Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana prva sednica Upravnog odbora projekta „Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“

Objavljeno 02.07.2019.

Prva sednica Upravnog odbora projekta „Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović 27. juna je otvorila prvu sednicu Upravnog odbora projekta „Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji“. Paunović je tom prilikom istakla da je cilj pomenutog projekta jačanje kapaciteta zainteresovanih učesnika/ca za zaštitu i unapređenje prava nacionalnih manjina i LGBTI osoba i borbu protiv govora mržnje.

Projekat se odnosi, kako je objasnila, i na usklađivanje zakonodavnog okvira Srbije sa standardima Saveta Evrope (SE) i sa preporukama njegovih tela za monitoring u vezi sa borbom protiv svih oblika diskriminacije.

Ona je navela da su na sastanku dogovorene aktivnosti za naredni trogodišnji period trajanja projekta, koji treba da doprinese jačanju implementacije relevantnih sektorskih politika i zakona, podrži i osnaži kapacitet centralnih vlasti, lokalnih samouprava, saveta za međunacionalne odnose i tela nadležnih za ravnopravnost.

Prema njenim rečima, cilj je da se omogući prikupljanje i analiza podataka o diskriminaciji prema nacionalnim manjinama i ostalim osetljivim društvenim grupama.

Direktorka Kancelarije je ukazala na to da će projekat imati regionalnu dimenziju i da će težiti jačanju saradnje i postizanju sinergije tela za ravnopravnost u zemljama Zapadnog Balkana i/ili nacionalnih institucija za ljudska prava u borbi protiv diskriminacije i protiv korišćenja govora mržnje na regionalnom nivou.

Projekat će u svim fazama primene imati rodno osetljiv pristup, pri čemu će posebno težište biti stavljeno na manjinske grupe, objasnila je Paunović, koja je i predsednica Upravnog odbora pomenutog projekta.

Ona je rekla da će biti naglašene rodno osetljive potrebe u kontekstu početne procene i izveštaja o slučajevima diskriminacije, a u svim fazama implementacije projekta fokus će biti na uvođenju rodne perspektive.

Paunović je najavila da će projektom biti poslata poruka da je, bez obzira na razlike, potrebno da se poštujemo, razumemo, podržavamo i promovišemo različitosti.

Prema njenim rečima, SE i Evropska unija pružaju značajnu podršku zaštiti i promociji prava nacionalnih manjina u Srbiji, kao i ostalih osetljivih društvenih grupa, jer je to, ne samo korisno za čitavo društvo, već i značajno doprinosi procesu evropskih integracija naše zemlje.

SE sprovodi ovaj projekat u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom pravde, Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnikom građana.

Izvor: ljudskaprava.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]