Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Osam projekata koje je Kancelarija za evropske integracije podržala konkursom „Mladi i Evropska unija: šta nam donosi članstvo“ u 2016.

Objavljeno 10.02.2017.

Kancelarija za evropske integracije je u 2016. godini, peti put zaredom, finansirala projekte organizacija civilnog društva (OCD), a krovna tema konkursa bila je „Mladi i Evropska unija: šta nam donosi članstvo?“.

Cilj konkursa je bio da se mladima približi proces evropske integracije Srbije i Evropska unija, kao i da srednjoškolci, kojima je ovaj konkurs bio posvećen, steknu nova znanja o ovoj temi. U okviru godišnjeg konkursa podržano je osam projekata ukupne vrednosti 3.500.000,00 dinara.

EVROPSKI PARLAMENT MLADIH SRBIJE je organizovao devetu Nacionalnu konferenciju Closing distances, unlocking Europe u Nišu, koja je okupila preko 100 mladih iz 12 evropskih zemalja, a Evropski parlament mladih Srbije je ovom prilikom primio još 85 novih članova.

Organizacija HAJDE DA… sprovela je projekat „Evropa i njene vrednosti kroz obradu književnih dela srpske i evropske književnosti”, sa idejom da kroz forum teatar, predstavu i debate beogradske srednjoškolce zainteresuje za Evropsku uniju, kao i da „razbije“ mnogobrojne stereotipe i predrasude koje u našem društvu postoje o ovoj temi. U toku projekta ostvarena je saradnja sa „Dečijim kulturnim centrom Beograd“, Gimnazijom „Sveti Sava“, „Školom za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju“, Tehničkom školom „Novi Beograd“, Kancelarijom za mlade Savski venac i Kulturnim centrom „REKS“.

„Gde studiraš?“ je projekat udruženja KOMITET ZNANJA SRBIJE, koji je preko svoje „Srpske naučne televizije” proizveo i emitovao 16 petnaestominutnih emisija o  iskustvima studenata sa školovanja na nekom od evropskih univerziteta.

„Kako pridruživanje Srbije Evropskoj uniji utiče na tvoje obrazovanje” je projekat koji je realizovala organizacija POMOĆ DECI. Kroz šest panel diskusija sa srednjoškolcima i njihovim nastavnicima u Beogradu i Vranju razgovaralo se o istorijatu nastanka EU i politici proširenja, institucijama EU, procesu evropskih integracija Srbije,  evropskim vrednostima i standardima, obrazovanju i kulturi, Bolonjskom procesu, programu EU za obrazovanje i mobilnost mladih –  ERAZMUS+.

U okviru projektaMladi uređuju o mladima za mlade“ organizacije LOGOSFERA iz Bajine Bašte,  za predstavnike srednjoškolskih glasila održana je trodnevna radionica na kojoj je učestvovalo 20 učesnika iz 10 škola sa teritorije cele Srbije. Cilj ove radionice bila je edukacija urednika i novinara srednjoškolskih glasila, koji su, uz podršku iskusnih mentora, unapredili svoje novinarske veštine upoznali se sa evropskim vrednostima  sa kojima Srbija usaglašava svoje propise. Svi učesnici radionice na kraju su dobili priručnik „Novinarstvo u školskoj klupi“, koji su za njih pripremili eminentni novinari.

LDA SUBOTICA je kroz projekat Photowalker – EU prekogranični projekti u mojoj opštini” informisala mlade o IPA projektima koji su realizovani u njihovim sredinama, a za koje se malo znalo zbog nedovoljne afirmacije njihovog značaja za lokalni razvoj.

GRAĐANSKE INICIJATIVE su projektom „Šta p(r)omisliš kad kažeš Evropska unija?” u Kraljevu, Subotici i Beogradu obučili nastavnike građanskog obrazovanja i njihove učenike kako da podstaknu mlade da razmišljaju o različitim aspektima članstva Srbije u EU.

„RE:Aktivacija! Mesto u EU za nas!” je petnaestominutni film koji je nastao u okviru projekta FORUMA CIVILNE ZAŠTITE FORCA Požega, a koji prikazuje iskustva mladih koji su zahvaljujući programima EU (Youth in action, European Youth foundation, European Volunteer Services, Erasmus +, Europen for Citizens) boravili u državama Evropske unije.

Izvor: www.seio.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]