Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljena interaktivna platforma posvećena mladima u NEET situaciji

Objavljeno 10.09.2020.

Naša zajednica - naša budućnostU okviru projekta „Naša zajednica, naša budućnost – veća saradnja i zapošljavanje mladih” nedavno je objavljena interaktivna platforma posvećena mladina u NEET situaciji.

Prema anketi Republičkog zavoda za statistiku, u 2019. godini stopa mladih u NEET situaciji je iznosila 15.3%, što je 2.8% manje u odnosu na prethodnu godinu. Ovo se odnosi samo na mlade od 15 do 24 godina starosti, te ne obuhvata mlade u celini, do 30 godina kako ih definiše Zakon o mladima. COVID-19 kriza je dodatno produbila nejednakosti marginalizovanih mladih u NEET situaciji. NEET je skraćenica pozajmljena iz engleskog jezika i obuhvata mlade koje nisu u sistemu obrazovanja, radnom odnosu ili sistemu obučavanja.

Tranzicija od obrazovanja do zaposlenja, a time i do osamostaljenja mladih, ključni je jaz kada je reč o mladima u NEET situaciji. Prema istraživanju o NEET mladima, koje sprovedeno u okviru projekta „Naša zajednica, naša budućnost – veća saradnja i zapošljavanje mladih”, faktori koji utiču na to su neinformisanost i društvena izolovanost, manjak prilika za početno zaposlenje što dalje vodi do nedostatka kompetencija i radnog iskustva za dalje zapošljavanje.

Prilike za zaposlenje koje su na raspolaganju mladim ljudima često su ograničene na prekarne poslove koji ne vode ka stalnom zaposlenju. U pitanju su privremena angažovanja ili poslovi sa nepunim radnim vremenom, koji iako jesu izlaz iz NEET situacije drže mlade u stalnom riziku povratka u nju. Ne sme se zaboraviti i na dodatne ekonomske izazove i prava na rad koji će biti uslovljeni posledicama izazvanim pandemijom COVID-19 i koji će još teže pogoditi marginalizovane mlade.

Projekat „Naša zajednica, naša budućnost – veća saradnja i zapošljavanje mladih” teži da osigura kontinuiranu i sistemsku podršku mladima u NEET situaciji. Kroz rad sa organizacijama civilnog društva i institucijama realizatori projekta razvijaju i zagovaraju usluge koje pružaju podršku mladima u skladu sa njihovim specifičnim potrebama.

Interaktivna platforma neetmladi.info objavljena je 12. avgusta, na Međunarodni dan mladih, a na njoj će se naći resursi koji do sada nisu postojali, a namenjeni su radu sa mladima u NEET situaciji. U narednom periodu u okviru platforme biće dostupno prvo sveobuhvatno istraživanje o mladima u NEET situaciji koje će doprineti razumevanju društvenih i ekonomskih faktora koji dovode do NEET situacije i potreba mladih na osnovu kojih se dalje razvijaju usluge i politike.

Platforma će takođe sadržati i praktični vodič za organizovanje kvalitetnih radnih praksi i terenski omladinski rad, kao i istraživanje o mladima i preduzetništvu.

Kroz tekstove, dostupnost informacija i usluga, kao i interaktvne diskusije platforma će pokriti veliki broj tema od značaja za NEET mlade.

Iako se beleži napredak u procentu zaposlenosti mladih, njihovo dodatno aktiviranje, posebno onih u NEET situaciji, osim individualnog, ima i poseban društveni značaj. Na taj način osigurava se njihov ostanak u zemlji, i učešće na tržištu rada koje je neophodno za dalji razvoj ekonomije. Još uvek nisu dostupni podaci koliko je globalna pandemija COVID-19 virusa uticala na položaj mladih u NEET situaciji, ali se sa sigurnošću može zaključiti da je smanjenje nesigurnosti mladih od izuzetnog značaja u neizvesnom periodu koji predstoji. Stoga je neophodno uvek uvek i stalno pričati o mladima i sa mladima, ali i raditi na kreiranju konkretnih politika za mlade u NEET statusu, kako bi se unapredila sistemska briga o mladima.

Interaktivna platforma posvećena mladima u NEET situaciji dostupna je na adresi neetmladi.info.

Više informacija na koms.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Verujem da je 2021. godina instaliranja socijalnog zadrugarstva u Srbiji. Međutim, izazovi koji očekuju socijalno zadrugarstvo nisu uopšte mali. Jedan [...]
čet, maj 06, 2021
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Rak kod dece i odraslih nije isto – različite su vrste i organi koje napadaju, različiti su uzroci. Uzroci raka [...]
sri, maj 05, 2021
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Kažu mi pre par godina komšije po povratku sa letovanja – ludo smo se proveli, odmorili, šopingovali i SVE pare [...]
sub, maj 01, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Upotreba interneta u nastavi podstiče radoznalost učenika/ca da saznaju nešto novo o određenoj temi, da upotrebe različite forme izraza, kao [...]
pon, apr 26, 2021
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Iako savremeno doba donosi brojne trendove i inovacije u različitim oblastima, ove novine ne podrazumevaju isključivo napredak i pozitivne iskorake. [...]
sri, apr 21, 2021
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Priručnik za javne službe „Komunikacija sa korisnicima – pristup univerzalnog dizajna”
Mart, 2021 arrow right pdf [5 MB]
E2E: Izveštaj o sprovedenoj analizi postojećeg programa preduzetništva NSZ sa preporukama za unapređenje
Mart, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Ex-ante analiza Strategije zapošljavanja Republike Srbije za period 2021-2026. godine
Mart, 2021 arrow right pdf [3 MB]
Ex-post analiza Nacionalne strategije zapošljavanja za period 2011-2020. godine
Februar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
Smernice o realizaciji otvorenog učenja i učenja na daljinu za učenike/ce sa smetnjama u razvoju i invaliditetom dok su škole zatvorene: Unapređivanje inkluzivnog učenja u vreme COVID-19“
Decembar, 2020 arrow right pdf [8 MB]
Indeks društvenog razvoja gradova i opština u Republici Srbiji – Brošura
Decembar, 2020 arrow right pdf [313 KB]
Posledice Kovid-19 na položaj osetljivih grupa i grupa u riziku – uzroci, ishodi i preporuke
Decembar, 2020 arrow right pdf [5 MB]
Mapiranje podstandardnih romskih naselja prema rizicima i pristupu pravima u Republici Srbiji sa naročitim osvrtom na Covid-19 epidemiju
Decembar, 2020 arrow right pdf [12 MB]