Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljeni rezultati PISA testiranja

Objavljeno 04.12.2019.

PISA rezultati - infografikNa konferenciji za novinare u Vladi Srbije 3. decembra su predstavljeni rezultati međunarodnog PISA testiranja postignuća učenika i učenica za 2018. godinu.

Prema tim rezultatima u Srbiji prosečno postignuće na skali matematičke pismenosti iznosi 448 bodova, na skali čitalačke pismenosti 439,  na skali naučne pismenosti 440 bodova, dok je prosečno postignuće u OECD zemljama oko 500 bodova.

Postignuća učenika i učenica iz Srbije, u odnosu na druge zemlje iz regiona, bolja su od postignuća učenika/ca iz Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a slabije od postignuća učenika/ca iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Poljske.

Ključni nalazi studije pokazali su i da u odnosu na prethodni PISA ciklus nisu uočene značajne razlike u postignuću učenika/ca.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je na konferenciji za novinare da je stiglo vreme da se mnogo više ulaže u obrazovanje i da budžeti moraju da se „drastično povećaju“.

„Ono što je bitno je da smo još 2016. godine shvatili da mnogo toga mora iz korena da se promeni zbog čega je i započeta reforma obrazovanja na svim nivoima. Suština je u promeni paradigme kada je reč o prenošenju znanja. Poenta je da se dođe do projektne nastave, da se rade međupredmetne kompetencije i da kompetencije koja deca stiču mogu da iskažu kroz primenu stečenih znanja. To meri PISA”, rekao je on.

Ministar prosvete rekao je da je umereni optimista da će se rezultati popraviti 2021. godine, ali da se ozbiljniji pomak očekuje 2024. godine, zbog vremena koje je potrebno da se osete efekti reformi.

On je objasnio  da je dosta toga već urađeno, da je reforma plana i programa krenula u školskoj 2018/2019, i to za prvi i peti razred osnovne škole i prvi razred gimnazija, dok ove godine po reformisanom programu ide drugi i šesti razred osnovne i druga godina gimnazija.

U Srbiji je testirano ukupno 8.442 petnaestogodišnjaka/inja, koji su uglavnom učenici/e prvog razreda srednje škole. Osim matematičke, čitalačke i naučne pismenosti, učenici i učenice su prvi put radili i test iz finansijske pismenosti i opšte kompetencije.

Međunarodni program procene učeničkih postignuća – PISA (Programme for International Student Assessment) je u ovom trenutku najobuhvatnije istraživanje u oblasti obrazovanja. Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prvi put je pokrenula ovu studiju 1997. godine. U istraživanju koje je sprovedeno prošle godine učestvovalo je 79 zemalja sveta uključujući i Srbiju.

Srbija  je peti put učestvovala u studiji i to u ciklusima 2003, 2006, 2009, 2012. i 2018. godine.

Izvor: www.mpn.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]