Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Otvorena izložba Etno mreže „100 žena – 100 minijatura” na Kolarcu

Objavljeno 25.06.2020.

Otvaranje izložbe "100 žena - 100 minijatura"Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović je 18. juna na Kolarcu prisustvovala otvaranju izložbe Etno-mreže „100 žena – 100 minijatura”, na kojoj su uručene nagrade najboljim autorkama.

„Hvala svima koji ste prepoznali značaj ove inicijative. Važno je da pokažemo svetu šta jesmo, šta smo bili i šta možemo da budemo. Svaki državnik koji je posetio Srbiju dobio je radove ovih žena, od SAD do Kine, od Rusije do Indije,  Azije i Afrike. Kroz inicijativu ‘Uposlimo 1.000 žena u seoskim područjim’ do sada smo zaposlili 742 žene. Možemo bolje od toga i zato pozivam i sve ostale društveno odgovorne kompanije da se uključe i da pomognemo ženama sa sela”, rekla je ona.

Potpredsednica Mihajlović ukazala je na težak položaj seoskih žena, rekavši da su one posebno diskriminisane.

„Svaka druga žena na selu nije zaposlena, 60 odsto njih nema pravo na penziju, leti provode od 15 do 18 sati radeći, i to bez plate, za smeštaj i hranu. Hajde da ovu statistiku menjamo, da im pomognemo da se dodatno edukuju, da nabave opremu i nastave da izrađuju ove divne rukotvorine”, dodala je Mihajlovićeva.

Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine, rekao je da Etno-mreža i žensko preduzetništvo iz godine u godinu imaju sve veću podršku, posebno kada je reč o Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost.

„Radićemo na osnaživanju zakonodavnog okvira kako biste vi mogle da radite, da vaš rad bude promovisan i plaćen, a naša kulturna baština bude sačuvana. To je deo našeg nacionalnog bića. Sve što radite važno je za našu državu, uz infrastrukturu i projekte važno je da sačuvamo kulturu i nauku”, rekao je Marinković.

Otvaranju izložbe prisustvovala je i ambasadorka Kanade u Srbiji Kati Čaba, koja je rekla da je u svojoj diplomatskoj karijeri imala priliku da se upozna sa kulturnim nasleđem mnogih zemalja.

„Srbija je zemlja koja ima neobično bogatu kulturnu baštinu i bilo bi šteta da se ona ne sačuva. Tri ćilima iz Srbije su uvrštena na listu UNESCO, drago mi je da sam pokrovitelj tkačke kolonije i da možemo i finansijski da podržimo aktivnosti Etno-mreže, jer izrada ovih rukotvorina donosi i ekonomsko osnaživanje žena”, rekla je Čaba.

Violeta Jovanović, predsednica Etno-mreže i izvršna direktorka NALED-a, rekla je da je reč o sedmoj izložbi i zahvalila potpredsednici Vlade, resornim ministarstvima i korporativnim partnerima na podršci u očuvanju nacionalnog nasleđa Srbije.

„Ova izložba na koju se prijavilo 100 radova je reprezentativna smotra ručnog rada Srbije i ogledalo naših žena. Doprineće ne samo očuvanju našeg kulturnog blaga, već i vrednovanju rada naših žena”, rekla je Jovanovićeva.

Jasna Dimitrijević, upravnica Zadužbine Ilije Kolarca, izjavila je da su ove žene posebne jer veruju u ono što rade, imaju inicijativu, kreativnost i volju, ali i strast prema kulturnom nasleđu.

Izvor: www.rodnaravnopravnost.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
pon, avg 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
pet, avg 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]