Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljen priručnik „Testiranje javnih politika – inovativni pristupi za zapošljavanje mladih”

Objavljeno 13.04.2020.

Testiranje javnih politika - inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (naslovna strana)Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (u daljem tekstu: SIPRU) objavio je priručnik „Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih” koji predstavlja praktični vodič za razvoj, testiranje i skaliranje inovativnih modela za zapošljavanje mladih. Pruručnik je nastao u okviru projekta koji je imao za cilj da podrži sprovođenje Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP). Ovaj projekat je deo šireg programa „Znanjem do posla“ koji je realizovan u periodu od 2015. do 2019. godine uz podršku Vlade Švajcarske.

Priručnik je namenjen svima koji žele da obogate svoje znanje i veštine u domenu društvenih inovacija ili pak, ukoliko planiraju da u budućnosti razviju i testiraju rešenja sa ciljem rešavanja konkretnih problema sa kojim se jedna zajednica ili čitavo društvo suočava.

U njemu možete naći više informacija o SIM (Social Innovation Mechanism) mehanizmu koji je razvijen i korišćen od strane SIPRU kako bi se inovativni modeli za zapošljavanje mladih najpre razvili, zatim testirali u praksi i, na kraju, učinili održivim na lokalnom ili na nacionalnom nivou. SIM mehanizam obuhvata nekoliko elemenata a najvažniji su finansijski program za razvoj inovativnih modela, program osnaživanja kapaciteta organizacija civilnog društva za društvene inovacije, sistem za praćenje i evaluaciju inovativnih modela, adekvatne ljudske resurse, kao i institucionalnu podršku skaliranju modela koje je pružao SIPRU.

SIPRU je putem SIM mehanizma podržao ukupno 19 projekata (ukupna vrednost donacije bila je 450.000 CHF), u kojima je učestvovalo preko 650 mladih. Neki od najvažnijih ostvarenih efekata jesu:

  1. Na lokalnom nivou, potpuno je razvijeno šest inovativnih modela za zapošljavanje mladih, koji su u procesu institucionalizacije, skaliranja i stvaranja održivosti.
  2. Stopa zapošljavanja, odnosno samozapošljavanja mladih godinu dana nakon završetka programa iznosila je 58,5%.
  3. Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva koji je usvojila Vlada Republike Srbije, sadrži mere za rešavanje problema nezaposlenosti mladih, bazirane na iskustvu proisteklom iz testiranih inovativnih modela.
  4. Mera iz Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja pod nazivom „Obuka na zahtev poslodavca“ unapređena je 2018. godine na osnovu modela testiranog u Kragujevcu u pogledu obaveza poslodavaca prema licima koja traže zaposlenje nakon isteka mere. Na osnovu istog modela akreditovana su dva obrazovna programa u metaloprerađivačkom sektoru.
  5. Kapaciteti Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za zapošljavanje mladih sa invaliditetom osnaženi su uvođenjem u praksu priručnika za savetnike NSZ, koji značajno olakšava rad sa privredom i osobama sa invaliditetom. Priručnik je nastao na osnovu jednog od razvijenih inovativnih modela.
  6. Nekoliko lokalnih akcionih planova zapošljavanja izmenjeno je na osnovu iskustava dobijenih tokom pilotiranja inovativnih modela na lokalnom nivou. Na taj način modeli su dobili mesto u lokalnim javnim politikama, kao i odgovarajuća finansijska sredstva.
  7. IPA 2014 Projekat u oblasti zapošljavanja i aktivnog uključivanja (ukupne vrednosti 4 miliona evra) naglasio je značaj testiranja javnih politika u cilju njihovog unapređivanja, a obuhvatio je i kriterijume inovativnosti u evaluacionoj listi, korišćene prilikom odabira projekata koji će biti podržani.
  8. Organizacije civilnog društva i lokalne samouprave koje su učestvovale u SIM mehanizmu obezbedile su iznos od skoro 2 miliona evra* za unapređenje oblasti zapošljavanja mladih kroz učešće u domaćim i stranim javnim konkursima za dodelu bespovratnih sredstava.

Svaki od 6 primera inovativih modela za zapošljavanje mladih ukazuju na to da je međusektorska saradnja i poverenje između javnog, privatnog, civilnog sektora i akademske zajednice od presudnog značaja za smanjenje nezaposlenosti i promene u životima mladih.

Preuzmite dokumenta:

——-

*Podaci se zasnivaju na rezultatima ankete koju je sproveo SIPRU među primaocima bespovratnih sredstava koji su učestvovali u mehanizmu društvenih inovacija tokom perioda 2015–2019. godine.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
pet, avg 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
sri, jul 29, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]