Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Poziv za učešće u konsultacijama: EU Smernice za podršku civilnom društvu u regionu proširenja 2021-2027 i Program podrške civilnom društvu 2021-2023 (rok: 24.2.2021)

Objavljeno 19.02.2021.

TACSO - logoU okviru projekta tehničke pomoći organizacijama civilnog društva na Zapadnom Balkanu i u Turskoj (EU TACSO 3) koji finansira EU, otvoren je poziv za učešće u konsultacijama o Smernicama za podršku EU civilnom društvu u regionu proširenja za period 2021-2027 kao i konsultacijama za programiranje Programa Podrške civilnom društvu za period 2021-2023. 

Konsultacije će se održati 26. februara 2021. sa početkom u 09:30 časova. Konsultacije podrazumevaju reviziju i ažuriranje Smernica koje su bile na snazi i korišćene u periodu 2014–2020, kao i učešće u definisanju prioriteta za finansiranje organizacija civilnog društva u Srbiji kroz Program podrške civilnom društvu (CSF) za period 2021-2023.

Smernice definišu način na koji će EU podržati civilno društvo u regionu u periodu od 2021. do 2027. godine, posebno putem svog Programa Podrške civilnom društvu. Namenjene su trostrukoj publici:

  • za osoblje EU institucija: kao pomoć u pripremi i sprovođenju podrške EU civilnom društvu na Zapadnom Balkanu i u Turskoj; u praćenju efikasnosti podrške; i u analizi razvoja stanja u vezi sa civilnim društvom u državama korisnicama IPA;
  • za kreatore politike i administraciju na Zapadnom Balkanu i u Turskoj: da razumeju standarde kojima DG NEAR teži u pogledu podrške koju države IPA korisnice pružaju sopstvenom civilnom društvu a u kontekstu proširenja EU – posebno u pogledu podsticajnog okruženja za razvoj participativne demokratije i uključivanja civilnog društva u kreiranje javnih politika i proces integracije u EU;
  • za civilno društvo u regionu: da razume standarde koje DG NEAR želi da dostigne u pogledu njihovih kapaciteta, delotvornosti, otpornosti, nezavisnosti i odgovornosti.

Kao podrška ovim naporima, same Smernice, i posebno okvir rezultata u okviru njih, daju konkretne ciljeve koje treba postići, nivoe postignuća, indikatore i referentne vrednosti.

Revizija Smernica izvršena je na participativan način. Prethodna verzija Smernica i prvi nacrt revidiranog okvira rezultata Smernica dostupni su na www.tacso.eu. U decembru 2020. godine, EU TACSO 3 je objavio poziv organizacijama civilnog društva da podnese priloge za reviziju u pisanom obliku. U januaru 2020. godine u Skoplju su održane regionalne konsultacije za civilno društvo i javne institucije. Sada se konsultacije organizuju u svakoj državi korisnici IPA-e, kako bi se Smernicama predstavile i o njima razgovaralo sa organizacijama civilnog društva, javnim institucijama, donatorima i drugima, i dobile povratne informacije za njihovo finaliziranje.

Zbog pandemije COVID-19, događaj će se održati onlajn. Zvanični jezik događaja je engleski. Biće obezbeđen simultani prevod na srpski jezik.

Svi zainteresovani za učešće treba da se registruju ovde do srede, 24. februara 2021 do 17:00 sati. Finalnu agendu i link za praćenje događaja dobiće nakon zatvaranja registracije.

Više informacija o Smernicama i procesu konsultacija dostupno je na www.tacso.eu.

Izvor: rc.gradjanske.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Stalna inovacija nastave prirodnih nauka ima nameru da doprinese što efikasnijem i boljem ostvarivanju zadataka vaspitanja i obrazovanja kroz ostvarivanje [...]
pet, jul 23, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Sa rasprostranjenom svakodnevnom upotrebom informacione tehnologije pojavili su se termini kao što su digitalni jaz, digitalne nejednakosti i digitalna inkluzija. [...]
čet, jul 22, 2021
Source: Inkluzija blog
Olivera Stanković
Kada si tinejdžer/ka, mnogo ti je misli na pameti. Problemi odrastanja, uključivanja u društvenu zajednicu, socijalno prihvatanje drugih i od [...]
sri, jul 21, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Od malih nogu sam voleo da računam datume i pamtio sam ih na razne načine. Primetio sam da je drugim [...]
uto, jul 20, 2021
Source: Inkluzija blog
Jelena Milošević
Ako bi trebalo da biram između spoljašnje i unutrašnje lepote, glasam za ovu drugu. Ipak, budimo iskreni, svi volimo da [...]
pon, jul 19, 2021
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Studija o proceni politika digitalne pristupačnosti u Republici Srbiji
Jun, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2020. godini
Maj, 2021 arrow right pdf [295 KB]
Efekti targetirane jednokratne novčane pomoći na kretanje indikatora siromaštva i nejednakosti
Maj, 2021 arrow right pdf [247 KB] arrow right doc [167 KB]
Priručnik o outreach radu: organizovanje, sprovođenje i razvoj outreach programa
Maj, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Priručnik za javne službe „Komunikacija sa korisnicima – pristup univerzalnog dizajna”
Mart, 2021 arrow right pdf [5 MB]
E2E: Izveštaj o sprovedenoj analizi postojećeg programa preduzetništva NSZ sa preporukama za unapređenje
Mart, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Ex-ante analiza Strategije zapošljavanja Republike Srbije za period 2021-2026. godine
Mart, 2021 arrow right pdf [3 MB]
Ex-post analiza Nacionalne strategije zapošljavanja za period 2011-2020. godine
Februar, 2021 arrow right pdf [3 MB]