Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Poziv na obuku „Profilisanje dugoročno nezaposlenih osoba sa invaliditetom u cilju uključivanja na tržište rada” (rok: 30.5.2019)

Objavljeno 16.05.2019.

Forum mladih sa invaliditetom - logoUdruženje Forum mladih sa invaliditetom, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i Zavodom za zapošljavanje Crne Gore, poziva zainteresovane pojedince iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša, da se prijave za obuku „Profilisanje dugoročno nezaposlenih osoba sa invaliditetom u cilju uključivanja na tržište rada”. Obuka je deo projekta „Unapređenje zapošljivosti dugoročno nezaposlenih osoba sa invaliditetom“, koji je finansiran od strane Evropske unije.

O programu

Cilj programa je obuka budućih profesionalaca za podršku u zapošljavanju osoba s invaliditetom, pilotiranjem procesa profilisanja i direktnog kontinuiranog rada s korisnicima/ama kroz psihocijalnu rehabilitaciju.

Dugoročna nezaposlenost se nagativno odražava na kvalitet života pojedinca/ke, utiče kako na fizičko, tako i na psihičko zdravlje. Nedostatak samopouzdanja i nisko samopoštovanje se ubrajaju u najprimetnije posledice nezaposlenosti, što stvara začaran krug kada je u pitanju traženje posla. Ovo je posebno izraženo kod osetljivih društvenih grupa, među kojima su i osobe s invaliditetom.

Namera projekta je pilotiranje usluge koja će omogućiti intenzivniji rad s nezaposlenim osobama s invaliditetom, kroz individualne i grupne sesije, kako bi se prevazišle postojeće prepreke za zapošljavanje i nezaposleni pojedinci/ke osnažili za tržište rada.

Profesionalci će tokom obuke dobiti set znanja neophodan za prepoznavanje individualnih snaga i slabosti korisnika/ca usluge i savladati metode koje su najefikasnije za razvoj individualnih potencijala za zapošljavanje.

Tim koji će voditi obuku će preneti iskustvo u višegodišnjem pružanju ove usluge u Crnoj Gori.

Teme programa

Polaznici i polaznice će se upoznati s metodama i načinima rada s osobama s invaliditetom i ovladaće veštinama profilisanja kandidata/kinja u cilju:

  • motivisanja osoba s invaliditetom na aktivno traženje zaposlenja
  • pružanja pomoći u prihvatanju invaliditeta
  • prepoznavanja i razvijanja interesovanja i potencijala osoba s invaliditetom
  • savetovanja i pružanja podrške u izboru odgovarajućih profesionalnih ciljeva i uključivanja u socijalno i radno okruženje.

Ko može da se prijavi

Obuka je pre svega namenjena profesionalcima u oblastima psihologije, pedagogije, socijalnog rada i defektologije, kao i studentima/kinjama završnih godina u navedenim područjima obrazovanja.

Učesnici/e moraju biti iz Beograda, Novog Sada, Niša ili Kragujevca, jer će se u navedenim gradovima realizovati usluga – direktan rad sa korisnicima/ama nakon obuke.

Na osnovu prijava, biće odabrano 20 učesnika i učesnica.

Vreme i mesto održavanja obuke

Obuka će biti realizovana kroz tri tematske celine: I i II celina u trajanju od po 5 dana, III celina u trajanju od 6 dana (ukupno 16 dana obuke), po 6 sati na dnevnom nivou.

Mesto: Beograd

Datumi:

  • 10–14.6.2019.
  • 24–28.6.2019.
  • 23–28.9.2019.

Organizator pokriva sve troškove obuke (troškove prevoza i smeštaja u hotelu na bazi punog pansiona za učesnike/ce van Beograda, radni materijal, ručak i osveženje za učesnike/ce iz Beograda).

Agenda će biti dostavljena selektovanim učesnicima/ama.

Realizacija usluge nakon obuke

Nakon obuke, u periodu oktobar-novembar 2019. godine, obučeni profesionalci će realizovati uslugu u svojim gradovima, sa osobama sa invaliditetom selektovanim od strane Nacionalne službe za zapošljavanje, a u skladu sa znanjima, veštinama i uputstvima sa održane obuke. Profesionalci će raditi individulano i u timu sa drugim profesionalcima iz svog grada. Konkretna usluga će podrazumevati individualni rad sa korisnicima/ama, kao i grupne radionice, dinamikom 2-3 puta nedeljno, u trajanju od po 2 sata.

U toku realizacije usluge, svi profesionalci će imati supervizorsku podršku.

Sa obučenim profesionalcima će biti potpisan ugovor o realizaciji usluge, na osnovu kojih će dobiti novčanu nadoknadu za svoj angažman.

Kako se prijaviti

Da biste se prijavili za učešće u programu, potrebno je da popunite kratak prijavni formular, uz koji ćete poslati biografiju s naglaskom na svojim iskustvima.

Rok za podnošenje prijava je 30. maj 2019. godine.

Popunjeni prijavni formulari i biografije se šalju na e-adresu: office@fmi.rs

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Forumu mladih sa invaliditetom putem telefona 011 32 20 632 ili imejla office@fmi.rs

Više informacija potražite na fmi.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]