Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Poziv za obuku – Prekvalifikacije za IT za osobe s invaliditetom (rok: 18.10.2019)

Objavljeno 04.10.2019.

IT - ilustracijaKancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Udruženjem Forum mladih sa invaliditetom, poziva osobe sa invaliditetom sa teritorije Grada Beograda da se prijave na program Prekvalifikacije za IT.

Ovaj program nastavak je uspešnog programa Prekvalifikacija za IT u okviru koga je do sada obučeno 2.000 polaznika i polaznica, sve sa ciljem da kao budući junior programeri/ke polaznici obuke lakše pronađu posao u IT sektoru. Program je pokrenut na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Po prvi put, program će ciljano uključiti osobe sa invaliditetom.

Zašto program prekvalifikacije za IT za osobe s invaliditetom

Situacija na srpskom tržištu, kada je reč o potrebi za IT stručnjacima/kinjama, prati trend na svetskom nivou, te će u narednom periodu najtraženija zanimanja biti u oblasti informacionih tehnologija. Visoko stručni kadar je sve više tražen od strane domaćih i stranih IT kompanija, a uočava se sve veći deficit ovakvih profila.

Program Prekvalifikacije za IT organizuje se sa ciljem da osobama sa invaliditetom omogući obuke i sticanje osnovnog znanja u IKT sektoru, kao i da im se poveća mogućnost rada u oblasti koja je tražena na tržištu rada.

O programu

Program Prekvalifikacije za IT ima za cilj razvoj znanja, veština i kompetencija osoba sa invaliditetom za zapošljavanje u IT sektoru, realizacijom programa obuke za osnove veb programiranja i sticanje praktičnog iskustva kroz program prakse.

Program Prekvalifikacije za IT će omogućiti da:

 • 15 osoba sa invaliditetom pohađa šestomesečnu obuku za osnove veb programiranja (WordPress, JavaScript) uz primenu metodologije koja će omogućiti da polaznici/e nakon završene obuke steknu znanje koje će ih kvalifikovati za konkretna radna mesta u IT sektoru. Mentorski rad tokom trajanja obuke, uz karijerno vođenje i savetovanje, daće dodatnu vrednost programu i doprineti kvalitetu stečenog znanja;
 • učesnici/e pohađaju obuku za „meke veštine“. Svrha aktivnosti je podsticaj razvoja mekih veština polaznika/ca kao preduslov uspešne adaptacije u radno okruženje;
 • praksu u IT kompaniji ili IT sektoru u minimalnom trajanju od 120 sati. Praksa će direktno poboljšati zapošljivost i konkurentnost osoba sa invaliditetom na tržištu rada, osnažiti njihove kapacitete za zapošljavanje i omogućiti sticanje novih veština i radnog iskustva (što je često jedan od uslova za zapošljavanje).

Sadržaj programa

Program će se sastojati iz sledećih tematskih celina:

 1. Osnovni principi programiranja
 2. WORDPRESS. WordPress program obuke je osmišljen tako da bude veoma praktičan što znači da su predavanja kratka i praćena praktičnim radom kako bi se ilustrovale teorijske komponente.
 3. Web programiranje – JAVASCRIPT. Kurs obrađuje tehnologije HTML5, CSS3 i JavaScript, koje su osnova za razvoj Veb i Microsoft Store aplikacija.
 4. Web aplikacije – REACT. Kroz celu obuku se naglasak stavlja na praktičnu nastavu i podsticanje polaznika/ca da samostalno nalaze rešenja primenjujući postojeće i stečeno znanje. Cilj je da po završetku obuke polaznici/e steknu dovoljno znanja da potpuno samostalno projektuju i razvijaju svoje aplikacije.

Nakon obuke, svi polaznici/e će pohađati organizovanu praksu u trajanju od minimum 120 sati, u okviru IT firme ili IT sektora pojedinih kompanija.

Vreme i mesto održavanja obuke

Program će se realizovati u trajanju od 6 meseci, dinamikom 3 puta nedeljno po 3 sata.

Mesto realizacije: Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu.

Program Prekvalifikacije za IT, omogućila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Vlade Republike Srbije u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Forumom mladih sa invaliditetom. Polaznicima/ama će biti pokriveni i troškovi prevoza tokom realizacije šestomesečnog programa.

Ko može da se prijavi

Obuka je namenjena osobama sa invaliditetom sa teritorije Grada Beograda koje su motivisane da razviju znanje i veštine za zapošljavanje u IT sektoru, bez obzira na uzrast, vrstu obrazovanja ili prethodno radno iskustvo.

Od stečenih znanja potrebno je poznavanje engleskog jezika, kao i osnove poznavanja rada na računaru.

Svi zainteresovani kandidati i kandidatkinje moraju da imaju utvrđen status osobe sa invaliditetom, odnosno da poseduju dokumentaciju izdatu od strane nadležnog organa koja dokazuje navedeno. Pod tim se podrazumeva jedan od navedenih dokumenata:

 • Rešenje nadležnog opštinskog organa uprave za boračko-invalidsku zaštitu
 • Rešenje Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje
 • Rešenje o kategorizaciji dece sa invaliditetom, izdato od opštinskog sekretarijata za društvene delatnosti
 • Rešenje o procenjenoj radnoj sposobnosti izdato od strane Nacionalne službe za zapošljavanje
 • Rešenje o ostvarenom pravu na tuđu negu i pomoć
 • Medicinska dokumentacija koja dokazuje status.

Dokumentacija će se podnositi na uvid prilikom realizacije intervjua sa kandidatima/kinjama.

Program nije prilagođen osobama koje koriste govorni softver.

Na osnovu dostavljenih prijava, biće obavljeni intervjui, na osnovu kojih će biti odabrano 15 učesnika/ca, polaznika/ca programa Prekvalifikacije za IT.

Kako se prijaviti

Svi zainteresovani učesnici mogu da se prijave popunjavanjem kratkog prijavnog formulara.

Rok za podnošenje prijava je 18. oktobar 2019. godine.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Forumu mladih sa invaliditetom putem telefona 011 32 20 632 ili imejla office@fmi.rs.

Izvor: itobuke.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog
Centar za otkrivanje ranog postularnog statusa, Knjaževac
EU pomoć za osnivanje Centra za rano otkrivanje deformiteta kičme kod dece Za rast i razvoj dece od velike je važnosti [...]
pon, okt 14, 2019
Source: Inkluzija blog
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch
Ugo Menino Agijar, osnivač socijalnog preduzeća Speak ©Chris Welsch Speak (Pričaj) je socijalno preduzeće koje pridošlicama i imigrantima pomaže da uspostave [...]
pet, okt 11, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: DG NEAR
Foto: DG NEAR U maju 2018. povodom Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, po prvi put u istoriji srpske policije na rad u [...]
sri, okt 09, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]