Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Poslanici EP: Važni nezavisnost pravosuđa i ljudska prava

Objavljeno 12.11.2013.

eu_zastaveČlanovi Pododbora za ljudska prava Evropskog parlamenta pozdravili su 29. oktobra u Beogradu napredak Srbije na putu ka EU, ali su ukazali na potrebu poboljšanja položaja Roma, pripadnika LGBT zajednice i ostvarivanja nezavisnosti pravosuđa. Predsednica Pododbora za ljudska prava Evropskog parlamenta Barbara Lohbiler i poslanik Evropske narodne partije iz Rumunije Laslo Tokeš su pozdravili i napore na unapređenju odnosa Beograda i Prištine. Barbara Lohbiler je pozvala članice EU da ne vraćaju romsku decu koja su dobro integrisana u njihov obrazovni sistem u zemlju porekla, poput Srbije, jer se dešava da na kraju ne završe školu.

Lohbilerova je na konferenciji za novinare u EU Info centru ocenila da je dosta koraka preduzeto u cilju poboljšanja položaja romske zajednice u Srbiji ali da je reč o početnim pokušajima da se reše problemi sa kojima se suočavaju Romi i u EU – pristup zdravstvu, obrazovanju, smeštaj i zapošljavanje.

Ona je pozvala članice EU da ne vraćaju romsku decu koja su dobro integrisana u njihov obrazovni sistem u zemlju porekla, poput Srbije.

“Upućujem zahtev članicama EU da, s obzirom na sadašnje vrlo loše uslova živote mnogih Roma ovde, ne šalju mlade Rome u Srbiju jer se na kraju dešava da ne završavaju školu”, rekla je poslanica poslanica kluba Zeleni/Evropski slobodni savez iz Nemačke.

Na pitanje koja pitanja Srbija mora da reši da bi, kad pregovoru počnu, otvorila poglavlje 23 koje obuhvata ljudska prava i pravosuđe, ona je izdvojila nesavisnost pravosuđa i unapređenje položaja LGBT osoba.

“Više je nego jasno da pravosuđe nije dovoljno nezavisno i to je veliki izazov. Naravno, potrebno je obučiti zaposlene ali je to i pitanje nemešanja političke sfere u rad pravosuđa”, rekla je ona.

Podsetila je da se Evropski parlament bavi i pitanjem prava sekusalnih manjina i dodala da je “vrlo teško razumeti da je srpska policija toliko slaba da ne može da izađe na kraj sa demonstracijama i zaštiti mirne demonstrante od nasilja”.

“Mnogo bi pomoglo kada bi im se (LGBT osobama) omogućilo da izraze svoja prava ali i da podrška stigne sa višeg političkog nivoa. Nadamo se da će sledeće godine biti održana parada”, rekla je ona.

Poslanica Evropskog parlamenta je rekla da je sa predstavnicima vlade, parlamenta i civilnog društva u Beogradu razgovarala i o nasilju nad ženama i podržala napore da se to spreči.

Pohvalila je napore koji se preduzimaju da se ostvari veća rodna ravnopravnost na tržištu rada i napore da se reši pitanje nezaposlenih žena i mladih, ali je dodala da je jasno da će taj proces zbog visoke stope nezaposlenosti u Srbije i teške ekonomske situacje dugo trajati.

Tokeš je rekao je da će rešavanje pitanje nacionalnih manjina biti važno za napredak u evropskim integracijama.

Ocenio je da Srbija ima dobar sistem koji pruža autonomiju nacionalnim manjinama ali da ga treba unaprediti.

Delegacija Evropskog parlamenta završili su dvodnevnu posetu Srbiji u koju je doputovala kako bi se upoznala sa prilikama na planu ljudskih prava pred početak pregovora o članstvu. Evropski parlament će biti uključen u proces pristupanja i njegov specijalizovani pododbor biće odgovoran za praćenje primene evropskih standarda u oblasti ljudskih prava u Srbiji.

Poslanici EP su se sastali sa predstavnicima Skupštine Srbije, Ministarstva pravde i državne uprave, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, zaštitnikom građana i razgovarali sa predsednicima saveta nacionalnih manjina u Srbiji.

Izvor: EurActiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]