Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Početak lokalnih kampanja za unapređenje protokola za zaštitu dece od nasilja

Objavljeno 13.09.2017.

zastita_dece_od_nasiljaUNICEF i užički Centar za prava deteta, uz finansijsku podršku EU, najavili su pokretanje lokalnih kampanja koje će se sprovoditi u 20 opština u Srbiji, sa ciljem unapređenja protokola za zaštitu dece od nasilja.

Kampanje treba da poboljšaju već postojeće lokalne protokole i sporazume koji se direktno tiču zaštite dece, ili usvoje novi u opštinama u kojima ne postoje. Promocija nulte tolerancije prema nasilju nad decom i podrška potpunom ostvaranju prava svakog deteta da bude zaštićeno od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja su u centru ovih kampanja.

“U saradnji sa svim relevantnim institucijama u ciljanim opštinama, pokušaćemo da poboljšamo protokole da bismo jasno definisali sve oblike nasilja. Neophodno je da ojačamo efikasnu koordinaciju, učešće svih relevantnih institucija i organizacija, uspostavljanje procedura za efikasan odgovor na nasilje i porast broja prijavljenih slučajeva nasilja, kao i porast broja procesuiranih počinilaca”, izjavio je Radovan Cicvarić, izvršni direktor užičkog Centra za prava deteta i kordinator kampanja.

I pored činjenice da je Republika Srbija ratifikovala sve relevantne međunarodne konvencije, usvojila čvrste zakone i politike i uspostavila mrežu odgovarajućih službi – nasilje nad decom i dalje postoji. To je razlog zbog čega je od najveće važnosti izgradnja snažnog sistema koji će obezbediti brz i odgovarajući odgovor na nasilje.

“Pozivamo sve relevantne faktore – Vladu i nevladina tela, lidere i profesionalce u oblasti socijalne zaštite, zdravstvene službe i obrazovne sisteme, kao i policiju, pravosuđe, uticajne javne ličnosti, roditelje i decu – da se uključe i podrže ove važne kampanje i tako doprinesu pozitivnoj promeni u životima dece”, izjavila je Severine Leonardi, zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji.

Evropska unija i UNICEF zajedno rade na promovisanju poštovanja ljudskih prava i veće efikasnosti i uključenosti javnih službi za ranjive grupe, posebno decu žrtve nasilja.

“EU je u potpunosti posvećena sveobuhvatne zaštite i promovisanja prava deteta. Nadamo se da će ova pažljivo osmišljena kampanja povećati svest i doneti pozitivnu promenu za decu u Srbiji, dovesti do većeg razumevanja ljudskih prava deteta i sveopšteg smanjenja nasilja”, izjavio je Nikolas Bizel, šef Odeljenja za pravosuđe, unutrašnje poslove i socijalnu inkluziju EU delegacije u Srbiji.

Ove kampanje su integralni deo regionalnog projekta “Zaštita dece od nasilja i promocija socijalne inkluzije dece sa smetnjama u razvoju u zemljama Zapadnog Balkana i Turske” koji finansira EU i sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj i UNICEF-om.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
CRI
„Jednoga dana…” Još od osnovne škole smatrao sam svaki sastav, priču i uopšte tekst sa takvim početkom nekako glupim i [...]
pet, dec 29, 2017
Source: Inkluzija blog
Dar
Glavni junak u pozorišnoj predstavi Dar je dečak Kosta. On je poseban i drugačiji. On ima dar. Priču o ljubavi, [...]
pet, dec 29, 2017
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
U poslednjih nekoliko meseci imao sam nekoliko susreta sa policajcima na različitim mestima. Iako se sve dobro završilo, te su [...]
čet, dec 28, 2017
Source: Inkluzija blog
Budućnost
Gost Bloga o socijalnom uključivanju: Tafilj Dubova Budućnost ne mora biti daleko.Već sutrašnji dan je budućnost u odnosu na ovaj trenutak [...]
sri, dec 27, 2017
Source: Inkluzija blog
osi_t
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Bojana Dimitrijević Nije mi ni član porodice, ni prijatelj a oduvek smo nerazdvojni. Mnogi će verovatno [...]
sri, dec 27, 2017
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dostupno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC)
Septembar, 2016 arrow right pdf [16 MB]
Brošura o Timu za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije
August, 2016 arrow right pdf [2 MB]