Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Poziv za obuku – Prekvalifikacije za IT za osobe s invaliditetom (rok: 18.10.2019)

Objavljeno 04.10.2019.

IT - ilustracijaKancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Udruženjem Forum mladih sa invaliditetom, poziva osobe sa invaliditetom sa teritorije Grada Beograda da se prijave na program Prekvalifikacije za IT.

Ovaj program nastavak je uspešnog programa Prekvalifikacija za IT u okviru koga je do sada obučeno 2.000 polaznika i polaznica, sve sa ciljem da kao budući junior programeri/ke polaznici obuke lakše pronađu posao u IT sektoru. Program je pokrenut na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Po prvi put, program će ciljano uključiti osobe sa invaliditetom.

Zašto program prekvalifikacije za IT za osobe s invaliditetom

Situacija na srpskom tržištu, kada je reč o potrebi za IT stručnjacima/kinjama, prati trend na svetskom nivou, te će u narednom periodu najtraženija zanimanja biti u oblasti informacionih tehnologija. Visoko stručni kadar je sve više tražen od strane domaćih i stranih IT kompanija, a uočava se sve veći deficit ovakvih profila.

Program Prekvalifikacije za IT organizuje se sa ciljem da osobama sa invaliditetom omogući obuke i sticanje osnovnog znanja u IKT sektoru, kao i da im se poveća mogućnost rada u oblasti koja je tražena na tržištu rada.

O programu

Program Prekvalifikacije za IT ima za cilj razvoj znanja, veština i kompetencija osoba sa invaliditetom za zapošljavanje u IT sektoru, realizacijom programa obuke za osnove veb programiranja i sticanje praktičnog iskustva kroz program prakse.

Program Prekvalifikacije za IT će omogućiti da:

 • 15 osoba sa invaliditetom pohađa šestomesečnu obuku za osnove veb programiranja (WordPress, JavaScript) uz primenu metodologije koja će omogućiti da polaznici/e nakon završene obuke steknu znanje koje će ih kvalifikovati za konkretna radna mesta u IT sektoru. Mentorski rad tokom trajanja obuke, uz karijerno vođenje i savetovanje, daće dodatnu vrednost programu i doprineti kvalitetu stečenog znanja;
 • učesnici/e pohađaju obuku za „meke veštine“. Svrha aktivnosti je podsticaj razvoja mekih veština polaznika/ca kao preduslov uspešne adaptacije u radno okruženje;
 • praksu u IT kompaniji ili IT sektoru u minimalnom trajanju od 120 sati. Praksa će direktno poboljšati zapošljivost i konkurentnost osoba sa invaliditetom na tržištu rada, osnažiti njihove kapacitete za zapošljavanje i omogućiti sticanje novih veština i radnog iskustva (što je često jedan od uslova za zapošljavanje).

Sadržaj programa

Program će se sastojati iz sledećih tematskih celina:

 1. Osnovni principi programiranja
 2. WORDPRESS. WordPress program obuke je osmišljen tako da bude veoma praktičan što znači da su predavanja kratka i praćena praktičnim radom kako bi se ilustrovale teorijske komponente.
 3. Web programiranje – JAVASCRIPT. Kurs obrađuje tehnologije HTML5, CSS3 i JavaScript, koje su osnova za razvoj Veb i Microsoft Store aplikacija.
 4. Web aplikacije – REACT. Kroz celu obuku se naglasak stavlja na praktičnu nastavu i podsticanje polaznika/ca da samostalno nalaze rešenja primenjujući postojeće i stečeno znanje. Cilj je da po završetku obuke polaznici/e steknu dovoljno znanja da potpuno samostalno projektuju i razvijaju svoje aplikacije.

Nakon obuke, svi polaznici/e će pohađati organizovanu praksu u trajanju od minimum 120 sati, u okviru IT firme ili IT sektora pojedinih kompanija.

Vreme i mesto održavanja obuke

Program će se realizovati u trajanju od 6 meseci, dinamikom 3 puta nedeljno po 3 sata.

Mesto realizacije: Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Beogradu.

Program Prekvalifikacije za IT, omogućila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Vlade Republike Srbije u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Forumom mladih sa invaliditetom. Polaznicima/ama će biti pokriveni i troškovi prevoza tokom realizacije šestomesečnog programa.

Ko može da se prijavi

Obuka je namenjena osobama sa invaliditetom sa teritorije Grada Beograda koje su motivisane da razviju znanje i veštine za zapošljavanje u IT sektoru, bez obzira na uzrast, vrstu obrazovanja ili prethodno radno iskustvo.

Od stečenih znanja potrebno je poznavanje engleskog jezika, kao i osnove poznavanja rada na računaru.

Svi zainteresovani kandidati i kandidatkinje moraju da imaju utvrđen status osobe sa invaliditetom, odnosno da poseduju dokumentaciju izdatu od strane nadležnog organa koja dokazuje navedeno. Pod tim se podrazumeva jedan od navedenih dokumenata:

 • Rešenje nadležnog opštinskog organa uprave za boračko-invalidsku zaštitu
 • Rešenje Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje
 • Rešenje o kategorizaciji dece sa invaliditetom, izdato od opštinskog sekretarijata za društvene delatnosti
 • Rešenje o procenjenoj radnoj sposobnosti izdato od strane Nacionalne službe za zapošljavanje
 • Rešenje o ostvarenom pravu na tuđu negu i pomoć
 • Medicinska dokumentacija koja dokazuje status.

Dokumentacija će se podnositi na uvid prilikom realizacije intervjua sa kandidatima/kinjama.

Program nije prilagođen osobama koje koriste govorni softver.

Na osnovu dostavljenih prijava, biće obavljeni intervjui, na osnovu kojih će biti odabrano 15 učesnika/ca, polaznika/ca programa Prekvalifikacije za IT.

Kako se prijaviti

Svi zainteresovani učesnici mogu da se prijave popunjavanjem kratkog prijavnog formulara.

Rok za podnošenje prijava je 18. oktobar 2019. godine.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Forumu mladih sa invaliditetom putem telefona 011 32 20 632 ili imejla office@fmi.rs.

Izvor: itobuke.rs

Komentari

 
1

 Podeli

Komentari

 • Marija Golubovic Objavljeno Oktobar 8, 2019 1:13 pm

  Da li će ovakvih programa biti i u drugim gradovima?

  Marija Golubović, Niš

 • Napiši komentar

  Unesite komentar


  Ime


  e-mail


  website


  Povezane vesti

  Bilten o socijalnom uključivanju

  Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

  Aktuelnosti > <


  Blog > <

  Earlier
  Humano društvo po meri čoveka
  Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
  uto, jul 07, 2020
  Source: Inkluzija blog
  Milkica Dimitrijević
  Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
  pet, jun 26, 2020
  Source: Inkluzija blog
  Iva Eraković
  Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
  uto, jun 23, 2020
  Source: Inkluzija blog
  SIPRU_BLog
  Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
  sri, jun 17, 2020
  Source: Inkluzija blog
  Radmila Urošević
  Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
  pet, jun 12, 2020
  Source: Inkluzija blog

  Aktuelni dokumenti > <

  Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
  Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
  Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
  Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
  E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
  April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
  E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
  April, 2020 arrow right pdf [1 MB]