Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održana završna konferencija Platforme za praćenje primene ERP i ESRP

Objavljeno 26.12.2017.

konferencija_platforma_za_pracenje_primene_erp_esrpU organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU) Vlade Republike Srbije, u Palati „Srbija“ 21. decembra 2017. godine održana je završna konferencija pilot faze rada Platforme za praćenje sprovođenja primene Programa ekonomskih reformi (ERP) i Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike (ESRP) u procesu evropskih integracija.

O značaju saradnje države i civilnog društva u praćenju sprovođenja reformi u procesu evropskih integracija govorili su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, državna sekretarka u Ministarstvu finansija Jelena Stojović,  šef Delegacije EU u Republici Srbiji Sem Fabrici i direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju Ursula Lojbli. Ivan Sekulović, menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva moderirao je uvodnu sesiju.

Od 1. oktobra 2017. godine organizacije koje su u ime Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji potpisale Platformu sprovele su niz aktivnosti prema sledećim ciljevima i grupama aktivnosti:

  • jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD) za informisano učešće u procesu izrade,
  • sprovođenje i praćenje sprovođenja prioritetnih oblasti ERP i ESRP,
  • ostvarenje efikasne dvosmerne komunikacije između OCD i tela Vlade u procesu izrade,
  • sprovođenje i praćenje sprovođenja ERP i ESRP,
  • unapređenje komunikacije i saradnje između OCD uključenih u Platformu,
  • uspostavljanja mehanizama za informisanje i konsultovanje javnosti o reformama u okviru ERP i ESRP i promocije dobrih praksi u primeni oba dokumenta,
  • učešće na koordinacionim sastancima i skupovima od važnosti za pripremu, sprovođenje i praćenje sprovođenja ERP i ESRP.

One su na konferenciji prezentovale prve rezultate koji su postignuti u veoma kratkom roku i svoje utiske o ovom jedinstvenom procesu.

Zajednički zaključak svih organizacija potpisnica je da je nivo razumevanja organizacija civilnog društva, kada su u pitanju metodologija i struktura ova dva dokumenta, na niskom nivou. Dalje, da su u pitanju veoma kompleksni poslovi i da je potrebno raditi na boljem upoznavanju šire javnosti sa reformama na koje se država obavezuje kroz ove procese, a posebno imajući u vidu njihov međusektorski karakter.

O naučenim lekcijama razgovaralo se detaljnije u drugom delu konferencije. Prisutne organizacije civilnog društva izrazile su veliku zainteresovanost da se ova vrsta razmene informacija, participacije građana i građanki, edukacije i inovativnog pristupa reformama dalje razvija.

O Platformi:

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar finansija Dušan Vujović i menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Ivan Sekulović, zajedno sa predstavnicima civilnog društva okupljenim u Nacionalnom konventu o Evropskoj uniji (Evropski pokret, Centar za evropske politike, NALED i Fondacija Centar za demokratiju), 12. septembra ove godine potpisali su Platformu.

Cilj ove inicijative je uspostavljanje delotvornog dijaloga Vlade Republike Srbije sa civilnim društvom u Republici Srbiji o sprovođenju najznačajnijih reformskih mera za ekonomski i društveni razvoj Republike Srbije sadržanim u odgovarajućim oblastima Programa ekonomskih reformi i Programa reformi politike zapošljavanja i socijalne politike. U pilot fazi rada Platforme, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju finansijski je podržao organizacije potpisnice za sprovođenje aktivnosti koje su u skladu sa definisanim ciljevima.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Book is a treasure of knowledge.... (Author: Rupa Panda)
„Dragi čitaoče, ako voliš da trčiš, iskreno verujem da ćeš me razumeti. Imam već nešto više od godinu dana, vrlo [...]
uto, avg 14, 2018
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Tim za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 08, 2018
Source: Inkluzija blog
dm_pozdrav_001
Piše: Nemanja Glavinić Godina 2005, mesec maj. Gledam u nekoliko dana star e-mail nalog nemanjaglavinic@yahoo.com. U Sent folderu samo dva mejla, [...]
čet, jul 26, 2018
Source: Inkluzija blog
dandelion
Nedugo nakon razumevanja da nikada neću razumeti, potpuno i u potpunosti, dugo mi je trebalo da shvatim da mogu i [...]
sri, jul 25, 2018
Source: Inkluzija blog
Klavijature
Nakon svih tekstova u kojima sam pisao o situacijama u kojima ne mogu da se snađem, kada mi je potrebna [...]
pon, jul 09, 2018
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dostupno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
Septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
August, 2016 arrow right pdf [2 MB]