Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljeni rezultati istraživanja o posledicama COVID-19 krize po LGBTI zajednicu

Objavljeno 19.05.2020.

COVID-19 i LGBTI zajednica u Srbiji - naslovna stranaViše od dve trećine LGBTI zajednice (68,5 odsto) ima problema u zadovoljavanju bar jedne od osnovnih životnih potreba – hrane, stanovanja, egzistencije, posla, glavni je rezultat istraživanja „LGBTI zajednica i COVID-19“ koji su sprovela udruženja Loud & Queer i Egal u periodu od 5. do 9. aprila ove godine.

Cilj ovog istraživanja, u kome je učestvovalo rekordnih 1.198 LGBTI osoba, bio je da utvrdi uticaj javnozdravstvene krize koju je uzrokovala pandemija korona virusa COVID-19.

Pretpostavka da će pandemija izazvati velike potrese u LGBTI zajednici u Srbiji pokazala se ispravnom, pošto je trećina LGBTI zajednice pretrpela direktne ekonomske posledice pandemije.

LGBTI zajednicu nakon ove krize muči hronična nezaposlenost (trećina njih traži posao, od čega ogromna većina duže od šest meseci).

Veliki broj njih (trećina) dobilo je otkaz u prethodna dva meseca, završili su na neplaćenim odsustvima ili im je smanjen prihod. Vlasnici i preduzetnici u LGBTI zajednici (polovina njih) morali su da zatvore svoje biznise ili redukuju svoje poslovanje.

Posledica ovoga je da će polovina LGBTI zajednice u narednom periodu da traži novi i/ili dodatni posao, kako bi otklonila posledice ozbiljnog materijalnog nazadovanja, jer oko dve trećine pogođenih trenutno nema nikakva primanja.

Urgentna podrška je potrebna za više od 20% LGBTI osoba, jedan je od zaključaka istraživanja.

LGBTI osobe obolele od hroničnih oboljenja imale su problema u lečenju.

Veliki broj LGBTI osoba (svaka deseta) je izbačen iz prostora u kojima su do tada živeli, dok se 5% LGBTI zajednice i članova i članica njihovih porodica nalaze u riziku od beskućništva. Treba istaći da su većina iseljenih mlađe LGBTI osobe, odnosno studenti i studentkinje, što će značajno uticati na njihovu mogućnost da se obrazuju u narednom periodu.

Jedna petina LGBTI osoba u Srbiji živi u strahu od nasilja ili trpi nasilje na mestu na kojem su izolovani tokom pandemije, a trećina je ocenila vrlo loše osećaj privatnosti na mestu izolacije.

Više od pola od 1.198 LGBTI ispitanika i ispitanica u istraživanju se suočava sa izazovima u vezi sa mentalnim zdravljem, gde su neophodne profesionalne i specifične usluge podrške.

Posebno ranjivu poziciju zauzimaju trans osobe koje i dalje nisu potpuno pravno vidljive, što im onemogućava pristup osnovnim i drugim pravima i uslugama.

Potrebno je uzeti u obzir opšte stanje zajednice koje je, i pre pojave virusa, karakterisala najveća socijalna distanca, iz koje su sledili mnogi ekonomski i društveni problemi, kao što je siromaštvo.

Zajedničkim radom organizacija civilnog društva i nadležnih državnih organa potrebno je hitro raditi na razvijanju paketa pomoći za najugroženije tokom krize izazvane pandemijom COVID-19, dok će ekspertski tim udruženja Egal i Loud & Queer u narednom periodu pripremiti set preporuka za rešavanje ovih hroničnih problema.

Autori izveštaja „COVID-19 i LGBTI zajednica u Srbiji“ su Boris Milićević i Anđela Čeh, a dokument možete preuzeti ovde.

Izvor: gayecho.com

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]