Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana međunarodna konferencija “Ulaganje u decu – dobrobit za svu decu”

Objavljeno 12.10.2017.

Međunarodna konferencija “Ulaganje u decu – dobrobit za svu decu”Međunarodna konferencija “Ulaganje u decu – dobrobit za svu decu”, sa gostima iz 21 evropske države, u organizaciji Mreže organizacija za decu Srbije (MODS), Eurochild-a, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) i UNICEF-a svečano je otvorena 12. oktobbra u Beogradu, u Klubu poslanika.

Na otvaranju konferencije, na kojoj su predstavljena međunarodna iskustva i primeri javnih izdvajanja iz budžeta sa ciljem da se smanji siromaštvo i socijalna isključenost dece, istaknuta je važnost usklađivanja javnih finansijskih resursa sa politikama i zakonodavstvom koje utiču na decu. Na konferenciji je naglašena posvećenost Srbije u borbi protiv siromaštva dece i na ispunjavanju razvojne agende Ujedinjenih nacija.

Predlog zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom uskoro u Skupštini

Tom prilikom Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i predsednica Saveta za prava deteta Vlade Republike Srbije istakla je ulogu Saveta za prava deteta kao mehanizma za koordinaciju koji će omogućiti saradnju na praćenju i unapređenju politika za decu.

„Najisplativiji društveni cilj jeste ulaganje u decu. Imamo spremne mere i zakone kojima ćemo dati ključan doprinos u tom pravcu. Radimo na reviziji Strategije za podsticanje rađanja, uskoro ćemo u skupštinsku proceduru uputiti Predlog zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Stvaramo nacionalni mehanizam za primenu Ciljeva održivog razvoja i sigurna sam da će borba protiv siromaštva isto kao i zdravlje i obrazovanje i rodna ravnopravnost biti u našem fokusu“, rekla je ministarka Đukić Dejanović na otvaranju konferencije.

Vlada Republike Srbije mora da uskladi i poštuje međunarodne zakone

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da Vlada Republike Srbije u potpunosti prihvata i sprovodi politiku podrške deci od najmlađeg uzrasta, kroz različite programe za decu i njihove roditelje ili staratelje i dodao da obezbeđivanje minimalne finansijske sigurnosti porodici sa decom Republika Srbija realizuje prvenstveno kroz primenu Zakona o socijalnoj zaštiti i Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i kroz zaštitu prava deteta, na koja smo se obavezali Konvencijom o pravima deteta UN i svim pratećim domaćim i međunarodnim zakonskim aktima i podaktima. Srbija je u potpunosti posvećena najvažnijem ulaganju u budućnost zemlje – ulaganju u rani razvoj deteta.

Zamenica direktora UNICEF-a Severine Leonardi je posebno ukazala da je Vlada Republike Srbije jasno  posvećena blagostanju dece i da ulaže u različite vrste novčanih davanja i usluga koje direktno ili indirektno utiču na decu. Međutim, struktura budžeta i dalje u potpunosti ne odražava ova ulaganja i ne pruža pun uvid u detalje. Stoga, UNICEF poziva Vladu da definiše metodologiju za bolje praćenje investicija koje su u vezi sa decom i stvori osnovu za budžetiranje koje je po meri dece.

Ulaganje u decu je ulaganje u budućnost sve dece i svih nas

Na početku konferencije, prisutni učesnici su imali prilike da čuju i snimljeno obraćanje Komesarke za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Marijan Tajsen koje je poslala poruku da se briga o deci  praktično sama otplati: „Za manje od deset godina našem društvu se u potpunosti vrati investicija.

“Uporedite to sa vremenom otplate od 40 godina za jedan put. Ukoliko brinete za decu, investirajte u njih. U Beogradu ili Briselu, delimo isti stav da ni jedno dete ne treba da bude siromašno ili isključeno iz društva. Zato podržavam vaš cilj: investiranje u blagostanje i budućnost sve dece“, napomenula je Marijan Tajsen.

Finansije su uvek najveći problem, ali efikasno ulaganje u decu i porodice smanjiće siromaštvo sve dece

Preko 100 prisutnih na konferenciji čulo je obraćanje i državne sekretarke Ministarstva finansija Mirjane Ćojbašić:

„Republika Srbija ozbiljno radi na uspostavljanju jedinstvenog sistema za planiranje, pripremu i implementaciju infrastrukturnih investicija. Poseban izazov u budućnosti biće prepoznavanje značaja  „mekih“ investicija, među kojima je investiranje u decu, kao jedan od prioriteta za nacionalno investiranje, imajući u vidu stope povraćaja kod ove vrste ulaganja. Investiranje u decu nisu samo investicije u njih same već i u povećanje zapošljivosti njihovih roditelja, pre svega majki, koje kroz efikasnije pružanje javnih usluga imaju, između ostalog, i veće mogućnosti da izađu na tržište rada i postanu ekonomski jače. Zato sve faze javnog investiranja moraju biti detaljno planirane, aloicirane a potom i efikasno implementirane“, naglasila je Ćojbašić.

Menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) Ivan Sekulović da je neophodno da znamo koliko izdvajamo za decu i porodice sa decom i kako izgleda struktura tih ulaganja, a Imajući u vidu iznad prosečno siromaštvo kod dece i porodicama sa decom u Srbiji.

„To je jedini način da unapredimo efikasnost ulaganja i zagovaramo veća izdvajanja za decu. Otvaranje postojećih administrativnih podataka, informaciona umrežavanja i unapređenje programske klasifikacije, posebno Programa 11 Socijalna i dečija zaštita koji trenutno nedovoljno jasno ukazuje na rashode za decu, uz sprovođenje sveobuhvatne analize izdavanja za decu aktivnosti su na kojima će Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije nastaviti da pruža podršku u narednom periodu“, objasnio je Sekulović.

Zaključci

Na konferenciji je zaključeno da je neophodno intenzivirati rad na sprovođenju UN Ciljeva održivog razvoja, gde je borba protiv siromaštva dece na prvom mestu, unaprediti praćenje i procenu izdvajanja za decu i porodice u Srbiji, razviti grupe usluga u zajednici koje će biti podrška porodici, naročito porodicama koje su u riziku od razdvajanja, da je potreban veći obuhvat uslugama koje će biti dostupne i novčanim davanjima porodici i deci koja žive u siromaštvu…

Fotografije sa konferencije pogledajte na Fejsbuk stranici MODS.

Izvor: zadecu.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Today
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Earlier
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
sri, jul 29, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Mirela stanuje na Gazeli. U kućici broj 67. Napravljenoj od kartona, bačenog pleha i šperploča. To je njena adresa. Ima [...]
pon, jul 27, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]