Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Počinje novi ciklus mentorskog programa za žene „Podeli svoje znanje”

Objavljeno 01.02.2019.

Učesnice programa "Podeli svoje znanje"Diskriminacija žena i dalje postoji u velikoj meri i zato je Evropski pokret u Srbiji sa partnerima u mentorski program Podeli svoje znanje integrisao rodnu perspektivu i vrednosti socijalne inkluzije.

„Važno je posebno pružiti priliku marginalizovanim grupama žena da iskoriste infrastrukturu, dinamiku i ciljeve Programa, kako bi napredovale na ličnom i profesionalnom planu i na taj način prevazišle razne socijalne prepreke koje još uvek, nažalost, postoje u našem društvu“, objasnila je Dina Rakin, menadžerka Programa i dodala da je Program na ovaj način usmeren na izgradnju međusobne podrške žena, kroz deljenje znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, promociju dobrih uzora, umrežavanje i osnaživanje žena.

Ovim rečima otvoren je pripremni sastanak za devetu generaciju mentorina na programu Podeli svoje znanje, održan u subotu, 26. januara. Cilj sastanka je bio da se predstave aktivnosti Programa i polaznice upoznaju sa konceptom mentorstva. Takođe, to je bila prilika da se mentorine međusobno upoznaju i da se kroz studije slučaja iz mentorskih odnosa, već postave u svoje uloge. Polaznice su mogle da čuju i utiske i iskustva alumnistkinja programa.

U ime partnerskih organizacija koje organizuju program, novu generaciju mentorina su pored Dine Rakin pozdravile i predstavnice partnerskih organizacija – Jelena Vasilev Novčić iz Erste banke, Tijana Jugović iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Dragana Ivetić Radić, iz Misije OEBS-a u Srbiji. Posebna gošća je bila Svetlana Stefanović, nekadašnja menadžerka projekta i mentorka koja je dala važne savete za uspešno pohađanje programa.

Tokom prvog dela sastanka razgovaralo se o tome šta mentorstvo jeste, a šta nije, i o načinu na koji bi trebalo da dobar mentorski odnos funkcioniše. Istaknuto je da u programu mentorstva fokus isključivo na razvoju i usavršavanju mentorine, ali i da je to dvosmeran proces koji utiče i na samu mentorku.

Program mentorstva nije samo namenjen profesionalnom osnaživanju, već i ličnom razvoju. Realizuje se na tri nivoa – kroz rad sa mentorkom, tokom zajedničkih događaja na programu i kroz saradnju i umrežavanje mentorina. Polaznicama je savetovano da pokažu što veću inicijativu sa svojim mentorkama i da zajednički rade na dinamici saradnje i komunikacije.

U drugom delu sastanka mentorine su radile na studijama slučaja iz mentorskih odnosa, kako bi se već postavile u ulogu mentorina i na konkretnim primerima sticale utisak o dinamici i metodama rada u okviru mentorskih odnosa. Usledio je Sajam znanja i veština, na kojem su mentorine na kreativan način predstavile svoja znanja i veštine, kao i znanja i veštine za koje bi volele da im neko pomogne da ih razviju. Cilj ove aktivnosti bio je da mentorine uvide koliko je mnogo toga što mogu jedne od drugih naučiti i koliko jedne drugoj mogu pomoći u razvoju.

Važan deo sastanka bio je posvećen i prenošenju iskustva i deljenju saveta alumnistkinja programa.  Sa devojkama su razgovarale Aleksandra Nikolić, Katarina Ejdus i Svetlana Brkić. Izlaganja alumnistkinja delovala su motivišuće, jer su alumnistkinje istakle da, pored ostvarenja svojih početnih ciljeva, na Programu se stiču i nova prijateljstva, nove veštine, a nakon završetka sve postaju deo Alumni kluba.

Iz veoma interesantne diskusije sa alumnistkinjama izdvojila se glavna poruka za mentorine da na što bolji način iskoriste program i izvuku maksimum za sebe, ne samo profesionalno, već i privatno, produbljujući znanja, iskustvo, podršku, kontakte i mrežu.

Od februara do novembra 2019. godine, mentorski parovi će biti u kontaktu, razmenjivaće iskustva i povremeno će se sastajati u skladu sa agendom koju same definišu i na osnovu obaveza koje imaju u ovom periodu, ali će se i svake poslednje subote okupljati na zajedničkim događajima.

Program „Podeli svoje znanje“ je tokom prethodnih osam godina okupio više od 350 mentorki i mentorina i time izgradio impresivnu mrežu uspešnih žena iz različitih profesionalnih oblasti u Srbiji. Ideja programa jeste da na godišnjem nivou posveti pažnju i pruži podršku maloj grupi žena, kako bi se uticalo da se promene na mikro nivou integrišu u sistemske promene kada je reč o položaju žena u društvu.

Izvor: www.emins.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
sri, jul 29, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Mirela stanuje na Gazeli. U kućici broj 67. Napravljenoj od kartona, bačenog pleha i šperploča. To je njena adresa. Ima [...]
pon, jul 27, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Proces obazovanja je neprekidan tok usvajanja saznanja kroz koji u neposrednom radu u školi unapređuju svoje kompetencije učenici i nastavnici [...]
čet, jul 16, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]