Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Novi program školske razmene – Superškole za srednjoškolce/ke iz regiona (rok: 28.10.2021)

Objavljeno 21.10.2021.

SuperschoolsNovi program školske razmene Superschools nudi srednjoškolcima/kama i njihovim profesorima/kama priliku da upoznaju region Zapadnog Balkana. Ovaj program organizuje Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO), a učesnici/e će imati priliku da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje svojim domaćinima, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama.

Program se sprovodi u naredne tri godine i pružiće podršku školama u osmišljavanju regionalnog programa školske razmene koji će omogućiti srednjoškolcima/kama da učestvuju u dugoročnom RYCO-ovom programu razmene. Pozivaju se sve srednje škole sa Zapadnog Balkana, kako javne tako i privatne, da se prijave za učešće u programu.

Zainteresovana škola treba da se registruje na sajtu www.superschools.net, kreira svoj profil i pronađe partnersku školu iz drugog dela Zapadnog Balkana. Poziv je otvoren 27. septembra i traje do 28. oktobra 2021. Nakon toga, partnerske škole bi trebalo da izaberu i u svojoj prijavi predlože zajedničke aktivnosti koje će sprovoditi tokom razmene. Tokom prve godine programa, razmene će se odvijati od februara do maja 2022. godine, a svaka škola će organizovati jednu posetu partnerskoj školi sa grupom od deset do dvadeset učenika/ca. Učenici/e će biti u pratnji jednog ili dva profesora, dok će razmena trajati između šest i deset dana.

Na svečanom otvaranju programa, održanom 6. oktobra, okupljene načelnike školskih uprava pozdravio je ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

„Evropska unija u potpunosti podržava inicijative koje podstiču duh pomirenja i saradnje među mladima u regionu. Region Zapadnog Balkana će napredovati kroz zajedničko delovanje u promovisanju tolerancije, solidarnosti, mobilnosti i saradnje. Zbog toga, EU će nastaviti da podržava rad Regionalne kancelarija za mlade, kao što je to učinio i sa ovim programom u vrednosti od 5,5 miliona evra”, rekao je Žiofre.

Ambasador Žiofre je najavio i da će sledeći budžetski period (2021-2027) biti posebno važan za mlade na Zapadnom Balkanu. EK će podržati ciljeve Strategije za Zapadni Balkan, koja predviđa veći fokus na društveno-ekonomski razvoj društva, uključujući povećana sredstva za projekte mobilnosti i učenja kroz program Erazmus+. Usvojeni Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, ima jedan od ciljeva da aktivira sve mlade ljude, pružajući im kvalitetnu ponudu za zaposlenje, nastavak obrazovanja ili istraživanja u roku od četiri meseca od situacije nezaposlenost ili napuštanje formalnog obrazovanja, naglasio je ambasador.

„RYCO je potreban mladima u regionu. Verujem da će ovaj program poslužiti kao sredstvo za izgradnju mira i pomirenja među mladima na Zapadnom Balkanu i time još jednom pokazati da ovaj region pripada Evropi“, istakao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i prvi potpresednik Vlade Srbije gospodin Branko Ružić.

„Regionalna kancelarija za mlade je deo Berlinskog procesa i nastala je po ugledu francusko-nemačke kancelarije za mlade, nastale nakon Drugog svetskog rata. Duboko verujem da će program Superschools doprineti regionalnom pomirenju i da će mladi kroz ramene postati manje impresionirani nacionalističkim narativima”, naglasio je nemački ambasador Tomas Šib.

Ivana Antonijević, direktorka kancelarije RYCO u Srbiji, naglasila je da je u dosadašnjem radu Regionalne kancelarije podržano preko 110 školskih projekata, u kojima je učestvovali preko 20.000 mladih, te više od 2.000 nastavnika i nastavnog osoblja na Zapadnom Balkanu.

„U naredne tri godine, koliko će trajati program Superschools, biće podržana razmena 200 srednjih škola iz regiona, te preko 5000 njihovih učenika. Pored razmena, program će se usredotočiti i na obuke namenjene nastavnicima i nastavničkom osoblju“, rekla je Antonijević.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Jedan od ključnih zadataka nastavnika posle višedecenijskog rada u osnovnoj školi je da uklope iskustvo sa novinama koje se javljaju [...]
čet, dec 02, 2021
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
U svojim dosadašnjim tekstovima nisam pisao o svom detinjstvu i mislim da bi vam možda bilo zanimljivo da pročitate o [...]
sri, dec 01, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Za šest meseci života na Sardiniji imala sam prilike da pričam sa ljudima iz različitih struka i uverim se kako [...]
pon, nov 29, 2021
Source: Inkluzija blog
Valentina Lepojević
Politika me ne interesuje – kako? Ja sam apolitičan/na – šta to znači? Ove rečenice neretko čujem. Dosta sam promišljala i došla [...]
pet, nov 26, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
U društvenim naukama već decenijama primetno je interesovanje za proučavanje generacijskih specifičnosti. Kompleksna međudelovanja ekonomskih, političkih i tehnoloških faktora oblikuje [...]
čet, nov 25, 2021
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj LGBTI osoba
Novembar, 2021 arrow right pdf [164 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj žena i rodna ravnopravnost
Novembar, 2021 arrow right pdf [977 KB]
Analiza dugotrajnog siromaštva u Republici Srbiji
Novembar, 2021 arrow right pdf [10 MB]
Strategija za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine
Oktobar, 2021 arrow right docx [705 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji 2021.
Oktobar, 2021 arrow right pdf [12 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba sa invaliditetom
Oktobar, 2021 arrow right pdf [194 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj Roma i Romkinja
Septembar, 2021 arrow right pdf [182 KB]
Neaktivnost na tržištu rada u Republici Srbiji
August, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Strategija zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine
August, 2021 arrow right pdf [6 MB]