Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Poziv na obuku „Profilisanje dugoročno nezaposlenih osoba sa invaliditetom u cilju uključivanja na tržište rada” (rok: 30.5.2019)

Objavljeno 16.05.2019.

Forum mladih sa invaliditetom - logoUdruženje Forum mladih sa invaliditetom, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Crne Gore, poziva zainteresovane pojedince iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša, da se prijave za obuku „Profilisanje dugoročno nezaposlenih osoba sa invaliditetom u cilju uključivanja na tržište rada”. Obuka je deo projekta „Unapređenje zapošljivosti dugoročno nezaposlenih osoba sa invaliditetom“, koji je finansiran od strane Evropske unije.

O programu

Cilj programa je obuka budućih profesionalaca za podršku u zapošljavanju osoba s invaliditetom, pilotiranjem procesa profilisanja i direktnog kontinuiranog rada s korisnicima/ama kroz psihocijalnu rehabilitaciju.

Dugoročna nezaposlenost se nagativno odražava na kvalitet života pojedinca/ke, utiče kako na fizičko, tako i na psihičko zdravlje. Nedostatak samopouzdanja i nisko samopoštovanje se ubrajaju u najprimetnije posledice nezaposlenosti, što stvara začaran krug kada je u pitanju traženje posla. Ovo je posebno izraženo kod osetljivih društvenih grupa, među kojima su i osobe s invaliditetom.

Namera projekta je pilotiranje usluge koja će omogućiti intenzivniji rad s nezaposlenim osobama s invaliditetom, kroz individualne i grupne sesije, kako bi se prevazišle postojeće prepreke za zapošljavanje i nezaposleni pojedinci/ke osnažili za tržište rada.

Profesionalci će tokom obuke dobiti set znanja neophodan za prepoznavanje individualnih snaga i slabosti korisnika/ca usluge i savladati metode koje su najefikasnije za razvoj individualnih potencijala za zapošljavanje.

Tim koji će voditi obuku će preneti iskustvo u višegodišnjem pružanju ove usluge u Crnoj Gori.

Teme programa

Polaznici i polaznice će se upoznati s metodama i načinima rada s osobama s invaliditetom i ovladaće veštinama profilisanja kandidata/kinja u cilju:

  • motivisanja osoba s invaliditetom na aktivno traženje zaposlenja
  • pružanja pomoći u prihvatanju invaliditeta
  • prepoznavanja i razvijanja interesovanja i potencijala osoba s invaliditetom
  • savetovanja i pružanja podrške u izboru odgovarajućih profesionalnih ciljeva i uključivanja u socijalno i radno okruženje.

Ko može da se prijavi

Obuka je pre svega namenjena profesionalcima u oblastima psihologije, pedagogije, socijalnog rada i defektologije, kao i studentima/kinjama završnih godina u navedenim područjima obrazovanja.

Učesnici/e moraju biti iz Beograda, Novog Sada, Niša ili Kragujevca, jer će se u navedenim gradovima realizovati usluga – direktan rad sa korisnicima/ama nakon obuke.

Na osnovu prijava, biće odabrano 20 učesnika i učesnica.

Vreme i mesto održavanja obuke

Obuka će biti realizovana kroz tri tematske celine: I i II celina u trajanju od po 5 dana, III celina u trajanju od 6 dana (ukupno 16 dana obuke), po 6 sati na dnevnom nivou.

Mesto: Beograd

Datumi:

  • 10–14.6.2019.
  • 24–28.6.2019.
  • 23–28.9.2019.

Organizator pokriva sve troškove obuke (troškove prevoza i smeštaja u hotelu na bazi punog pansiona za učesnike/ce van Beograda, radni materijal, ručak i osveženje za učesnike/ce iz Beograda).

Agenda će biti dostavljena selektovanim učesnicima/ama.

Realizacija usluge nakon obuke

Nakon obuke, u periodu oktobar-novembar 2019. godine, obučeni profesionalci će realizovati uslugu u svojim gradovima, sa osobama sa invaliditetom selektovanim od strane Nacionalne službe za zapošljavanje, a u skladu sa znanjima, veštinama i uputstvima sa održane obuke. Profesionalci će raditi individulano i u timu sa drugim profesionalcima iz svog grada. Konkretna usluga će podrazumevati individualni rad sa korisnicima/ama, kao i grupne radionice, dinamikom 2-3 puta nedeljno, u trajanju od po 2 sata.

U toku realizacije usluge, svi profesionalci će imati supervizorsku podršku.

Sa obučenim profesionalcima će biti potpisan ugovor o realizaciji usluge, na osnovu kojih će dobiti novčanu nadoknadu za svoj angažman.

Kako se prijaviti

Da biste se prijavili za učešće u programu, potrebno je da popunite kratak prijavni formular, uz koji ćete poslati biografiju s naglaskom na svojim iskustvima.

Rok za podnošenje prijava je 30. maj 2019. godine.

Popunjeni prijavni formulari i biografije se šalju na e-adresu: office@fmi.rs

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Forumu mladih sa invaliditetom putem telefona 011 32 20 632 ili imejla office@fmi.rs

Više informacija potražite na fmi.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]