Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Podrška Švajcarske međuopštinskim partnerstvima u Srbiji

Objavljeno 02.08.2019.

Skup povodom potpisivanja ugovora o međuopštinskoj saradnji (foto: Dragan Kujundžić)Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić 30. jula je potpisao ugovore o realizaciji prva četiri međuopštinska partnerstva, koja obuhvataju udruživanje 33 opštine i grada kako bi se obezbedile bolje usluge za građane i građanke.

Pomenuta četiri projekta međuopštinskih partnerstava biće finansirana iz Fonda za međuopštinsku saradnju, uz podršku Vlade Švajcarske.

Ružić je tom prilikom istakao da će gradovi i opštine uspostaviti zajedničke službe kako bi pravovremeno i preventivno delovali u slučaju elementarnih nepogoda, upravu učinili dostupnom osobama sa invaliditetom i bolje upravljali javnim finansijama.

On je iskazao zahvalnost Vladi Švajcarske, koja je za ove projekte izdvojila ukupno 117.000 švajcarskih franaka.

U toku je priprema nove faze projekta sa Švajcarskom, a Ministarstvo će pokušati da u okviru Fonda za međuopštinsku saradnju obezbedi i dodatnu podršku za naredne godine. Pored toga, Ministarstvo planira da deo sredstva iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave usmeri i na projekte međuopštinske saradnje, najavio je Ružić.

On je napomenuo da su prošle godine usvojene izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, objasnivši da je mehanizam međuopštinske saradnje u duhu reforme javne uprave i njene transformacije u servis građana/ki i privrede.

Međuopštinskom saradnjom, kako je dodao, opštine mogu da prevaziđu situacije u kojima lokalne samouprave nemaju dovoljno kapaciteta da vrše neke izvorne ili poverene poslove, poput komunalnih ili inspekcijskih.

Prema njegovim rečima, one sada mogu zajedno, uz dogovor, da udruže sredstva i ljude i organizuju zajedničke službe koje će raditi u korist građana i građanki.

Ministar je precizirao da će se u cilju bolje komunikacije i reagovanja u slučaju elementarnih nepogoda udružiti 18 gradova i opština u slivu Zapadne Morave, dok će osam opština u slivu Drine uspostaviti sistem za prikupljanje i razmenu podataka u oblasti vanrednih situacija.

Boljevac i Sokobanja, kako je ukazao, uspostaviće zajedničku službu interne revizije i na taj način pravazići problem nedovoljnih materijalnih i kadrovskih kapaciteta.

Gradovi Beograd i Novi Sad i tri gradske opštine Beograda prepoznali su probleme osoba sa invaliditetom i zajedno su osmislili načine da im olakšaju pristup informacijama i pružanje usluga, naveo je Ružić.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]