Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljen Evropski monitor poslova za 2019. godinu

Objavljeno 04.12.2019.

Evropski monitor poslova 2019. - naslovna stranaEvropska fondacija za unapređenje životnih i radnih uslova (Eurofound) nedavno je objavila izveštaj Evropski monitor poslova za 2019. godinu, u kojem su predstavljene promene u strukturi zapošljavanja na regionalnom nivou, odnosno promene u distribuciji zaposlenosti po zanimanjima i sektorima u regionima zemalja Evropske unije (EU).

Istraživanje upoređuje obrasce rasta i pada zaposlenosti u četiri vrste regiona: glavni grad, uglavnom urbani grad, srednje urbana i uglavnom ruralna oblast. Obuhvaćeno je 130 regiona u periodu od 2002. do 2017. godine u devet većih država članica: Belgija, Češka, Francuska, Nemačka, Italija, Poljska, Španija, Švedska i Velika Britanija.

Rezultati istraživanja pokuzuju da je rast stanovništva i zaposlenosti mnogo veći u prestonicama država članica EU nego u ostalim regionima istih zemalja. U periodu od 2002. do 2017. godine zaposlenost je porasla za 19% u glavnim gradovima u poređenju sa 10–12% u drugim regionima u okviru istih država članica EU.

Iako struktura zapošljavanja postaje sve sličnija između država članica, nejednakost raste između regiona unutar istih zemalja. Tako je, na primer, u Poljskoj uočen nagli pad u poljoprivrednom sektoru tokom poslednjih decenija i odgovarajući rast u proizvodnji (što korespondira prosečnoj strukturi zaposlenosti na nivou EU). S druge strane, u ovoj zemlji istovremeno je uočen i rast nejednakosti u strukturi zaposlenosti između regiona. Poljska (pored Češke i pojedinih regiona u Nemačkoj), spada u zemlje u kojima se proizvodni sektor pokazao kao najotporniji, kao i u red zemalja gde su se srednje plaćeni poslovi najbolje održali.

Istraživanje pokazuje još jedan značajan trend, a to je disproporcija udela visoko plaćenih i visokokvalifikovanih poslova, gde je ovaj udeo mnogo veći u glavnim gradovima u poređenju sa ostalim regionima. Pored značajnog udela visoko plaćenih poslova u glavnim gradovima, u period trajanja istraživanja, primećen je i rast nisko plaćenih poslova.

Uočen je i rast uslužnog sektora, koji čini gotovo 75% zaposlenosti na nacionalnom nivou. Ovaj porast je još očigledniji u glavnim gradovima, gde zastupljenost sektora usluga prelazi 85%.

Rast međuregionalne nejednakosti doprinosi nezadovoljstvu stanovništva prema postojećim političkim sistemima, što zauzvrat može oslabiti socijalne veze koje utemeljuju demokratske sisteme, navodi se u Izveštaju. Kao primere mera koje mogu ublažiti rizike od prevelike koncentracije ekonomske aktivnosti u nekim oblastima navedene su: porast digitalizacije i rada „na daljinu”, infrastukturne investicije (bolje povezivanje različitih regiona), regionalna mobilnost, ulaganja u javni sektor (rast zaposlenosti u javnom sektoru) i ulaganja u ljudski kapital.

Kliknite da preuzmete izveštaj Evropski monitor poslova za 2019: Promene u strukturi zapošljavanja na regionalnom nivou (.pdf).

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]