Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana regionalna konferencija o rezultatima Dekade inkluzije Roma

Objavljeno 24.06.2019.

Konferencija o rezultatima Dekade inkluzije RomaPotpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović 21. juna je ocenila da ima još puno da se radi po pitanju inkluzije Roma i Romkinja zbog prisutnih stereotipa i predrasuda u Srbiji, kao i drugim zemljama regiona.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji (2016-2025), na regionalnoj konferenciji povodom Dekade inkluzije Roma „Nasleđe, stečeno iskustvo, najbolji primeri i šta dalje?” ukazala je na važnost rada na rešavanju brojnih problema Roma/kinja.

Ona je upozorila na to da je puno dnevnih problema sa kojima se susreću Romi i Romkinje i istakla da je veoma važno raditi, pored obrazovanja i zapošljavanja, i na njihovom stambenom pitanju, zbog čega Srbija kroz IPA programe već troši oko 9,6 miliona evra.

Za sada smo obezbedili 700 Roma, a među njima je i 250 dece, koji danas žive u normalnim stanovima. Taj progam se realizuje u 13 opština u Srbiji. Takođe, realizujemo i progam iz IPA fondova, definišući urbanističke planove i tehničku dokumentaciju za stanovanje. I trenutno pregovaramo o novom programu IPA 2018. od 21 milion evra, koji će služiti najvećim delom za rešavanje stambenih pitanja Roma i Romkinja, naglasila je Mihajlović.

Ona je dodala da Romi i Romkinje moraju da imaju odgovarajuće mesto za stanovanje, zdravstvenu negu, školovanje i drugo.

To su osnovna ljudska prava koja se moraju obezbediti kao i za svakog drugog građanina Srbije. Nadam se da će ova konferencija doneti zaključke koje ćemo moći svim ministarstvima da damo za donošenje odluka. Za Vladu je važno da integrišemo Rome i Romkinje i da dobijemo građane koji će doprinositi razvoju naše zemlje, naglasila je potpredsednica Vlade.

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je poručio da će inkluzija i dalje biti jedan od prioriteta Vlade, ali je i ukazao na to da nedostaje veća uključenost romske zajednice u aktivnosti na njihovoj potpunoj integraciji kao ravnopravnih građana i građanki našeg društva.

Ministar je poručio da Romi i Romkinje treba da budu sastavni deo našeg društva i istakao da je ponosan na to što je Srbija veoma bogata zemlja kada je reč o broju nacionalnih manjina, kao i zbog toga što su i Romi/kinje građani/ke Srbije.

Domaćin regionalne konferencije o rezultatima Dekade inkluzije Roma „Nasleđe, stečeno iskustvo, najbolji primeri i šta dalje?“ bilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na njoj su učestvovali predstavnici/e zemalja iz regiona – Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Slovačke i preko 120 predstavnika i predstavnica raznih institucija i organizacija, prvenstveno romskih, kao i brojni partneri Ministarstva, kao što su Delegacija Evropske unije, Misija Saveta Evrope, UNWomen, Regionalni savet za saradnju, GIZ i drugi.

Konferencija je organizovana u tri panela koji su obuhvatili sledeće teme: nediskriminacija, pravna pomoć i socijalna inkluzija Roma i Romkinja, položaj Romkinja u društvu i porodici (rezultati i izazovi), obrazovanje i zapošljavanje kao sredstvo prevencije marginalizacije Roma/kinja, stanovanje kao važan element društvene inkluzije Roma/kinja, zdravlje i zdrava porodična sredina.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]