Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Farma krava – porodična fabrika

Objavljeno 16.11.2010.

Atila, Gabor i Ervin u „porodičnoj kompaniji” o kojoj brinu 24 sata svih 365 dana u godini

Atila, Gabor i Ervin u „porodičnoj kompaniji” o kojoj brinu 24 sata svih 365 dana u godini

Zahvaljujući boravku i preuzimanju iskustva sa farmi iz Holandije, Gabor Turi, mladi farmer iz sela Male Pijace, kod Subotice, uspešno vodi porodično gazdinstvo čija je osnovna delatnost – proizvodnja mleka.

Od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji čak trećina su mladi, do 30 godina. Neslavni trend je prisutan i u zemljama Evropske unije i češće se registruje u selima. Kao jedan od potencijalnih lekova protiv nezaposlenosti generacija koje tek stasavaju najčešće se preporučuje samozapošljavanje.

U okviru projekta „Povećanje kvaliteta mleka – napredni menadžment na porodičnim farmama” koji je 2006. godine pokrenuo Centar za razvoj agrobiznisa, NGO iz Horgoša mladi farmer Gabor Turi (25) u selu Male Pijace uspeo je da proširi porodični posao. Od samo sedam grla sada rukovodi farmom sa 80 krava.

– Osnovna delatnost je proizvodnja mleka koje nam otkupljuje Subotička mlekara. Ovim poslom su se bavili deda i otac a sada sam ja nastavio, kaže Gabor kome pomažu brat Atila, ujak Ervin i ostali članovi sedmočlanog domaćinstva. Iako situacija nije ni malo laka: niska otkupna cena, veliki troškovi, premije od države nisu dovoljne ni za prostu reprodukciju i kasne, ne može se izmeriti količina rada koji traje svih 365 dana u godini, Gabor ne odustaje.

Do poboljšanja je Gabor počeo da dolazi posle boravka u Holandiji i primenom iskustva tamošnjih farmera. Uz bankarski kredit od 200.000 evra podigao je savremenu štalu na otvorenom. Trenutno ima 30 muznih grla, a od proleća će kada junice stasaju broj povećati na 50.

Na farmi

Na farmi

Kako kaže Petar Mojzeš, direktor Centra za razvoj agrobiznisa jedna od ideja projekta je bila da se preuzimanjem znanja, ukazivanjem na metode koje se koriste u svetu poveća kvaliteta mleka. Time se obezbeđuje opstanak manjih farmera, pa i njihovo zapošljavanje.

– U projekat je bilo uključeno 20 farmera opština sa severa i juga Banata. Organizovali smo odlazak u Holandiju, dolazili su nam njihovi najbolji profesori. Uspeli smo da farmeri unaprede proizvodnju i sa 2.500 litara po grlu dođu do brojke od 5.000 litara na godišnjem nivou. Kako dodaje Mojzeš, pomoć stručnim sugestijama omogućilo je da unapređenje menadžmenta pomogne opštem cilju projekta: doprinos razvoju porodičnih farmi prema zahtevima Evropske Unije. Od uključenih farmi desetak je dobilo sertifikate za kvalitetne i visoke prinose mleka.

Gabor Turi, smatra da će ukoliko ne nastavi sa investicijama iako na 70 hektara vlastite zemlje proizvodi hranu za grla, morati da razmišlja šta će raditi nakon pet ili šest godina. – Ako se nastavi negativan trend poljoprivredne politike koja ne štititi male farmere moraćemo da razmišljamo i o nečemu drugom, iskren je on. Morala bi da se poveća otkupna cena i da donacije države budu veće. Za sada neću da odustanem jer volim ovaj posao, ali ne mogu i da ne razmišljam o budućnosti.

Centar za razvoj agrobiznisa

Adresa: Rade Končara 14. Horgoš 24.410

Telefon: 024 \ 792 – 173

Email: pjer@yunord.net

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Hendikep ne znači imati neko oboljenje, već biti onemogućen da ostvariš svoja osnovna ljudska prava. Ne zato što nećeš da [...]
uto, okt 27, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Konstantan tehnološki razvoj nameće stalnu potrebu za unapređenjem obrazovne tehnologije na svim nivoima. Pojava računara i drugih savremenih nastavnih sredstava [...]
pet, okt 23, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Ako ste ikada uganuli skočni zglob, polomili nogu ili ruku ili samo širili zenice – osetili ste koliko svet može [...]
pet, okt 09, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Kako je dečiji rak postao izlečiva hronična bolest, tako je sve više počelo da se razmišlja o kvalitetu života dece [...]
pet, okt 02, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Čitanje naslova – Starenje bez cenzure ili Starenje bez autocenzure, stvar je ličnog izbora. Provokacija i dilema na samom početku [...]
čet, okt 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Vodič kroz tranziciju za trans osobe u Srbiji
Oktobar, 2020 arrow right pdf [2 MB]
Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]