Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Početak lokalnih kampanja za unapređenje protokola za zaštitu dece od nasilja

Objavljeno 13.09.2017.

zastita_dece_od_nasiljaUNICEF i užički Centar za prava deteta, uz finansijsku podršku EU, najavili su pokretanje lokalnih kampanja koje će se sprovoditi u 20 opština u Srbiji, sa ciljem unapređenja protokola za zaštitu dece od nasilja.

Kampanje treba da poboljšaju već postojeće lokalne protokole i sporazume koji se direktno tiču zaštite dece, ili usvoje novi u opštinama u kojima ne postoje. Promocija nulte tolerancije prema nasilju nad decom i podrška potpunom ostvaranju prava svakog deteta da bude zaštićeno od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja su u centru ovih kampanja.

“U saradnji sa svim relevantnim institucijama u ciljanim opštinama, pokušaćemo da poboljšamo protokole da bismo jasno definisali sve oblike nasilja. Neophodno je da ojačamo efikasnu koordinaciju, učešće svih relevantnih institucija i organizacija, uspostavljanje procedura za efikasan odgovor na nasilje i porast broja prijavljenih slučajeva nasilja, kao i porast broja procesuiranih počinilaca”, izjavio je Radovan Cicvarić, izvršni direktor užičkog Centra za prava deteta i kordinator kampanja.

I pored činjenice da je Republika Srbija ratifikovala sve relevantne međunarodne konvencije, usvojila čvrste zakone i politike i uspostavila mrežu odgovarajućih službi – nasilje nad decom i dalje postoji. To je razlog zbog čega je od najveće važnosti izgradnja snažnog sistema koji će obezbediti brz i odgovarajući odgovor na nasilje.

“Pozivamo sve relevantne faktore – Vladu i nevladina tela, lidere i profesionalce u oblasti socijalne zaštite, zdravstvene službe i obrazovne sisteme, kao i policiju, pravosuđe, uticajne javne ličnosti, roditelje i decu – da se uključe i podrže ove važne kampanje i tako doprinesu pozitivnoj promeni u životima dece”, izjavila je Severine Leonardi, zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji.

Evropska unija i UNICEF zajedno rade na promovisanju poštovanja ljudskih prava i veće efikasnosti i uključenosti javnih službi za ranjive grupe, posebno decu žrtve nasilja.

“EU je u potpunosti posvećena sveobuhvatne zaštite i promovisanja prava deteta. Nadamo se da će ova pažljivo osmišljena kampanja povećati svest i doneti pozitivnu promenu za decu u Srbiji, dovesti do većeg razumevanja ljudskih prava deteta i sveopšteg smanjenja nasilja”, izjavio je Nikolas Bizel, šef Odeljenja za pravosuđe, unutrašnje poslove i socijalnu inkluziju EU delegacije u Srbiji.

Ove kampanje su integralni deo regionalnog projekta “Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turske” koji finansira EU i sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj i UNICEF-om.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Ostavite komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Senzorna soba na otvorenom
Za uspešno obavljanje nastavnog procesa potrebno je mnogo truda i mašte. Pored nastave u školama, bolnicama i kućama, za usvajanje [...]
Pet, sep 15, 2017
Source: Inkluzija blog
Prajd
Postoje ti neki događaji u koje uložiš toliko sebe, svojih nerava, krvi, znoja, misli, nadanja, iščekivanja, verovanja, da onda kada [...]
Čet, sep 14, 2017
Source: Inkluzija blog
Potpukovnica Svetlana Janković
Potpukovnica Svetlana Janković Piše: Milana Lazić Pre tridesetak godina „pukovnica“ je obično značilo žena od pukovnika. U to vreme, odnosno u periodu [...]
Pet, sep 08, 2017
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Mnogo volim da pričam sa ljudima. Kad god je moguće, voleo bih da to bude uživo, ali ako ne može, [...]
Čet, sep 07, 2017
Source: Inkluzija blog
00-lede-parsons-open-lab
Nedovoljno je reći da mi koji nemamo poteškoće sa motorikom ruku i nogu ni ne shvatamo koliko nam je lako [...]
Sre, sep 06, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
avgust, 2016 arrow right pdf [2 MB]
Analiza primene afirmativnih mera u oblasti obrazovanja Roma i Romkinja i preporuke za unapređenje mera
jul, 2016 arrow right pdf [680 KB] arrow right docx [899 KB]