Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana konferencija „Bezbednost i zdravlje na radu u ženskom preduzetništvu“

Objavljeno 15.05.2019.

Konferencija „Bezbednost i zdravlje na radu u ženskom preduzetništvu“Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević 14. maja je upozorio na to da je obaveza svakog poslodavca da zaposlenom obezbedi uslove za bezbedan i zdrav rad.

Đorđević je na konferenciji pod nazivom „Bezbednost i zdravlje na radu u ženskom preduzetništvu“ u Palati Srbija, istakao da su Vlada i predsednik Srbije učinili sve da obezbede što više novih radnih mesta, iskazujući istovremeno punu posvećenost unapređenju položaja zaposlenih i bezbednosti na radu. On je ocenio da su jake i uspešne kompanije garancija za privredni rast, prosperitet društva i stabilnost države, i dodao da je analiza privrednih aktivnosti u 13 evropskih zemalja pokazala, na primer, da je žensko preduzetništvo uticajnije u Srbiji nego u Danskoj.

Prema njegovim rečima, srpske kompanije u kojima se na vodećim pozicijama nalaze žene imaju veći udeo u ostvarenoj dobiti u odnosu na slične kompanije u Nemačkoj, Belgiji, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Ministar je uputio punu podršku svim ženama koje odluče da se bave preduzetništvom, jer to predstavlja potpuno ostvarenje ravnopravnosti u praksi.

Žensko preduzetništvo je budućnost u koju verujem, poručio je Đorđević i dodao da je cilj kome se teži smanjenje broja povreda na radu, zbog čega će Ministarstvo i Uprava za bezbednost i zdravlje na radu biti posvećeni nastavku promocije bezbednosti i zdravlja na radu.

On je podsetio na to da je Vlada proglasila 2019. godinu za godinu bezbednosti i zdravlja na radu, i dodao da će uključivanje javnosti u proces unapređenja kulture prevencije i saradnja organa državne uprave, reprezentativnih sindikata i udruženja poslodavaca uticati na dalji razvoj socijalnog dijaloga u ovoj oblasti.

Prema njegovim rečima, cilj usvajanja Strategije bezbednosti i zdravlja na radu za period 2018-2022. godine jeste smanjenje broja smrtnih slučajeva na radnom mestu, nesreća, povreda i oštećenja zdravlja.

U toku ove godine biće donet novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i zakon o osiguranju od povreda na radu radi naknade štete, što je još jedan od dokaza za to da smo posvećeni dostizanju najviših standarda bezbednosti i zdravlja na radu, poručio je ministar.

Na ovom skupu učestvovale su i v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula, posebna savetnica ministra Ana Đokić i 82 žene preduzetnice.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]