Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Okrugli sto “Podrška Ženske parlamentarne mreže za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou”

Objavljeno 12.03.2015.

zpm_kraljevoTim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost organizovao je sa Ženskom parlamentarnom mrežom Narodne skupštine Republike Srbije okrugli sto pod nazivom “Podrška Ženske parlamentarne mreže za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou”, nakon čega je održan seminar posvećen socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva. Oba događaja su se održala u Kraljevu 27. i 28. februara 2015. godine.

Na Okruglom stolu su učestvovali Tomislav Ilić, gradonačelnik Kraljeva, Marija Blečić, članica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i šefica Kabineta potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, Marija Obradović, narodna poslanica i članica Ženske parlamentarne mreže, i Milana Lazić, koordinatorka za ljudsku bezbednost i rodnu ravnopravnost u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Na okruglom stolu je istaknuta važnost političke participacije žena na svim nivoima vlasti, značaj njihovog osnaživanja na lokalnom nivou, i neophodnost razmene iskustava, saradnje i izgradnje partnerstva svih relevantnih aktera u procesu unapređenja položaja žena.

Nakon okruglog stola, održan je seminar Ženske parlamentarne mreže o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva, u okviru kog su organizovane tri panel diskusije.

Tema prvog panela je bio sistem podrške ženskom preduzetništvu u Centralnoj Srbiji i primeri dobre prakse. Učesnicima su se obratili Jasminka Luković Jagličić, direktorka Regionalne Agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Marija Stojadinović, direktorka Razvojnog biznis centra Kragujevac, i Gorana Tanasković, direktorka Udruženja poslovnih žena “Nadežda Petrović” iz Čačka. Tokom diskusije je naglašen značaj preduzetničkog učenja i uvođenja rodnog budžetiranja. Kao jedna od mera koja bi mogla podstaći razvoj ženskog preduzetništva je navedeno mikrokreditiranje i osnivanje mikrokeditnih organizacija.

Druga panel diskusija je bila posvećena unapređenju ruralnog razvoja u Srbiji i osnaživanju žena u domenu poljoprivrede. Stručna saradnica SEEDEV-a Ivana Dulić Marković je naglasila važnost podrške ženskom preduzetništvu prilikom dodele subvencija, s obzirom da žene kao članice gazdinstava imaju aktivnu ulogu u domaćinstvima, ali nemaju svoj posed. Tokom diskusije su kao problemi navedeni: nepostojanje razvijenog preduzetničkog duha, nepovoljna fiskalna politika i velika papirologija.

Poslednji panel je bio posvećen analizi trendova u reformi penzijsko-invalidskog sistema u Srbiji i njegovog uticaja na žene. Gordana Matković, programska direktorka Centra za socijalne politike, smatra da se u procesu reforme treba zadržati na trenutnoj granici godina starosti za odlazak u penziju. Takođe, Matković se zalaže i za uvođenje fleksibilnijih oblika rada koje Zakon o radu ne prepoznaje.

Učesnice panel diskusije su istakle da su žene siromašnije u starosti, imaju niže penzije zbog više prekida u karijeri, zauzimaju niže pozicije u preduzećima, i više rade bez nadoknade kada se uzme u obzir rad u kući u briga o deci i starima.

Članice Ženske parlamentarne mreže su najavile inteziviranje saradnje između narodnih poslanica, lokalnih odbornica, organizacija civilnog društva, institucija izvršne vlasti i Vlade Republike Srbije.

Kliknite da preuzmete Dnevni red Seminara.

Kliknite da preuzmete Izveštaj o Seminaru u celini.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]