Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana konferencija „Rad i roditeljstvo”

Objavljeno 30.04.2019.

Konferencija "Rad i roditeljstvo"Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović 24. aprila je saopštila da u Srbiji ima približno 130.000 samohranih roditelja, kojima je najpotrebnija pomoć države i društva u usklađivanju rada i roditeljstva.

Đukić Dejanović je na konferenciji „Rad i roditeljstvo” istakla da je postizanje balansa između karijere i roditeljstva jedan od ciljeva Strategije podsticaja rađanja i među važnim faktorima koji utiču na donošenje odluke o proširenju porodice.

Ona je, ukazavši na to da je 2016. godine broj novorođenih beba bio najmanji od kada se radi statistika, a da je Srbija u 2017. godinu ušla sa pola miliona stanovnika i stanovnica manje u odnosu na 2001. godinu, naglasila da država mora da radi na populacionoj politici kako bi se takav trend preokrenuo.

Ministarka je podsetila na rezultate istraživanja o usklađivanju rada i roditeljstva, koje je pokazalo da zaposleni i poslodavci nisu dovoljno informisani o zakonskim mogućnostima. Kliknite da preuzmete publikaciju „Usklađivanje rada i roditeljstva” (.pdf).

Zakon o radu omogućava da zaposleni koristi klizno radno vreme, rad od kuće, mogućnost izbora smene, tako da posao ne trpi. Rezultati su pokazali i da bi približno 80 odsto zaposlenih pri izboru poslodavca dalo prednost onom ko bi omogućio fleksibilno radno vreme, navela je ona.

Prema njenim rečima, 26 odsto poslodavaca ne zapošljava nijednu od ranjivih grupa žena – osobe sa invaliditetom, samohrane majke ili majke Romkinje, što ih stavlja u još nepovoljniji položaj.

Đukić Dejanović je ocenila i da bi jedinice lokalne samouprave mogle da daju svoj doprinos i obezbede samohranim roditeljima organizovano odvođenje dece u školu, korišćenje raznih servisa i slično.

Briga o samohranim roditeljima, kako je ukazala, stvara zadovoljne i produktivne radnike i radnice, koji beleže najbolje rezultate u procesu rada, što može doneti profit i bolji imidž za poslodavce.

Ministarka je podsetila na to da je sa Privrednom komorom Srbije uspostavljena dodela priznanja „Prijatelj porodice” kompanijama koje, uz dobre poslovne rezultate, brinu i o porodici.

Predstavnica Delegacije EU u Srbiji Leoneta Pajer upozorila je na to da su samohrane majke jedna od najranjivijih grupa u društvu, ističući da su socijalna inkluzija i solidarnost među najvažnijim vrednostima EU i da moraju biti prioritet.

Ona je podsetila na to da je Evropski parlament nedavno usvojio Direktivu o usklađivanju rada i roditeljstva, koja predviđa minimalne standarde u svim zemljama EU kako bi se poboljšao položaj zaposlenih roditelja.

Pajer je izrazila nadu da će neka od tih rešenja biti implementirana i u strategiji socijalne zaštite u Srbiji od 2019. do 2025. godine.

Nadamo se da će ta strategija biti uskoro usvojena i da će se u 2019. godini Unija i Srbija dogovoriti o akcionom planu za otvaranje Poglavlja 19, koje uključuje socijalnu politiku i zapošljavanje, navela je ona.

Evropska unija je, kako je predočila, najveći donator u Srbiji u oblasti socijalne inkluzije ranjivih grupa i u poslednjih 20 godina uložila je u taj sektor 250 miliona evra.

Tokom konferencije, učesnicima su predstavljeni rezultati i preporuke analize „Položaj samohranih roditelja na tržištu rada u Republici Srbiji Fondacije” (.pdf) Fondacije „Ana i Vlade Divac”, koja je izrađena sa ciljem da prikupi informacije o mogućnostima pristupa tržištu rada i uzrocima nezaposlenosti roditelja koji sami brinu o deci i omogućila preporuke za unapređenje politika u ovoj oblasti.

Direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac”, koja je i organizator konferencije, Ana Košel istakla je da je ova fondacija veoma posvećena ekonomskom osnaživanju žena, budući da je za rešavanje bilo kog socijalnog problema preduslov socijalno osnaživanje.

Prema njenim rečima, Fondacija je pokrenula mnogo projekata koji se tiču poboljšanja položaja žena i mladih, dok je od 2009. godine podržala više od 60 žena preduzetnica da pokrenu ili prošire svoj posao.

Košel je prenela da je Fondacija veoma zadovoljna time što je Delegacija EU u Srbiji prepoznala značaj kreiranja boljih uslova na tržištu rada za žene, posebno za majke koje same brinu o deci, žene iz ruralnih područja i žene koje imaju decu sa invaliditetom.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putu
Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young [...]
sri, jul 31, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]