Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Nova lista zanimanja u skladu sa potrebama privrede

Objavljeno 04.02.2019.

Okrugli sto „Jedinstveni kodeks šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada“Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević 30. januara je izjavio da je to ministarstvo iniciralo izradu nove liste zanimanja jer su dinamične promene u svetu rada uslovile nestanak jednih i pojavu novih zanimanja.

Đorđević je, na okruglom stolu „Jedinstveni kodeks šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada“, naveo da je Ministarstvo za rad, zajedno sa Ministarstvom prosvete i drugim organizacijama i institucijama, obrazovalo Radnu grupu koja je intenzivno radila na popisu zanimanja u Srbiji, prateći potrebe privrede i tržišta rada.

On je podsetio na to da je na predlog Ministarstva za rad, Vlada Srbije usvojila 17. jula prošle godine Odluku o Jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada, čiji sastavni deo su dva nova šifarnika – Šifarnik zanimanja i Šifarnik nivoa kvalifikacija.

Prema njegovim rečima, sastavni deo ove odluke čine i Šifarnik država usklađen sa Međunarodnim šifarnikom država, ažurirani Šifarnik opština u Srbiji, kao i Šifarnik naselja u Srbiji.

Ministar je ukazao na to da je do skoro u upotrebi bila lista zanimanja iz 1990. godine, koja je u najvećem delu prevaziđena zbog dinamičnih promena u svetu rada, a koje su uslovile nestanak jednih i pojavu novih zanimanja.

Oblast informaciono-komunikacionih tehnologija doživela je veliku ekspanziju u poslednjih 30 godina, što je praćeno pojavom čitavog niza novih zanimanja, koja su našla svoje mesto u novom šifarniku, objasnio je Đorđević.

On je rekao i da će uvođenje novih zanimanja obezbediti vidljivost zapošljavanja, a time i povećanje kvaliteta podataka o celokupnoj ponudi i potražnji za zanimanjima u Srbiji.

Prema njegovim rečima, uvođenje novih zanimanja od izuzetne je važnosti kako za obrazovni sistem, tako i za utvrđivanje mera politike zapošljavanja i drugih programa i mera usmerenih na razvoj privrede i društva u celini.

Novi šifarnici, a posebno šifarnici zanimanja i nivoa kvalifikacija, predstavljaju veliku promenu sa stanovišta poslodavaca, a imajući to u vidu, Ministarstvo je, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Privrednom komorom Srbije, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), sprovelo niz aktivnosti koje imaju za cilj da se olakša njihova primena, rekao je ministar.

Đorđević je istakao da je pripremljen Priručnik za primenu Jedinstvenog kodeksa šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada, koji se nalazi na sajtu Ministarstva.

On je naveo i da je održano ukupno deset informativnih sesija sa poslodavcima i drugim korisnicima u osam gradova, a u toku je i priprema veb stranice na kojoj će moći da se vrši pretraživanje šifarnika, a korisnici će moći da dobiju odgovore na postavljena pitanja u vezi sa primenom šifarnika.

Ministar je objasnio da će novi šifarnik zanimanja biti deo Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja, za čije dalje uspostavljanje resorno ministarstvo planira da izradi metodologiju za opise pojedinačnih zanimanja.

Ministarstvo će, kako je istakao, raditi i na definisanju institucionalnog okvira i nadležnosti za uspostavljanje, održavanje i unapređenje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u okviru Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Pored Đorđevića u uvodnom delu govorili su i rukovoditeljka Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Mirjana Kovačević, pomoćnica ministra nauke i prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić Garić i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
sri, jul 29, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Mirela stanuje na Gazeli. U kućici broj 67. Napravljenoj od kartona, bačenog pleha i šperploča. To je njena adresa. Ima [...]
pon, jul 27, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Proces obazovanja je neprekidan tok usvajanja saznanja kroz koji u neposrednom radu u školi unapređuju svoje kompetencije učenici i nastavnici [...]
čet, jul 16, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]