Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljen priručnik „Testiranje javnih politika – inovativni pristupi za zapošljavanje mladih”

Objavljeno 13.04.2020.

Testiranje javnih politika - inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (naslovna strana)Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (u daljem tekstu: SIPRU) objavio je priručnik „Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih” koji predstavlja praktični vodič za razvoj, testiranje i skaliranje inovativnih modela za zapošljavanje mladih. Pruručnik je nastao u okviru projekta koji je imao za cilj da podrži sprovođenje Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP). Ovaj projekat je deo šireg programa „Znanjem do posla“ koji je realizovan u periodu od 2015. do 2019. godine uz podršku Vlade Švajcarske.

Priručnik je namenjen svima koji žele da obogate svoje znanje i veštine u domenu društvenih inovacija ili pak, ukoliko planiraju da u budućnosti razviju i testiraju rešenja sa ciljem rešavanja konkretnih problema sa kojim se jedna zajednica ili čitavo društvo suočava.

U njemu možete naći više informacija o SIM (Social Innovation Mechanism) mehanizmu koji je razvijen i korišćen od strane SIPRU kako bi se inovativni modeli za zapošljavanje mladih najpre razvili, zatim testirali u praksi i, na kraju, učinili održivim na lokalnom ili na nacionalnom nivou. SIM mehanizam obuhvata nekoliko elemenata a najvažniji su finansijski program za razvoj inovativnih modela, program osnaživanja kapaciteta organizacija civilnog društva za društvene inovacije, sistem za praćenje i evaluaciju inovativnih modela, adekvatne ljudske resurse, kao i institucionalnu podršku skaliranju modela koje je pružao SIPRU.

SIPRU je putem SIM mehanizma podržao ukupno 19 projekata (ukupna vrednost donacije bila je 450.000 CHF), u kojima je učestvovalo preko 650 mladih. Neki od najvažnijih ostvarenih efekata jesu:

  1. Na lokalnom nivou, potpuno je razvijeno šest inovativnih modela za zapošljavanje mladih, koji su u procesu institucionalizacije, skaliranja i stvaranja održivosti.
  2. Stopa zapošljavanja, odnosno samozapošljavanja mladih godinu dana nakon završetka programa iznosila je 58,5%.
  3. Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva koji je usvojila Vlada Republike Srbije, sadrži mere za rešavanje problema nezaposlenosti mladih, bazirane na iskustvu proisteklom iz testiranih inovativnih modela.
  4. Mera iz Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja pod nazivom „Obuka na zahtev poslodavca“ unapređena je 2018. godine na osnovu modela testiranog u Kragujevcu u pogledu obaveza poslodavaca prema licima koja traže zaposlenje nakon isteka mere. Na osnovu istog modela akreditovana su dva obrazovna programa u metaloprerađivačkom sektoru.
  5. Kapaciteti Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za zapošljavanje mladih sa invaliditetom osnaženi su uvođenjem u praksu priručnika za savetnike NSZ, koji značajno olakšava rad sa privredom i osobama sa invaliditetom. Priručnik je nastao na osnovu jednog od razvijenih inovativnih modela.
  6. Nekoliko lokalnih akcionih planova zapošljavanja izmenjeno je na osnovu iskustava dobijenih tokom pilotiranja inovativnih modela na lokalnom nivou. Na taj način modeli su dobili mesto u lokalnim javnim politikama, kao i odgovarajuća finansijska sredstva.
  7. IPA 2014 Projekat u oblasti zapošljavanja i aktivnog uključivanja (ukupne vrednosti 4 miliona evra) naglasio je značaj testiranja javnih politika u cilju njihovog unapređivanja, a obuhvatio je i kriterijume inovativnosti u evaluacionoj listi, korišćene prilikom odabira projekata koji će biti podržani.
  8. Organizacije civilnog društva i lokalne samouprave koje su učestvovale u SIM mehanizmu obezbedile su iznos od skoro 2 miliona evra* za unapređenje oblasti zapošljavanja mladih kroz učešće u domaćim i stranim javnim konkursima za dodelu bespovratnih sredstava.

Svaki od 6 primera inovativih modela za zapošljavanje mladih ukazuju na to da je međusektorska saradnja i poverenje između javnog, privatnog, civilnog sektora i akademske zajednice od presudnog značaja za smanjenje nezaposlenosti i promene u životima mladih.

Preuzmite dokumenta:

——-

*Podaci se zasnivaju na rezultatima ankete koju je sproveo SIPRU među primaocima bespovratnih sredstava koji su učestvovali u mehanizmu društvenih inovacija tokom perioda 2015–2019. godine.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
Radmila Urošević
Tempo života savremenog čoveka, pritisak svakodnevne borbe za egzistenciju, uspeh i izazovi sa zdravljem proizvode kod pojedinaca hronični osećaj straha, [...]
sri, feb 24, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Često pričamo samo o lepim stvarima, uz preterano naglašavanje ideje o tome da treba da budemo bezrezervno srećni i veseli. [...]
sri, feb 17, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Ko neće da čita do kraja, zaključak je: i jedno i drugo. Još kao dete naučio sam da brojim na prstima [...]
čet, feb 11, 2021
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Krajem 2019. i početkom 2020. godine jedna devojčica u Srbiji doživela je strašnu sudbinu. Osim što će celog svog života [...]
pon, feb 01, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Korona virus prouzrokovao je brojna prilagođavanja u poslovnom svetu, kao i u radnim navikama. Osobe čija se radna aktivnost može [...]
pet, jan 22, 2021
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Ex-post analiza Nacionalne strategije zapošljavanja za period 2011-2020. godine
Februar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
Smernice o realizaciji otvorenog učenja i učenja na daljinu za učenike/ce sa smetnjama u razvoju i invaliditetom dok su škole zatvorene: Unapređivanje inkluzivnog učenja u vreme COVID-19“
Decembar, 2020 arrow right pdf [8 MB]
Indeks društvenog razvoja gradova i opština u Republici Srbiji – Brošura
Decembar, 2020 arrow right pdf [313 KB]
Posledice Kovid-19 na položaj osetljivih grupa i grupa u riziku – uzroci, ishodi i preporuke
Decembar, 2020 arrow right pdf [5 MB]
Mapiranje podstandardnih romskih naselja prema rizicima i pristupu pravima u Republici Srbiji sa naročitim osvrtom na Covid-19 epidemiju
Decembar, 2020 arrow right pdf [12 MB]
Inovativne prakse u oblasti socijalne zaštite na lokalnom nivou u Republici Srbiji – Odgovor na vanredno stanje usled pandemije Covid-19
Decembar, 2020 arrow right pdf [709 KB]