Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Omladinski dijalog „Energija mladih“ održan u Novom Sadu

Objavljeno 01.07.2019.

Učesnici i učesnice Omladinskog dijaloga "Energija mladih"Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović učestvovala je na Omladinskom dijalogu „Energija mladih”, koji je održan 25. juna u Novom Sadu, u okviru regionalnog programa „Dijalog za budućnost”.

Cilj programa je jačanje poverenja u regionu, kroz ostvarivanje dijaloga i preporuke u pogledu politika i delovanja na polju zajedničkih prioriteta, pri čemu se promoviše društvena kohezija i međukulturalno razumevanje.

Ministarka Đukić Dejanović je tom prilikom razgovarala sa mladima o Ciljevima održivog razvoja, istakavši da mlade najviše interesuju ciljevi iz oblasti obrazovanja, ravnopravnosti, kao i jačanja gradova i opština.

Ministarka je mladima predstavila i Dobrovoljni nacionalni izveštaj Republike Srbije o sprovođenju Ciljeva održivog razvoja iz Agende 2030, čiji je centralni deo posvećen mladima. Pomenuti dokument, kako je precizirala, sadrži stavove mladih i jedinica lokalne samouprave, zatim izveštaj o saradnji sa nevladinim sektorom, stavove i merne instrumente Republičkog zavoda za statistiku, a jedan poseban aneks načinio je UNICEF.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Ređina de Dominićis ocenila je da je ovaj Omladinski dijalog jedan u nizu koji je organizovan u okviru subregionalnog programa Ujedinjenih nacija pod nazivom „Dijalog za budućnost”, u kojem pored Srbije učestvuju Crna Gora i Bosna i Hercegovina, sa ciljem da mladi definišu svoje preporuke i aktivnosti koje će doprineti dostizanju određenih Ciljeva održivog razvoja.

„Mladi su danas procenili stepen svog uključivanja i dali konkretne predloge za povećanje učestvovanja mladih, posebno onih iz najugroženijih grupa, u procesima donošenje politika i planova koji se odnose na njih na nacionalnom i na lokalnom nivou”, istakla je direktorka UNICEF-a u Srbiji i dodala da samo na ovaj način, kada se čuje i uvaži glas mladih, mogu da se stvore uslovi za prevazilaženje barijera na putu ka ostvarenju veće društvene kohezije i održivog društva.

Izvor: www.mdpp.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]