Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Potpisan Memorandum o dualnom obrazovanju

Objavljeno 17.02.2016.

books - ilustracijaU Privrednoj komori Srbije 9. februara je potpisan Memorandum o saradnji u razvoju elemenata dualnog obrazovanja u srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji, koje znatno utiče na smanjenje stope nezaposlenih mladih.

Cilj Memoranduma je podrška Austrije Srbiji u uvođenju dualnog obrazovanja, a potpisali su ga Savezni ministar za Evropu, integraciju i spoljne poslove Austrije Sebastijan Kurc, predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i predsednik PKS Marko Čadež.

Čadež je objasnio da se Memorandumom utvrđuju okviri dugoročne saradnje sa austrijskim kolegama po pitanju reformisanja srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji. Oni će, kako je rekao, preneti svoje isksutvo, a najveću podršku mogu pružiti austrijske kompanije koje posluju u Srbiji, koje već imaju iskustva u takvoj vrsti obrazovanja.

– U ovom važnom poslu podršku će nam pružiti Austrijska razvojna agencija ADA – rekao je Čadež i dodao da je u planu izrada novog profila – špediter, dok će profili poput bankarskog službenika i trgovca biti reformisani.

Osim što će projekat biti važan za podizanje kapaciteta Privredne komore Srbije, dualno obrazovanje će doprineti da mladi postanu konkurentni na tržištu Evropske unije.

Čadež je rekao da PKS upravo radi skeniranje koja su zanimanja potrebna srpskoj privredi i najavio da će to biti gotovo za dve, tri nedelje.

Posle potpisivanja, naveo je i da je Privredna komora Austrije poklonila 10 hiljada evra Privrednoj komori Srbije za modernizaciju.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić istakao je izuzetnu saradnju sa predstavnicima Austrije navodeći da je jedan od najvažnijih zadataka razvijanje modela zanatskog obrazovanja kakav odgovara prilikama u Srbiji.

– Dualno obrazovanje je jedan izuzetan vid javno-privatnog partnerstva, partnerstva kakvo želimo da razvijemo, i ono podrazumeva saradnju kompanija i škola na svim nivoima, ne samo sa srednjim stručnim, već i sa osnovnim školama i fakultetima – rekao je Verbić.

On je ukazao da se na primeru majskih poplava videlo koliko kompanije mogu da pomognu školama, što znači da se sa njima može sarađivati, ne samo po pitanju praktične nastave već i u svakom drugom smislu.

– Kompanije mogu da pomognu, ne samo za praksu nego i kada se vrši rekonstrukcija škole, kada se nabavljaju udžbenici, stimulišu đaci, tu nam je potrebno da svaka škola ima svog patrnera u privredi – objasnio je Verbić.

Prema njegovim rečima, važan sledeći korak jeste motivacija učenika da upisuju profile za rad u oblasti metalske ili recimo kožarske struke.

– Važan sledeći korak je da bude manje onih koji se obučavaju za usluge, a više za nastavak karijere u inženjerskim oblastima i za zanate – rekao je Verbić i objasnio da veliki broj onih učenika koji su zaintresovani za ekonomske škole.

Predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl obećao je da će Austrija i njegova institucija učiniti sve da Srbija po pitanju dualnog obrazovanja postane najbolji primer u Evropi.

On je rekao da se Evropa suočava sa velikim problemom nezaposlenosti mladih, a da zemlje koje imaju dualno obrazovanje taj problem gotovo nemaju.

Najbolji recept za suzbijanje nezaposlenosti mladih jeste kombinacija obuke u preduzećima i školama.

Dualno obrazovanje u Srbiji je, prema njegovim rečima, u začecima i dete koje tek treba da raste, a u čemu će pomagati Austrija.

Mladima je neophodno da se pruži perspektiva za budućnost, naglasio je Lajtl.

On se posebno zahvalio ministru Verbiću i šefu austrijske diplomatije Sebastijanu Kurcu na podršci u realizaciji projekta dualnog obrazovanja.

Lajtl je istakao da su Austrija i Srbija partneri i da ga raduje što građani Srbije veliko poverenje imaju u Austriju, koja je, prema aktuelnom istraživanju javnog mjenja, iza Rusije i Kine treća zemlja po poverenju koje uživa u Srbiji, a prva od evropskih država.

Lajtl je dalje kazao da je važno da Srbija ima jaku Privrednu komoru, jer samo uz jaku komoru moguće je da na evropskom nivou zauzme bitnu ulogu.

Ministar Kurc je istakao da je austrijski model dualnog obrazovanja postao jedan od glavnih izvoznih proizvoda Austrije.

– Austrija kao mala zemlja možda na svetskim prvenstvima u mnogim sportovima nije u vrhu, ali je u samom svetskom vrhu kada je reč o dualnom obrazovanju. To naše iskustvo želimo da podelimo sa Srbijom – naglasio je on.

Kurc je ukazao i na tesne privredne veze dve zemlje, ističući da u Srbiji posluje oko 500 austrijskih firmi, kao i da je saradnja dve privredne komore veoma važna u tesnim vezama dve države.

Izvor: www.blic.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]