Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana konferencija „Lokalna saradnja kao odgovor za bolju budućnost mladih koji nisu u obrazovnom sistemu, zaposleni ili na obuci”

Objavljeno 28.10.2019.

Konferencija „Lokalna saradnja kao odgovor za bolju budućnost mladih koji nisu u obrazovnom sistemu, zaposleni ili na obuci”Kao deo globalnog projekta „Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih”, koji sa ukupno 4,7 miliona evra finansira Evropska unija i sufinansira Vlada Republike Srbije, organizovana je konferencija pod nazivom „Lokalna saradnja kao odgovor za bolju budućnost mladih koji nisu u obrazovnom sistemu, zaposleni ili na obuci”, na kojoj su razmatrana rešenja za bolje razumevanje položaja mladih u NEET situaciji i identifikovanje izazova sa kojima se oni suočavaju.

Konferencija, koju je organizovao Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Nacionalnom asocijacijom praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR), Krovnom organizacijom mladih Srbije (KOMS) i organizacijom „Empirija“, održana je u četvrtak, 17. oktobra 2019, u Novom Sadu.

U Srbiji se, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu ove godine 14,7% mladih uzrasta od 15 do 24 godine nalazi u NEET statusu (mladi koji nisu u sistemu obrazovanja, radnom odnosu, nitu u sistemu obuke). Upravo je ova zabrinjavajuća statistika bila jedan od motiva da se okupi više od 100 učesnika/ca iz različitih sektora i razgovara o ovoj temi.

Nevena Nikolić, ispred Beogradskog centra za ljudska prava, navela je da je na konferenciji razmatrano to kako može doći do izjednačavanja uslova za sve i kako mladi iz svog NEET statusa, u kojem su prosto nevidljivi sistemu, mogu da postanu vidljivi i kako njihov položaj generalno može da se unapredi.

Jelena Stojanović, izvršna direktora NAPOR-a, izjavila je nakon konferencije da je glavna svrha ovog skupa bila međusobna razmena mišljenja koja je trebalo da pruži bolje razumevanje položaja mladih u NEET situaciji i identifikuje izazove sa kojima se suočavaju. Štaviše, ona veruje da je konferencija okupila više od stotinu predstavnika/ca različitih institucija i organizacija koje dele uverenje da zajednički pristup i saradnja partnera različitih jurisdikcija mogu dovesti do dugoročnog i održivog rešenja.

„Za početak je potrebno doći do tih NEET mladih. Ono što je naša najčešća greška jeste što očekujemo da će NEET mladi da dođu kod nas, a zapravo moramo da imamo obrnut pristup. Treba mi da dođemo do njih i da posetimo mesta na kojima se oni nalaze: od kafića, preko parkova, škola itd, odnosno tamo gde NEET mladi zapravo jesu”, pojasnila je Stojanović i istakla je da je ovoj kategoriji mladih potrebna dodatna podrška kako bi izašli iz NEET statusa, a to se može postići jedino koordinisanim radom državnog i civilnog sektora.

„NEET populacija zahteva posebne, određene i ciljane mere. Zbog toga su na ovoj konferenciji učestvovali i predstavnici/e lokalnih samouprava, centara za socijalni rad i nacionalnih službi za zapošljavanje koji jedino zajedničkim radom mogu da odgovore na potrebe mladih u NEET statusu”, zaključila je Nikolić.

Izvor: www.bgcentar.org.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]