Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana završna konferencija Platforme za praćenje primene ERP i ESRP

Objavljeno 26.12.2017.

konferencija_platforma_za_pracenje_primene_erp_esrpU organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) Vlade Republike Srbije, u Palati „Srbija“ 21. decembra 2017. godine održana je završna konferencija pilot faze rada Platforme za praćenje sprovođenja primene Programa ekonomskih reformi (ERP) i Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP) u procesu evropskih integracija.

O značaju saradnje države i civilnog društva u praćenju sprovođenja reformi u procesu evropskih integracija govorili su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, državna sekretarka u Ministarstvu finansija Jelena Stojović,  šef Delegacije EU u Republici Srbiji Sem Fabrici i direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli. Ivan Sekulović, menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva moderirao je uvodnu sesiju.

Od 1. oktobra 2017. godine organizacije koje su u ime Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji potpisale Platformu sprovele su niz aktivnosti prema sledećim ciljevima i grupama aktivnosti:

  • jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD) za informisano učešće u procesu izrade,
  • sprovođenje i praćenje sprovođenja prioritetnih oblasti ERP i ESRP,
  • ostvarenje efikasne dvosmerne komunikacije između OCD i tela Vlade u procesu izrade,
  • sprovođenje i praćenje sprovođenja ERP i ESRP,
  • unapređenje komunikacije i saradnje između OCD uključenih u Platformu,
  • uspostavljanja mehanizama za informisanje i konsultovanje javnosti o reformama u okviru ERP i ESRP i promocije dobrih praksi u primeni oba dokumenta,
  • učešće na koordinacionim sastancima i skupovima od važnosti za pripremu, sprovođenje i praćenje sprovođenja ERP i ESRP.

One su na konferenciji prezentovale prve rezultate koji su postignuti u veoma kratkom roku i svoje utiske o ovom jedinstvenom procesu.

Zajednički zaključak svih organizacija potpisnica je da je nivo razumevanja organizacija civilnog društva, kada su u pitanju metodologija i struktura ova dva dokumenta, na niskom nivou. Dalje, da su u pitanju veoma kompleksni poslovi i da je potrebno raditi na boljem upoznavanju šire javnosti sa reformama na koje se država obavezuje kroz ove procese, a posebno imajući u vidu njihov međusektorski karakter.

O naučenim lekcijama razgovaralo se detaljnije u drugom delu konferencije. Prisutne organizacije civilnog društva izrazile su veliku zainteresovanost da se ova vrsta razmene informacija, participacije građana i građanki, edukacije i inovativnog pristupa reformama dalje razvija.

O Platformi:

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar finansija Dušan Vujović i menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Ivan Sekulović, zajedno sa predstavnicima civilnog društva okupljenim u Nacionalnom konventu o Evropskoj uniji (Evropski pokret, Centar za evropske politike, NALED i Fondacija Centar za demokratiju), 12. septembra ove godine potpisali su Platformu.

Cilj ove inicijative je uspostavljanje delotvornog dijaloga Vlade Republike Srbije sa civilnim društvom u Republici Srbiji o sprovođenju najznačajnijih reformskih mera za ekonomski i društveni razvoj Republike Srbije sadržanim u odgovarajućim oblastima Programa ekonomskih reformi i Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike. U pilot fazi rada Platforme, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju finansijski je podržao organizacije potpisnice za sprovođenje aktivnosti koje su u skladu sa definisanim ciljevima.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
čet, maj 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
pon, maj 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Pristupačnost
„Ovo je zemlja za svu našu decu.” Tako kažu stihovi grupe EKV. Po svoj logici i ovaj grad bi trebao [...]
sri, feb 13, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]