Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljen Evropski monitor poslova za 2019. godinu

Objavljeno 04.12.2019.

Evropski monitor poslova 2019. - naslovna stranaEvropska fondacija za unapređenje životnih i radnih uslova (Eurofound) nedavno je objavila izveštaj Evropski monitor poslova za 2019. godinu, u kojem su predstavljene promene u strukturi zapošljavanja na regionalnom nivou, odnosno promene u distribuciji zaposlenosti po zanimanjima i sektorima u regionima zemalja Evropske unije (EU).

Istraživanje upoređuje obrasce rasta i pada zaposlenosti u četiri vrste regiona: glavni grad, uglavnom urbani grad, srednje urbana i uglavnom ruralna oblast. Obuhvaćeno je 130 regiona u periodu od 2002. do 2017. godine u devet većih država članica: Belgija, Češka, Francuska, Nemačka, Italija, Poljska, Španija, Švedska i Velika Britanija.

Rezultati istraživanja pokuzuju da je rast stanovništva i zaposlenosti mnogo veći u prestonicama država članica EU nego u ostalim regionima istih zemalja. U periodu od 2002. do 2017. godine zaposlenost je porasla za 19% u glavnim gradovima u poređenju sa 10–12% u drugim regionima u okviru istih država članica EU.

Iako struktura zapošljavanja postaje sve sličnija između država članica, nejednakost raste između regiona unutar istih zemalja. Tako je, na primer, u Poljskoj uočen nagli pad u poljoprivrednom sektoru tokom poslednjih decenija i odgovarajući rast u proizvodnji (što korespondira prosečnoj strukturi zaposlenosti na nivou EU). S druge strane, u ovoj zemlji istovremeno je uočen i rast nejednakosti u strukturi zaposlenosti između regiona. Poljska (pored Češke i pojedinih regiona u Nemačkoj), spada u zemlje u kojima se proizvodni sektor pokazao kao najotporniji, kao i u red zemalja gde su se srednje plaćeni poslovi najbolje održali.

Istraživanje pokazuje još jedan značajan trend, a to je disproporcija udela visoko plaćenih i visokokvalifikovanih poslova, gde je ovaj udeo mnogo veći u glavnim gradovima u poređenju sa ostalim regionima. Pored značajnog udela visoko plaćenih poslova u glavnim gradovima, u period trajanja istraživanja, primećen je i rast nisko plaćenih poslova.

Uočen je i rast uslužnog sektora, koji čini gotovo 75% zaposlenosti na nacionalnom nivou. Ovaj porast je još očigledniji u glavnim gradovima, gde zastupljenost sektora usluga prelazi 85%.

Rast međuregionalne nejednakosti doprinosi nezadovoljstvu stanovništva prema postojećim političkim sistemima, što zauzvrat može oslabiti socijalne veze koje utemeljuju demokratske sisteme, navodi se u Izveštaju. Kao primere mera koje mogu ublažiti rizike od prevelike koncentracije ekonomske aktivnosti u nekim oblastima navedene su: porast digitalizacije i rada „na daljinu”, infrastukturne investicije (bolje povezivanje različitih regiona), regionalna mobilnost, ulaganja u javni sektor (rast zaposlenosti u javnom sektoru) i ulaganja u ljudski kapital.

Kliknite da preuzmete izveštaj Evropski monitor poslova za 2019: Promene u strukturi zapošljavanja na regionalnom nivou (.pdf).

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Obrazovanje ne treba da bude mehanički sistem koji funkcioniše po principima naredbi koje daje nastavnik/ca i primene usvojenih naredbi, već [...]
čet, avg 27, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]