Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljen Vodič kroz tranziciju za trans osobe u Srbiji

Objavljeno 05.10.2020.

Vodič kroz tranziciju za trans osobe u Srbiji - naslovna stranaTim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) objavio je Vodič kroz tranziciju za trans osobe u Srbiji, koji je pripremljen u saradnji sa organizacijom Geten, Centar za prava LGBTIQA osoba.

Vodič je namenjen trans osobama u Srbiji, svakome ko istražuje i preispituje svoj rodni identitet i izražavanje, ali i svima koji žele da se upoznaju s temom transrodnosti i tranzicije, budući da termini rod/rodni i identitet/transrodnost, kao pojmovi koji naglašavaju individualnost, postaju sve prisutniji u javnom diskursu.

Transrodnost, društvena, pravna i medicinska tranzicija, kao i mehanizmi zaštite od diskriminacije i nasilja, predstavljaju najveće probleme sa kojima se susreću trans osobe u Srbiji danas. Koraci ka pravnoj i medicinskoj tranziciji u Srbiji još uvek nisu jednostavni i jasno definisani.

Prema nalazima istraživanja o potrebama trans osoba u Srbiji, koje je sproveo Geten 2019. godine, tek svaka treća trans osoba (30,1%) upoznata je sa svojim pravima i mehanizmima zaštite koje pružaju državne institucije i organizacije civilnog društva.

Vodič pruža odgovore na ključne dileme o transrodnosti, pojašnjava najznačajnije aspekte i faze tranzicije (društvena, pravna, medicinska), sa posebnim osvrtom na procedure u Republici Srbiji. Takođe, publikacija predstavlja najzačajnije mehanizme zaštite od različitih oblika diskriminacije i nasilja, kao i smernice za delovanje u sličaju neadekvatnog postupanja organa vlasti.

Osim pružanja korisnih i praktičnih saveta trans osobama u Srbiji, cilj ovog vodiča je da ohrabri sve čitaoce i čitateljke da rod posmatraju kao konstantno fluidnu kategoriju, bez strogih granica i jasnih binarnih podela.

Kliknite da preuzmete Vodič kroz tranziciju za trans osobe u Srbiji (.pdf).

 

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
Iva Eraković
Ako ste ikada uganuli skočni zglob, polomili nogu ili ruku ili samo širili zenice – osetili ste koliko svet može [...]
pet, okt 09, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Kako je dečiji rak postao izlečiva hronična bolest, tako je sve više počelo da se razmišlja o kvalitetu života dece [...]
pet, okt 02, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Čitanje naslova – Starenje bez cenzure ili Starenje bez autocenzure, stvar je ličnog izbora. Provokacija i dilema na samom početku [...]
čet, okt 01, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Sedimo u Ivanovoj ušuškanoj sobici nesuđenog psihologa, prepunoj knjiga, suvenira sa dalekih putovanja i gitarom, svedokom jedne mladosti. Treći sprat [...]
pon, sep 28, 2020
Source: Inkluzija blog
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Vodič kroz tranziciju za trans osobe u Srbiji
Oktobar, 2020 arrow right pdf [2 MB]
Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]