Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana regionalna konferencija o rezultatima Dekade inkluzije Roma

Objavljeno 24.06.2019.

Konferencija o rezultatima Dekade inkluzije RomaPotpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović 21. juna je ocenila da ima još puno da se radi po pitanju inkluzije Roma i Romkinja zbog prisutnih stereotipa i predrasuda u Srbiji, kao i drugim zemljama regiona.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji (2016-2025), na regionalnoj konferenciji povodom Dekade inkluzije Roma „Nasleđe, stečeno iskustvo, najbolji primeri i šta dalje?” ukazala je na važnost rada na rešavanju brojnih problema Roma/kinja.

Ona je upozorila na to da je puno dnevnih problema sa kojima se susreću Romi i Romkinje i istakla da je veoma važno raditi, pored obrazovanja i zapošljavanja, i na njihovom stambenom pitanju, zbog čega Srbija kroz IPA programe već troši oko 9,6 miliona evra.

Za sada smo obezbedili 700 Roma, a među njima je i 250 dece, koji danas žive u normalnim stanovima. Taj progam se realizuje u 13 opština u Srbiji. Takođe, realizujemo i progam iz IPA fondova, definišući urbanističke planove i tehničku dokumentaciju za stanovanje. I trenutno pregovaramo o novom programu IPA 2018. od 21 milion evra, koji će služiti najvećim delom za rešavanje stambenih pitanja Roma i Romkinja, naglasila je Mihajlović.

Ona je dodala da Romi i Romkinje moraju da imaju odgovarajuće mesto za stanovanje, zdravstvenu negu, školovanje i drugo.

To su osnovna ljudska prava koja se moraju obezbediti kao i za svakog drugog građanina Srbije. Nadam se da će ova konferencija doneti zaključke koje ćemo moći svim ministarstvima da damo za donošenje odluka. Za Vladu je važno da integrišemo Rome i Romkinje i da dobijemo građane koji će doprinositi razvoju naše zemlje, naglasila je potpredsednica Vlade.

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je poručio da će inkluzija i dalje biti jedan od prioriteta Vlade, ali je i ukazao na to da nedostaje veća uključenost romske zajednice u aktivnosti na njihovoj potpunoj integraciji kao ravnopravnih građana i građanki našeg društva.

Ministar je poručio da Romi i Romkinje treba da budu sastavni deo našeg društva i istakao da je ponosan na to što je Srbija veoma bogata zemlja kada je reč o broju nacionalnih manjina, kao i zbog toga što su i Romi/kinje građani/ke Srbije.

Domaćin regionalne konferencije o rezultatima Dekade inkluzije Roma „Nasleđe, stečeno iskustvo, najbolji primeri i šta dalje?“ bilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na njoj su učestvovali predstavnici/e zemalja iz regiona – Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Slovačke i preko 120 predstavnika i predstavnica raznih institucija i organizacija, prvenstveno romskih, kao i brojni partneri Ministarstva, kao što su Delegacija Evropske unije, Misija Saveta Evrope, UNWomen, Regionalni savet za saradnju, GIZ i drugi.

Konferencija je organizovana u tri panela koji su obuhvatili sledeće teme: nediskriminacija, pravna pomoć i socijalna inkluzija Roma i Romkinja, položaj Romkinja u društvu i porodici (rezultati i izazovi), obrazovanje i zapošljavanje kao sredstvo prevencije marginalizacije Roma/kinja, stanovanje kao važan element društvene inkluzije Roma/kinja, zdravlje i zdrava porodična sredina.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch
Migel Neiva, osnivač kompanije i sistema ColorADD, već je ostvario velike uspehe sa svojim izumom. © Chris Welsch Migel Neiva izumeo [...]
pet, avg 30, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]