Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Poziv na obuku „Kako prepoznati zloupotrebe neprofitnog sektora u svrhe finansiranja terorizma i kako se zaštititi”

Objavljeno 11.04.2019.

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom - logoKancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Ministarstvom finansija – Upravom za sprečavanje pranja novca, poziva organizacije civilnog društva da prijave svoje predstavnike/ce za učešće na obuci „Kako prepoznati zloupotrebe neprofitnog sektora u svrhe finansiranja terorizma i kako se zaštititi”.

Obuka će biti održana 18. aprila 2019. godine sa početkom u 11:00 časova, u Beogradu (Palata Srbija, Bulevar Mihajla Pupina 2, istočni ulaz, sala 233).

Ova obuka se organizuje u okviru projekta „Unapređenje kvaliteta i efikasnosti izveštavanja o sumnjivim transakcijama i ključnih funkcija Uprave za sprečavanje pranja novca“ koji finansira Evropska unija. Korisnik projekta je Ministarstvo finansija – Uprava za sprečavanje pranja novca, a projekat sprovodi konzorcijum koji predvodi KPMG.

Cilj obuke je unapređenje znanja i podizanje kapaciteta organizacija civilnog društva u vezi sa potencijalnim rizicima od zloupotrebe neprofitnog sektora za finansiranja terorizma kroz prikazivanje konkretnih mehanizama i alata koji mogu pomoći organizacijama civilnog društva da se zaštite od potencijalnih zloupotreba. Na obuci će takođe biti predstavljeni i indikatori za procenu pretnji i ranjivosti NPO sektora kao i studije slučaja koji će približiti učesnicima potencijalne pretnje.

Međunarodna zajednica borbu protiv terorizma i sprečavanje njegovog finansiranja kroz neprofitni sektor ocenjuje kako značajan izazov. Prilikom ocene delotvornosti sistema jedne države, međunarodna organizacija FATF (The Financial Action Task Force) u svojim preporukama propisuje jasne kriterijume koji se odnose na neprofitni sektor. Od države se očekuje da na ove kriterijume odgovori, kako bi pokazala efikasnost u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Procena rizika od pranja novca i finansiranja terorizma, koju je Vlada Republike Srbije usvojila 31. maja 2018. godine, predstavlja dokument u kome su procenjene pretnje i ranjivost od pranja novca i finansiranja terorizma na nacionalnom nivou. Akcioni plan za sprovođenje preporuka iz procene rizika od pranja novca i procene rizika od finansiranja terorizma usvojila je Vlada Srbije i objavljen je u Službenom glasniku (broj 55/18) 16. jula 2018. godine.

Procena rizika od finansiranja terorizma doneta je, pored ostalog, i sagledavanjem i analizom neprofitnog (NPO) sektora sa aspekta ranjivosti od finansiranja terorizma. Sam rizik na bazi kriterijuma Ranjivost od finansiranja terorizma ocenjen je kao srednji, a sagledan je i kroz nedovoljno efikasnu primenu pravnog okvira koja se odnosi na nadzor NPO sektora i delimičnu neadekvatnost resursa potrebnih za borbu protiv finansiranja terorizma, kao i geografsko-demografske faktore.

U skladu sa indentifikovanim nedostacima i slabostima definisane su aktivnostima koje je neophodno sprovesti u narednom periodu u cilju smanjenja ranjivosti neprofitnog sektora od rizika finansiranja terorizma.

Prijavljivanje za učešće vrši se isključivo elektronskim putem na adresu: jelena.todorovic@civilnodrustvo.gov.rs, najkasnije do utorka, 16. aprila 2019. godine u 15 časova.

Organizatori nisu u mogućnosti da pokriju putne troškove učesnika/ca.

Pozivno pismo i Agendu obuke preuzmite na www.civilnodrustvo.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Aleksandar Bogdanović
Piše: Aleksandar Bogdanović, Koordinator za evropske integracije i međunarodnu saradnju, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Početkom [...]
čet, maj 09, 2019
Source: Inkluzija blog
Traženje posla - ilustracija
Već sam u jednom od ranijih tekstova opisao da u poslednje vreme razmišljam o eventualnom zaposlenju. Ta ideja me malo [...]
pon, maj 06, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Decilna analiza potrošnje i prihoda u Republici Srbiji za period 2006-2017. godine
Juni, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]