Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana Letnja škola o socijalnom uključivanju

Objavljeno 04.09.2019.

Letnja škola o socijalnom uključivanju 2019.U Kragujevcu je od 27. do 30. avgusta održana Letnja škola o socijalnom uključivanju, koju je organizovao Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU), uz podršku Švajcarske Konfederacije. Letnja škola o socijalnom uključivanju okupila je predstavnike i predstavnice lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva, u cilju razmene znanja i razvoja inovativnih pristupa za unapređenje socijalne uključenosti osetljivih grupa na lokalnom nivou.

Saša Muler, predstavnica Švajcarske kancelarije za saradnju, na svečanom otvaranju Letnje škole istakla je da je u Srbiji dostignut značajan napredak u oblasti socijalnog uključivanja, ali da i dalje postoje brojni izazovi i otvorena pitanja. „Građanima je potrebna podrška za ostvarivanje prava u najbližem okruženju i zato je potrebno da na lokalnom nivou radimo na pružanju usluga i stvaranju inkluzivnih zajednica“, kazala je Muler i dodala da će Švajcarska Konfederacija, kao u i proteklih deset godina, nastaviti da pruža podršku Vladi Republike Srbije u unapređenju socijalne uključenosti.

Letnja škola o socijalnom uključivanju uvod je u realizaciju druge faze Programa lokalnih inicijativa za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – podrška razvoju inovativnih modela za socijalno uključivanje (LIP 2), kroz koji će lokalne samouprave u saradnji sa organizacijama civilnog društva razvijati inovativne usluge i modele, koji treba da doprinesu kreiranju inkluzivnijih i pravednijih lokalnih zajednica. „Mapiranja usluga socijalne zaštite realizovana u prethodnim godinama pokazala su potrebu za traganjem za inovativnim pristupima na lokalnom nivou, u skladu sa potrebama korisnika“, kazao je Nenad Stojanović iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu. „Zato je izuzetno važno da u centru Vlade postoji telo koje se bavi socijalnim uključivanjem, jer ove teme zahtevaju dobro koordinisanu međusektorsku saradnju, ali i stalno praćenje relevantnih podataka kao osnovnog preduslova za planiranje mera i kreiranje politika“, zaključio je Stojanović.

Predstavnice i predstavnici lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva iz 15 opština u Srbiji su kroz razmenu znanja i profesionalnog iskustva osmišljavali i razvijali inovativne modele u oblasti socijalne zaštite, zdravlja, obrazovanja i zapošljavanja, a imali su priliku i da se upoznaju sa primerima dobre prakse, kao i da steknu znanja o upravljanju projektnim predlogom.

Dejan Mitić iz Asocijacije za lokalni razvoj Kamenice, koji je ujedno i jedan od mentora u okviru Programa, objasnio je na primeru svoje organizacije kako je moguće razviti inovativni model za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih, u kojem su na dobitku svi uključeni akteri. „Kroz model koji smo mi razvijali, mladi su dobili kvalitetnu praksu, profesori motivisane studente, a mala i srednja preduzeća kvalitetne i povoljne usluge“, kazao je Mitić.

SIPRU ove godine obeležava deset godina rada, a Letnja škola o socijalnom uključivanju je prvi u nizu događaja obeležavanja desetogodišnjice. „Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva želi da u saradnji sa svim zainteresovanim stranama unapređuje politike i prakse socijalnog uključivanja u lokalnim zajednicama, kao i da naučene lekcije i identifikovane izazove iz prakse adresira kroz kreiranje politika zasnovanih na podacima“, kazala je Dragana Jovanović Arijas, menadžerka SIPRU-a.

Cilj Programa LIP 2 je unapređenje socijalne uključenosti osetljivih društvenih grupa (žene, mladi, Romi i Romkinje, migranti i migrantkinje, osobe sa invaliditetom), a posebno onih koji žive u ruralnim i izuzetno siromašnim područjima, kroz unapređenje postojećih i uspostavljanje novih i inovativnih mera, usluga i programa u lokalnim zajednicama.

Program LIP 2 deo je projekta „Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji“, koji sprovodi Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije uz podršku Vlade Švajcarske u periodu od 2018. do 2021. godine.

 

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
pon, avg 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
pet, avg 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]