima integracije Roma, posebno u oblasti zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja.

Zemlje regiona zajednički do rešenja problema Roma

Generalni sekretar RCC-a ocenio je da su zaposlenje i stanovanje prioriteti pri rešavanju problema Roma na Balkanu.

“Danas smo se bavili pitanjima zapošljavanja i smeštaja, svesni da postoje i drugi problemi sa kojima se suočavaju Romi, posebno kada je u pitanju izdavanje ličnih dokumenata i obrazovanje”, rekao je Svilanović novinarima posle konferencije.

Svilanović je rekao da je RCC u Tirani okupio “sve one na Zapadnom Balkanu koji se bave problemom integracija romske zajednice”.

“Istraživanje Balkan Barometar je pokazalo da je 55% onih koji vode najveće kompanije odgovorilo da bi bilo loše za njihov posao ako bi zaposlili Rome, 16% ljudi koji vode najveće kompanije u regionu ne bi bilo spremno da zaposli pripadnika romske zajednice čak i u slučaju da ima najbolje kvalifikacije”, rekao je Svilanović.

Generalni sekretar RCC je dodao da su upravo ti stereotipi razlog okupljanja svih zemalja iz regiona u traganju za rešenjem osnovnih problema Roma.

Zamenik ministra BiH Jović je novinarima rekao da je Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice je uradilo akcioni plan 2017-2020 za poboljšanje uslova života, pogotovo, Roma i drugih nacionalnih manjina i dodao da će država obezbediti 50% od 22,5 miliona konvertibilnih maraka vrednosti tog akcionog plana.

Državni sekretar u Vladi Srbije Nenad Ivanišević je novinarima posle konferencije rekao da “svi kontakti s donatorima treba da pomognu da se nađe nedostajući deo sredstava”, odnosno 30% od ukupnog iznosa za Akcioni plan.

Ivanišević je rekao da, zahvaljujući donacijama EU, Srbija ima veliki projekat za rešavanje stambenih problema Roma.

“Stanovanje i zapošljavanje jesu oblasti na koje treba da obratimo najviše pažnje”, dodao je Ivanišević.

Vođa akcionog tima projekta “Integracija Roma 2020”, Orhan Usein je rekao da je, na osnovu istraživanja, za popunjavanje budžetskih nedostataka u politikama integracije Roma u regionu neophodno između 30 i 50% sredstava iz “spoljnih donatorskih fondova”.

“To znači da treba da obezbedimo da se usklade prioriteti vlada zemalja i prioriteti donatora”, s fokusom na stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje, rekao je Usein posle konferencije.

Izvor: Beta, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Candela proizvodi
Piše: Kristina Đurić Kada bi na vaše pitanje „Šta ste po zanimanju?“ neko odgovorio „politikološkinja za međunarodnu politiku koja radi u [...]
sri, dec 12, 2018
Source: Inkluzija blog
Borba je u tebi, oni se već bore
Što smo više uz njih, sa njima i zarad njih, sve više shvatamo bit: očišćenost duha. Priča je dobra samo kada [...]
pon, nov 26, 2018
Source: Inkluzija blog
drvo
„Novembarsko sunce i ovog vikenda probudilo me je mnogo rano. Ako odmah ustanem, imaću čitav dan na raspolaganju. Samo… Kako [...]
pet, nov 23, 2018
Source: Inkluzija blog
Fatima Kamberović
Transkript govora Fatime Kamberović na 41. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 6” (7. novembar 2018. godine, Impact Hub, Beograd) Predstavništvo Fonda [...]
sri, nov 21, 2018
Source: Inkluzija blog
Dražen Zacero: Organski socijalni rad i socijalni sport u njemu
Socijalni sport – tako sam skovao naziv korišćenja sporta kao metodologije u socijalnom radu. Šta znači ovo “organski” videćete tokom teksta, [...]
čet, okt 18, 2018
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]