Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Od zaštitne radionice do uspešnog poslovanja

Objavljeno 15.07.2011.

Na odeljenju dorade radnici - osobe sa invaliditetom ručno lepe kancelarijske registratore

Na odeljenju dorade radnici – osobe sa invaliditetom ručno lepe kancelarijske registratore

Predstavnici „Lola preduzetništva”, jedna od tri kompanije koja je zahvaljujući kreiranju uspešnog projekta „Biznis u službi zajednice” Beogradskog fonda za lokalne inicijative (BCIF) kojim planiraju započinjanje proizvodnje smrznutog testa, testenina, keksa i kolača dobila priliku da u Londonu na Sajmu socijalnog preduzetništva, krajem marta, vide kako je ova oblast regulisana u Velikoj Britaniji.

U Srbiji oko 650.000 ljudi živi ispod ili na granici siromaštva, a gotovo 600.000 nema posao, što je za 140.000 više nego na početku ekonomske krize pre dve godine, poslednji su statistički podaci. Zato svako novo radno mesto, naročito za osobe sa invaliditetom, ima veliki doprinos rešavanju problema siromaštva.

U „Lola preduzetništvu” osnovanom kao zaštitna radionica 1997. godine intenzivno rade na tome da uposle još 90 radnika od kojih bi 40-tak bile osobe sa invaliditetom.

Kako kaže Žarko Milićević, direktor, kada su počinjali cilj je bio da doprinesu upošljavanju osoba sa invaliditetom odnosno, aktivno reše problem tehnološkog viška radnika Lola Korporacije.

Tokom svih godina proizvode kancelarijski materijala od papira i ambalažu za prehrambenu industriju. Sva imovina kojom raspolažu obezbeđena je iz sopstvenih sredstava. U okviru obuke koju je organizovao BCIF „Biznis u službi zajednice” – Lola preduzetništvo je predstavilo plan da započnu sa proizvodnjom smrznutog testa, testenina, keksa i kolača. Sa još dva projekta, koji su prepoznati kao najbolji, dobili su priliku da odu u London na Sajam socijalnog preduzetništva, krajem marta i, vide kako je ova oblast regulisana u Velikoj Britaniji. Trenutno imaju 92 radnika, a 58 osobe sa invaliditetom.

Direktor Milićević kaže da su do sada obezbedili objekat, opremu. Nedostaju sredstva za elektor instalacije i pod koji će biti po HACCP-u sistemu . Za to smo dobili obećanje Grada Beograda da će nam bespovratno dati devet miliona dinara, dodaje direktor.

Marija Ivković je završila smer hortikulture u Srednjoj zanatskoj školi „Petar Leković” ali trenutno radi kao knjigovezac. Ipak, biće joj omogućeno da bira i možda počne rad u struci: na ozelenjavanju i održavanju dvorišta kompanije

Marija Ivković je završila smer hortikulture u Srednjoj zanatskoj školi „Petar Leković” ali trenutno radi kao knjigovezac. Ipak, biće joj omogućeno da bira i možda počne rad u struci: na ozelenjavanju i održavanju dvorišta kompanije

– Socijalnim preduzetništvom mogu da se bave oni koji su profesionalci, oni što ne zaboravljaju šta je ljudskost, saosećanje, ističe on. Plate su u rasponu od 20.000 do 60.000 dinara. Među radnicima sa invaliditetom su i dame i muškarci, najmlađi ima  20-tak godina, a ima i onih koji su pred penzijom.

Već u junu, ako se ovo ostvari, počeće proizvodnja, odnosno do kraja godine će ostvariti cilj da imaju 150 zaposlenih od kojih bi 90-tak bile osobe sa invaliditetom.

Marija Ivković ovde radi tek mesec i po dana i kaže da je jako zadovoljna. Sa kolegama radi završnu obradu kancelarijskih registratora.

– Završila sam Srednju zanatsku školu Petar Leković, za hortikulturu ali ovo mi nije teško – objašnjava dok razmazuje lepak. Drago mi je što imam platu, iskrena je 23-godišnja devojka kojoj ne smeta što do Železnika putuje sa drugog kraja grada jer živi na opštini Palilula.

Njoj i ostalim kolegama pomaže Vesna Stanišić, kontrolor kvaliteta. Dragana Arsenović, rukovodilac Ljudskih resursa dodaje da su bez obzira na vrstu hendikepa svi radnici jako vredni .

– Obezbeđen im je obrok, markica i interesantno je da nas gotovo svakog dana zovu mnogi roditelji da pitaju ima li posla jer su čuli da planiramo nova radna mesta.

Lola preduzetništvo

Adresa : Jugoslovenska 2 ; 11.125 Beograd – Železnik

Telefon: + 381 11 2580- 555

www.lolapreduzetnistvo.co.rs

mail: office@lolapreduzetnistvo.co.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
pet, avg 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]