Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljena interaktivna platforma posvećena mladima u NEET situaciji

Objavljeno 10.09.2020.

Naša zajednica - naša budućnostU okviru projekta „Naša zajednica, naša budućnost – veća saradnja i zapošljavanje mladih” nedavno je objavljena interaktivna platforma posvećena mladina u NEET situaciji.

Prema anketi Republičkog zavoda za statistiku, u 2019. godini stopa mladih u NEET situaciji je iznosila 15.3%, što je 2.8% manje u odnosu na prethodnu godinu. Ovo se odnosi samo na mlade od 15 do 24 godina starosti, te ne obuhvata mlade u celini, do 30 godina kako ih definiše Zakon o mladima. COVID-19 kriza je dodatno produbila nejednakosti marginalizovanih mladih u NEET situaciji. NEET je skraćenica pozajmljena iz engleskog jezika i obuhvata mlade koje nisu u sistemu obrazovanja, radnom odnosu ili sistemu obučavanja.

Tranzicija od obrazovanja do zaposlenja, a time i do osamostaljenja mladih, ključni je jaz kada je reč o mladima u NEET situaciji. Prema istraživanju o NEET mladima, koje sprovedeno u okviru projekta „Naša zajednica, naša budućnost – veća saradnja i zapošljavanje mladih”, faktori koji utiču na to su neinformisanost i društvena izolovanost, manjak prilika za početno zaposlenje što dalje vodi do nedostatka kompetencija i radnog iskustva za dalje zapošljavanje.

Prilike za zaposlenje koje su na raspolaganju mladim ljudima često su ograničene na prekarne poslove koji ne vode ka stalnom zaposlenju. U pitanju su privremena angažovanja ili poslovi sa nepunim radnim vremenom, koji iako jesu izlaz iz NEET situacije drže mlade u stalnom riziku povratka u nju. Ne sme se zaboraviti i na dodatne ekonomske izazove i prava na rad koji će biti uslovljeni posledicama izazvanim pandemijom COVID-19 i koji će još teže pogoditi marginalizovane mlade.

Projekat „Naša zajednica, naša budućnost – veća saradnja i zapošljavanje mladih” teži da osigura kontinuiranu i sistemsku podršku mladima u NEET situaciji. Kroz rad sa organizacijama civilnog društva i institucijama realizatori projekta razvijaju i zagovaraju usluge koje pružaju podršku mladima u skladu sa njihovim specifičnim potrebama.

Interaktivna platforma neetmladi.info objavljena je 12. avgusta, na Međunarodni dan mladih, a na njoj će se naći resursi koji do sada nisu postojali, a namenjeni su radu sa mladima u NEET situaciji. U narednom periodu u okviru platforme biće dostupno prvo sveobuhvatno istraživanje o mladima u NEET situaciji koje će doprineti razumevanju društvenih i ekonomskih faktora koji dovode do NEET situacije i potreba mladih na osnovu kojih se dalje razvijaju usluge i politike.

Platforma će takođe sadržati i praktični vodič za organizovanje kvalitetnih radnih praksi i terenski omladinski rad, kao i istraživanje o mladima i preduzetništvu.

Kroz tekstove, dostupnost informacija i usluga, kao i interaktvne diskusije platforma će pokriti veliki broj tema od značaja za NEET mlade.

Iako se beleži napredak u procentu zaposlenosti mladih, njihovo dodatno aktiviranje, posebno onih u NEET situaciji, osim individualnog, ima i poseban društveni značaj. Na taj način osigurava se njihov ostanak u zemlji, i učešće na tržištu rada koje je neophodno za dalji razvoj ekonomije. Još uvek nisu dostupni podaci koliko je globalna pandemija COVID-19 virusa uticala na položaj mladih u NEET situaciji, ali se sa sigurnošću može zaključiti da je smanjenje nesigurnosti mladih od izuzetnog značaja u neizvesnom periodu koji predstoji. Stoga je neophodno uvek uvek i stalno pričati o mladima i sa mladima, ali i raditi na kreiranju konkretnih politika za mlade u NEET statusu, kako bi se unapredila sistemska briga o mladima.

Interaktivna platforma posvećena mladima u NEET situaciji dostupna je na adresi neetmladi.info.

Više informacija na koms.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Obrazovanje ne treba da bude mehanički sistem koji funkcioniše po principima naredbi koje daje nastavnik/ca i primene usvojenih naredbi, već [...]
čet, avg 27, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]