Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Potpisani ugovori za realizaciju projekata za izvođenje radova na objektima za stambeno zbrinjavanje žrtava porodičnog nasilja i dece

Objavljeno 12.06.2019.

Zorana MihajlovićPotpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović 10. juna je potpisala ugovore za realizaciju projekata u sigurnim kućama, svratištima i prihvatilištima za decu, vredne približno devet miliona dinara.

Mihajlović je, u obraćanju novinarima nakon potpisivanja ugovora, poručila da ni žrtve nasilja, ni oni koji rade u ovim ustanovama, nisu sami.

Ovo je treća godina kako resorno ministarstvo u ove svrhe izdvaja novac, čiji iznos možda nije veliki, ali je jedna vrsta podrške organizacijama koje čine sve da poboljšaju uslove u sigurnim kućama i ustanovama u kojima borave deca, navela je ona.

Vlada i resorno ministarstvo, kako je ukazala, grade i obnavljaju puteve, mostove, pruge, aerodrome i rečnu infrastrukturu za građane i građanke Srbije, ali sve što se u toj oblasti uradi nije dovoljno sve dok postoje žene i deca koji trpe nasilje.

Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, istakla je da tek kad ne dozvolimo da ijedna jedina žena ili dete pate, na putu smo da stvorimo uspešnu i modernu zemlju.

Ona je podvukla da su ljudi koji se bave zaštitom žrtava porodičnog nasilja heroji koji nisu sami u svojoj borbi, kao što nisu sami ni žene i deca koji su pretrpeli neki vid nasilja.

Rukovoditeljka Sigurne kuće Sombor Tamara Savović rekla je da svaka kuća u Srbiji treba da bude sigurna i bezbedna i da to nije samo pitanje tajnosti lokacije na kojoj se nalaze sigurne kuće, nego i svega što država radi da žrtvama nasilja obezbedi sigurnost i zaštitu.

Direktor Centra za socijalni rad u Leskovcu Predrag Momčilović iskazao je zahvalnost Mihajlović na podršci koju pruža toj instituciji kroz projekte već treću godinu zaredom.

On je poručio da će odobrena sredstva pomoći da se unaprede uslovi stanovanja u ovoj ustanovi, koja u Leskovcu postoji od 2004. godine.

Novac za realizaciju projekata u oblasti socijalnog stanovanja Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dodeljuje preko javnog konkursa.

Ovom prilikom je potpisano devet ugovora sa udruženjima i organizacijama civilnog društva, ukupne vrednosti 8,75 miliona dinara, za projekte koji obuhvataju sedam sigurnih kuća – iz Niša, Leskovca, Vranjske Banje, Sremske Kamenice, Sombora, Smedereva i Sremske Mitrovice, prihvatilište za decu i mlade iz Kragujevca i svratište za decu iz Beograda.

Glavni cilj konkursa jeste realizacija projekata za izvođenje radova na objektima za stambeno zbrinjavanje žrtava porodičnog nasilja i dece, u cilju poboljšanja njihovih uslova stanovanja.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putu
Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young [...]
sri, jul 31, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]