Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljeni rezultati istraživanja o posledicama COVID-19 krize po LGBTI zajednicu

Objavljeno 19.05.2020.

COVID-19 i LGBTI zajednica u Srbiji - naslovna stranaViše od dve trećine LGBTI zajednice (68,5 odsto) ima problema u zadovoljavanju bar jedne od osnovnih životnih potreba – hrane, stanovanja, egzistencije, posla, glavni je rezultat istraživanja „LGBTI zajednica i COVID-19“ koji su sprovela udruženja Loud & Queer i Egal u periodu od 5. do 9. aprila ove godine.

Cilj ovog istraživanja, u kome je učestvovalo rekordnih 1.198 LGBTI osoba, bio je da utvrdi uticaj javnozdravstvene krize koju je uzrokovala pandemija korona virusa COVID-19.

Pretpostavka da će pandemija izazvati velike potrese u LGBTI zajednici u Srbiji pokazala se ispravnom, pošto je trećina LGBTI zajednice pretrpela direktne ekonomske posledice pandemije.

LGBTI zajednicu nakon ove krize muči hronična nezaposlenost (trećina njih traži posao, od čega ogromna većina duže od šest meseci).

Veliki broj njih (trećina) dobilo je otkaz u prethodna dva meseca, završili su na neplaćenim odsustvima ili im je smanjen prihod. Vlasnici i preduzetnici u LGBTI zajednici (polovina njih) morali su da zatvore svoje biznise ili redukuju svoje poslovanje.

Posledica ovoga je da će polovina LGBTI zajednice u narednom periodu da traži novi i/ili dodatni posao, kako bi otklonila posledice ozbiljnog materijalnog nazadovanja, jer oko dve trećine pogođenih trenutno nema nikakva primanja.

Urgentna podrška je potrebna za više od 20% LGBTI osoba, jedan je od zaključaka istraživanja.

LGBTI osobe obolele od hroničnih oboljenja imale su problema u lečenju.

Veliki broj LGBTI osoba (svaka deseta) je izbačen iz prostora u kojima su do tada živeli, dok se 5% LGBTI zajednice i članova i članica njihovih porodica nalaze u riziku od beskućništva. Treba istaći da su većina iseljenih mlađe LGBTI osobe, odnosno studenti i studentkinje, što će značajno uticati na njihovu mogućnost da se obrazuju u narednom periodu.

Jedna petina LGBTI osoba u Srbiji živi u strahu od nasilja ili trpi nasilje na mestu na kojem su izolovani tokom pandemije, a trećina je ocenila vrlo loše osećaj privatnosti na mestu izolacije.

Više od pola od 1.198 LGBTI ispitanika i ispitanica u istraživanju se suočava sa izazovima u vezi sa mentalnim zdravljem, gde su neophodne profesionalne i specifične usluge podrške.

Posebno ranjivu poziciju zauzimaju trans osobe koje i dalje nisu potpuno pravno vidljive, što im onemogućava pristup osnovnim i drugim pravima i uslugama.

Potrebno je uzeti u obzir opšte stanje zajednice koje je, i pre pojave virusa, karakterisala najveća socijalna distanca, iz koje su sledili mnogi ekonomski i društveni problemi, kao što je siromaštvo.

Zajedničkim radom organizacija civilnog društva i nadležnih državnih organa potrebno je hitro raditi na razvijanju paketa pomoći za najugroženije tokom krize izazvane pandemijom COVID-19, dok će ekspertski tim udruženja Egal i Loud & Queer u narednom periodu pripremiti set preporuka za rešavanje ovih hroničnih problema.

Autori izveštaja „COVID-19 i LGBTI zajednica u Srbiji“ su Boris Milićević i Anđela Čeh, a dokument možete preuzeti ovde.

Izvor: gayecho.com

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
pon, jun 01, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đurice Stankova na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Moja priča [...]
pet, maj 29, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Stefana Lazarevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Ja sam [...]
sri, maj 27, 2020
Source: Inkluzija blog
Monika Ajvazović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Monike Ajvazović na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Još od [...]
pon, maj 25, 2020
Source: Inkluzija blog
42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Olge Dević i Andree Rajičić na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
pet, maj 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]