Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Obuke iz digitalnih veština za žene iz ruralnih oblasti

Objavljeno 24.06.2020.

Obuke iz digitalnih veština za žene iz ruralnih oblastiDržavna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Tatjana Matić 17. juna je poručila da digitalne tehnologije moraju biti dostupne svima, ali da među prioritetima moraju da budu društvene grupe koje su u nepovoljnom položaju, kao što su žene u ruralnim oblastima.

Matić, koja je prisustvovala predstavljanju projekta „Digitalna pismenost – prozor u svet mogućnosti i promena za žene Sjeničko-pešterske visoravni“ u Sjenici, istakla je da budućnost koju donosi digitalno doba neće poznavati nijednu delatnost, veštinu ili znanje koji ne uključuju digitalne veštine.

Državna sekretarka je navela da će upotreba digitalnih tehnologija biti apsolutno neophodna i za komunikaciju i za poslovanje i za lični razvoj.

Ona je ukazala na to da je posebna vrednost ovog projekta, koji sprovodi udruženje „BIO IDEA za održivi razvoj“ iz Sjenice, omogućavanje uslova za prevođenje rada žena iz neformalnog u formalno zapošljavanje.

Matić je prisustvovala i početku digitalne obuke za žene iz oblasti Pešterske visoravni, Golije i Kopaonika, u okviru projekta „Podizanje nivoa digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija žena iz ruralnih oblasti“, koji realizuje Udruženje građana „Centar za stručne obuke i kurseve“ iz Novog Pazara.

Osposobljavanje žena u ruralnim sredinama za upotrebu digitalnih tehnologija, kako je istakla, podstiče dostizanje rodne ravnopravnosti.

Prema njenim rečima, to omogućava i razvoj seoskog turizma i poljoprivrednih delatnosti, kojima se stanovništvo u ovim oblastima primarno bavi, kao što su stočarstvo i prerada mleka i mesa.

Reč je o dva od 27 projekata, koji su odobreni na Konkursu za razvoj informacionog društva Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija na teme podizanja nivoa digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija žena iz ruralnih oblasti i podizanja kapaciteta mikro, malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i poljoprivrednih gazdinstava u oblasti e-trgovine i elektronskog poslovanja.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]