Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Poslanici EP: Važni nezavisnost pravosuđa i ljudska prava

Objavljeno 12.11.2013.

eu_zastaveČlanovi Pododbora za ljudska prava Evropskog parlamenta pozdravili su 29. oktobra u Beogradu napredak Srbije na putu ka EU, ali su ukazali na potrebu poboljšanja položaja Roma, pripadnika LGBT zajednice i ostvarivanja nezavisnosti pravosuđa. Predsednica Pododbora za ljudska prava Evropskog parlamenta Barbara Lohbiler i poslanik Evropske narodne partije iz Rumunije Laslo Tokeš su pozdravili i napore na unapređenju odnosa Beograda i Prištine. Barbara Lohbiler je pozvala članice EU da ne vraćaju romsku decu koja su dobro integrisana u njihov obrazovni sistem u zemlju porekla, poput Srbije, jer se dešava da na kraju ne završe školu.

Lohbilerova je na konferenciji za novinare u EU Info centru ocenila da je dosta koraka preduzeto u cilju poboljšanja položaja romske zajednice u Srbiji ali da je reč o početnim pokušajima da se reše problemi sa kojima se suočavaju Romi i u EU – pristup zdravstvu, obrazovanju, smeštaj i zapošljavanje.

Ona je pozvala članice EU da ne vraćaju romsku decu koja su dobro integrisana u njihov obrazovni sistem u zemlju porekla, poput Srbije.

“Upućujem zahtev članicama EU da, s obzirom na sadašnje vrlo loše uslova živote mnogih Roma ovde, ne šalju mlade Rome u Srbiju jer se na kraju dešava da ne završavaju školu”, rekla je poslanica poslanica kluba Zeleni/Evropski slobodni savez iz Nemačke.

Na pitanje koja pitanja Srbija mora da reši da bi, kad pregovoru počnu, otvorila poglavlje 23 koje obuhvata ljudska prava i pravosuđe, ona je izdvojila nesavisnost pravosuđa i unapređenje položaja LGBT osoba.

“Više je nego jasno da pravosuđe nije dovoljno nezavisno i to je veliki izazov. Naravno, potrebno je obučiti zaposlene ali je to i pitanje nemešanja političke sfere u rad pravosuđa”, rekla je ona.

Podsetila je da se Evropski parlament bavi i pitanjem prava sekusalnih manjina i dodala da je “vrlo teško razumeti da je srpska policija toliko slaba da ne može da izađe na kraj sa demonstracijama i zaštiti mirne demonstrante od nasilja”.

“Mnogo bi pomoglo kada bi im se (LGBT osobama) omogućilo da izraze svoja prava ali i da podrška stigne sa višeg političkog nivoa. Nadamo se da će sledeće godine biti održana parada”, rekla je ona.

Poslanica Evropskog parlamenta je rekla da je sa predstavnicima vlade, parlamenta i civilnog društva u Beogradu razgovarala i o nasilju nad ženama i podržala napore da se to spreči.

Pohvalila je napore koji se preduzimaju da se ostvari veća rodna ravnopravnost na tržištu rada i napore da se reši pitanje nezaposlenih žena i mladih, ali je dodala da je jasno da će taj proces zbog visoke stope nezaposlenosti u Srbije i teške ekonomske situacje dugo trajati.

Tokeš je rekao je da će rešavanje pitanje nacionalnih manjina biti važno za napredak u evropskim integracijama.

Ocenio je da Srbija ima dobar sistem koji pruža autonomiju nacionalnim manjinama ali da ga treba unaprediti.

Delegacija Evropskog parlamenta završili su dvodnevnu posetu Srbiji u koju je doputovala kako bi se upoznala sa prilikama na planu ljudskih prava pred početak pregovora o članstvu. Evropski parlament će biti uključen u proces pristupanja i njegov specijalizovani pododbor biće odgovoran za praćenje primene evropskih standarda u oblasti ljudskih prava u Srbiji.

Poslanici EP su se sastali sa predstavnicima Skupštine Srbije, Ministarstva pravde i državne uprave, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, zaštitnikom građana i razgovarali sa predsednicima saveta nacionalnih manjina u Srbiji.

Izvor: EurActiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog
Đorđe Vasiljević - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Đorđa Vasiljevića na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact Hub, Beograd) Pre dve [...]
pon, jun 01, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]