Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Objavljeni rezultati PISA testiranja

Objavljeno 04.12.2019.

PISA rezultati - infografikNa konferenciji za novinare u Vladi Srbije 3. decembra su predstavljeni rezultati međunarodnog PISA testiranja postignuća učenika i učenica za 2018. godinu.

Prema tim rezultatima u Srbiji prosečno postignuće na skali matematičke pismenosti iznosi 448 bodova, na skali čitalačke pismenosti 439,  na skali naučne pismenosti 440 bodova, dok je prosečno postignuće u OECD zemljama oko 500 bodova.

Postignuća učenika i učenica iz Srbije, u odnosu na druge zemlje iz regiona, bolja su od postignuća učenika/ca iz Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, a slabije od postignuća učenika/ca iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Poljske.

Ključni nalazi studije pokazali su i da u odnosu na prethodni PISA ciklus nisu uočene značajne razlike u postignuću učenika/ca.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je na konferenciji za novinare da je stiglo vreme da se mnogo više ulaže u obrazovanje i da budžeti moraju da se „drastično povećaju“.

„Ono što je bitno je da smo još 2016. godine shvatili da mnogo toga mora iz korena da se promeni zbog čega je i započeta reforma obrazovanja na svim nivoima. Suština je u promeni paradigme kada je reč o prenošenju znanja. Poenta je da se dođe do projektne nastave, da se rade međupredmetne kompetencije i da kompetencije koja deca stiču mogu da iskažu kroz primenu stečenih znanja. To meri PISA”, rekao je on.

Ministar prosvete rekao je da je umereni optimista da će se rezultati popraviti 2021. godine, ali da se ozbiljniji pomak očekuje 2024. godine, zbog vremena koje je potrebno da se osete efekti reformi.

On je objasnio  da je dosta toga već urađeno, da je reforma plana i programa krenula u školskoj 2018/2019, i to za prvi i peti razred osnovne škole i prvi razred gimnazija, dok ove godine po reformisanom programu ide drugi i šesti razred osnovne i druga godina gimnazija.

U Srbiji je testirano ukupno 8.442 petnaestogodišnjaka/inja, koji su uglavnom učenici/e prvog razreda srednje škole. Osim matematičke, čitalačke i naučne pismenosti, učenici i učenice su prvi put radili i test iz finansijske pismenosti i opšte kompetencije.

Međunarodni program procene učeničkih postignuća – PISA (Programme for International Student Assessment) je u ovom trenutku najobuhvatnije istraživanje u oblasti obrazovanja. Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prvi put je pokrenula ovu studiju 1997. godine. U istraživanju koje je sprovedeno prošle godine učestvovalo je 79 zemalja sveta uključujući i Srbiju.

Srbija  je peti put učestvovala u studiji i to u ciklusima 2003, 2006, 2009, 2012. i 2018. godine.

Izvor: www.mpn.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]