Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Podrška prvim profesionalnim koracima

Objavljeno 21.06.2012.

Stipendisti prolaze teorijsku nastavu – radionice sa temama poslovne obuke, upoznaju se sa procesom rada i proizvodnje u članicama Delta Holdinga

Stipendisti prolaze teorijsku nastavu – radionice sa temama poslovne obuke, upoznaju se sa procesom rada i proizvodnje u članicama Delta Holdinga

Delta holding je 2006. godine pokrenuo program podrške profesionalnom razvoju dece bez roditeljskog staranja kroz koji je prošlo 140 mladih. Dobijaju stipendiju, stiču prva znanja o osnovnim poslovnim veštinama, posećuju proizvodne i prodajne objekte kompanije, odlaze na letnje kampove… i po završetku školovanja nudi im se posao upravo u Delti. Ove jeseni, prvi put, u okviru „Fonda za budućnost” – među stipendistima sedme generacije su i studenti.

U Srbiji oko 600 dece različitog uzrasta odrasta u nekom od 12 domova za mališane bez roditeljskog staranja. Prema planu resornog Ministarstva rada i socijalne politike, a u skladu sa reformom sistema socijalne zaštite, taj broj bi u 2012. godini trebalo da se smanji na 400. Akcenat se stavlja na hraniteljske porodice u kojima trenutno živi oko 5.000 mališana i tinejdžera.

I samo Ministarstvo uočava da postojeći institucionalni sistem nema dovoljno kapaciteta da pomogne u jednom od najvažnijih trenutaka – kada deca napuštaju dom ili hranitelja i započinju samostalni život.

Nudi se mogućnost da tokom raspusta preko omladinske zadruge deklarišu robu ili beru jabuke. Tako dolaze do džeparca koji najčešće koriste da bi upisali kurs stranog jezika, obuku za vozačku dozvolu ili da sami odu na letovanje

Nudi se mogućnost da tokom raspusta preko omladinske zadruge deklarišu robu ili beru jabuke. Tako dolaze do džeparca koji najčešće koriste da bi upisali kurs stranog jezika, obuku za vozačku dozvolu ili da sami odu na letovanje

Prepoznavši jednu od osnovnih potreba mladih kojima je odrastanje proteklo u domu, a ne u primarnoj porodici, Delta holding je 2006. pokrenuo  program podrške profesionalom razvoju dece bez roditeljskog staranja kroz koji je do sada prošlo 140 mladih.

Kako kaže Vanja Knežević, menadžer projekta, cilj ”Fond za budućnost” je da se se deca iz domova motivišu za profesionalno napredovanje.

– Program traje dve godine; na godišnjem nivou ima dva tromesečna semestra. Stipendisti prolaze teorijsku nastavu – radionice sa temama poslovne obuke, upoznaju sa procesom rada i proizvodnje u članicama Delta Holdinga, gde im se nakon završetka programa nudi prvo zaposlenje, pojašnjava ona i dodaje da su deo obuke i letnji kamp koji se organizuje početkom jula.

– Tada se stipendisti druže, odmaraju ali i obnavljaju naučeno. Do sada su kampovi organizovani u Bugarskoj, Grčkoj, Vrnjačkoj Banji i na Zlatiboru.

Jedan od bivših stipendista Fonda je i Maja U. Dvadesettrogodišnja Beograđanka sa ponosom kaže da tri i po godine radi kao prodavac u prodavnici dečije garderobe u okviru Delta holdinga.

Druženje u letnjim kampovima gde se odmara ali i obnavlja naučeno tokom semestara

Druženje u letnjim kampovima gde se odmara ali i obnavlja naučeno tokom semestara

Rado se seća letnjih kampova ali priznaje da su joj više značila predavanja. – Završila sam za poslastičara. Nisam bila neki đak u osnovnoj, ali sam kasnije shvatila da je obrazovanje jako važno i rešila da nastavim školovanje. Sada sam student druge godine Visoke strukovne škole za mendžment i poslovne komunikacije. Na predavanja idem u Mladenovac jer mi je tako zgodnije. Organizovana su vikendom, a ispiti su najčešće nedeljom pa mi to odgovara zbog posla, kaže plavooka Maja.

Seća se da je jako volela radionice i da je za dve godine samo jednu propustila. – To ne mogu da prežalim jer su stipendisti obilazili auto centar, a ja obožavam automobile. Bila sam jako bolesna, pa nije bilo šansi da prisustvujem, otkriva devojka koja je odmah nakon završetka srednje škole počela da radi kao prodavac. A čim je primila prvu platu izašla je iz doma i našla stan kako bi se osamostalila.

– Pojedini drugovi i drugarice iz doma su se opredelili za pomoć koju je tada davalo Ministarstvo  u trajanju od dve godine. Ja to nisam želela. Htela sam da počnem da radim, a što mi je kao stipendisti u Fondu ponudila kompanija Delta. Mislim da sam ispravno postupila. Ti drugari su praktično izgubili dve godine jer su bili ušuškani. Ostali su u domu, dobijali neke parice. Nisu razmišljali šta dalje. A ja sam se odmah snašla i ne želim da se zaustavim. Želim da napredujem, iskrena je devojka koja je osam godina provela u domu.

Dodela sertifikata

Dodela sertifikata

– Rad  u trgovini mi je rešenje za sada. Kada završim fakultet, sigurno ću tražiti posao u struci. To je jedna od stvari koje sam naučila u radionicama. Od onih praktičnih kako da napišem CV, do toga da je uvek bolje biti odgovoran prema svom životu. I raditi, a ne samo čekati da neko drugi uradi nešto umesto vas, smatra Maja.

Njene reči kao da potvrđuju rezultate programa do kojih su evaluacijom dosadašnjih šest generacija stipendista došli u Fondu za budućnost.

– Deca dobijaju veće samopouzdanje, bolje komunikacijske i životne veštine, veće su im mogućnosti zaposlenja i zadržavanja posla, stiču profesionalno iskustvo, imaju bogatije socijalne kontakte, objašnjava način rada kroz radionice Vanja Knežević.

Projekat je podržan od strane Ministarstva rada i socijalne politike. Realizuje se u beogradskim domovima “Jovan Jovanović Zmaj”, “Drinka Pavlović”, “Moša Pijade” i “Dom za srednjoškolsku i studentsku omladinu” kao i u SOS „Dečijem selu“ u Sremskoj Kamenici, domu „Duško Radović“ iz Niša i „Jefimija“ iz Kruševca.

Program trenutno pohađa 45 stipendista i četvoro studenta koje Fond stipendira za nastavak školovanja. Pitamo gde su stipendisti nalazili zaposlenje? Najčešće u maloprodajnim objektima Delta Sporta, Delta Maxija i distribuciji Delta DMD. Na mestima prodavaca, kasira, mesara, IT tehničara, administratora…

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]