Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana konferencija „Bezbednost i zdravlje na radu u ženskom preduzetništvu“

Objavljeno 15.05.2019.

Konferencija „Bezbednost i zdravlje na radu u ženskom preduzetništvu“Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević 14. maja je upozorio na to da je obaveza svakog poslodavca da zaposlenom obezbedi uslove za bezbedan i zdrav rad.

Đorđević je na konferenciji pod nazivom „Bezbednost i zdravlje na radu u ženskom preduzetništvu“ u Palati Srbija, istakao da su Vlada i predsednik Srbije učinili sve da obezbede što više novih radnih mesta, iskazujući istovremeno punu posvećenost unapređenju položaja zaposlenih i bezbednosti na radu. On je ocenio da su jake i uspešne kompanije garancija za privredni rast, prosperitet društva i stabilnost države, i dodao da je analiza privrednih aktivnosti u 13 evropskih zemalja pokazala, na primer, da je žensko preduzetništvo uticajnije u Srbiji nego u Danskoj.

Prema njegovim rečima, srpske kompanije u kojima se na vodećim pozicijama nalaze žene imaju veći udeo u ostvarenoj dobiti u odnosu na slične kompanije u Nemačkoj, Belgiji, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Ministar je uputio punu podršku svim ženama koje odluče da se bave preduzetništvom, jer to predstavlja potpuno ostvarenje ravnopravnosti u praksi.

Žensko preduzetništvo je budućnost u koju verujem, poručio je Đorđević i dodao da je cilj kome se teži smanjenje broja povreda na radu, zbog čega će Ministarstvo i Uprava za bezbednost i zdravlje na radu biti posvećeni nastavku promocije bezbednosti i zdravlja na radu.

On je podsetio na to da je Vlada proglasila 2019. godinu za godinu bezbednosti i zdravlja na radu, i dodao da će uključivanje javnosti u proces unapređenja kulture prevencije i saradnja organa državne uprave, reprezentativnih sindikata i udruženja poslodavaca uticati na dalji razvoj socijalnog dijaloga u ovoj oblasti.

Prema njegovim rečima, cilj usvajanja Strategije bezbednosti i zdravlja na radu za period 2018-2022. godine jeste smanjenje broja smrtnih slučajeva na radnom mestu, nesreća, povreda i oštećenja zdravlja.

U toku ove godine biće donet novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i zakon o osiguranju od povreda na radu radi naknade štete, što je još jedan od dokaza za to da smo posvećeni dostizanju najviših standarda bezbednosti i zdravlja na radu, poručio je ministar.

Na ovom skupu učestvovale su i v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula, posebna savetnica ministra Ana Đokić i 82 žene preduzetnice.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putu
Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young [...]
sri, jul 31, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]