Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Okrugli sto “Podrška Ženske parlamentarne mreže za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou”

Objavljeno 12.03.2015.

zpm_kraljevoTim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost organizovao je sa Ženskom parlamentarnom mrežom Narodne skupštine Republike Srbije okrugli sto pod nazivom “Podrška Ženske parlamentarne mreže za rodnu ravnopravnost na lokalnom nivou”, nakon čega je održan seminar posvećen socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva. Oba događaja su se održala u Kraljevu 27. i 28. februara 2015. godine.

Na Okruglom stolu su učestvovali Tomislav Ilić, gradonačelnik Kraljeva, Marija Blečić, članica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i šefica Kabineta potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, Marija Obradović, narodna poslanica i članica Ženske parlamentarne mreže, i Milana Lazić, koordinatorka za ljudsku bezbednost i rodnu ravnopravnost u Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije. Na okruglom stolu je istaknuta važnost političke participacije žena na svim nivoima vlasti, značaj njihovog osnaživanja na lokalnom nivou, i neophodnost razmene iskustava, saradnje i izgradnje partnerstva svih relevantnih aktera u procesu unapređenja položaja žena.

Nakon okruglog stola, održan je seminar Ženske parlamentarne mreže o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva, u okviru kog su organizovane tri panel diskusije.

Tema prvog panela je bio sistem podrške ženskom preduzetništvu u Centralnoj Srbiji i primeri dobre prakse. Učesnicima su se obratili Jasminka Luković Jagličić, direktorka Regionalne Agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Marija Stojadinović, direktorka Razvojnog biznis centra Kragujevac, i Gorana Tanasković, direktorka Udruženja poslovnih žena “Nadežda Petrović” iz Čačka. Tokom diskusije je naglašen značaj preduzetničkog učenja i uvođenja rodnog budžetiranja. Kao jedna od mera koja bi mogla podstaći razvoj ženskog preduzetništva je navedeno mikrokreditiranje i osnivanje mikrokeditnih organizacija.

Druga panel diskusija je bila posvećena unapređenju ruralnog razvoja u Srbiji i osnaživanju žena u domenu poljoprivrede. Stručna saradnica SEEDEV-a Ivana Dulić Marković je naglasila važnost podrške ženskom preduzetništvu prilikom dodele subvencija, s obzirom da žene kao članice gazdinstava imaju aktivnu ulogu u domaćinstvima, ali nemaju svoj posed. Tokom diskusije su kao problemi navedeni: nepostojanje razvijenog preduzetničkog duha, nepovoljna fiskalna politika i velika papirologija.

Poslednji panel je bio posvećen analizi trendova u reformi penzijsko-invalidskog sistema u Srbiji i njegovog uticaja na žene. Gordana Matković, programska direktorka Centra za socijalne politike, smatra da se u procesu reforme treba zadržati na trenutnoj granici godina starosti za odlazak u penziju. Takođe, Matković se zalaže i za uvođenje fleksibilnijih oblika rada koje Zakon o radu ne prepoznaje.

Učesnice panel diskusije su istakle da su žene siromašnije u starosti, imaju niže penzije zbog više prekida u karijeri, zauzimaju niže pozicije u preduzećima, i više rade bez nadoknade kada se uzme u obzir rad u kući u briga o deci i starima.

Članice Ženske parlamentarne mreže su najavile inteziviranje saradnje između narodnih poslanica, lokalnih odbornica, organizacija civilnog društva, institucija izvršne vlasti i Vlade Republike Srbije.

Kliknite da preuzmete Dnevni red Seminara.

Kliknite da preuzmete Izveštaj o Seminaru u celini.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]