Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Predstavljena inicijativa “Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima”

Objavljeno 14.06.2017.

1000_zenaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović 13. juna je predstavila inicijativu „Uposlimo 1.000 žena u ruralnim područjima“, koju to koordinaciono telo realizuje u saradnji sa Etno mrežom i NALED-om.

Mihajlović je, podsetivši na nepovoljan položaj žena na selu, navela da ovom inicijativom Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost želi da doprinese smanjenju siromaštva, ekonomskom osnaživanju i afirmaciji uloge žena u lokalnoj zajednici i ruralnoj ekonomiji.

Ona je ukazala na to da, vrednujući rad žena na selu, svim zvaničnicima sa kojima se sastaje kao potpredsednik Vlade poklanja upravo tradicionalne srpske proizvode koje izrađuju te žene.

Prema njenim rečima, više od 50 odsto radno sposobnih žena na selu je formalno nezaposleno, 3 od 4 žene rade bez plate, 60 odsto njih nema pravo na penziju, a samo 12 odsto su vlasnice imovine.

Time one predstavljaju zanemareni potencijal za društveni i privredni razvoj, istakla je Mihajlović, uputivši poziv svim društveno odgovornim kompanijama, javnim preduzećima i institucijama da se odazovu ovoj inicijativi i pomognu stvaranju boljih uslova za žene na selu.

Obaveza i odgovornost svih nas jeste da stvorimo uslove da žene na selu rade i da taj rad bude vrednovan. One ne traže milostinju i donacije, one su vredne i na taj način, čuvajući srpsku tradiciju, mogu da pospeše privredni rast zemlje, zaključila je ona.

Na svečanosti u Skupštini grada Beograda predstavljena je internet stranica www.1000zena.rs, koja sadrži informacije o najlepšim rukotvorinama iz svih krajeva Srbije i predmetima izrađenim od prirodnih materijala starim tehnikama, kao što su vez i zlatovez, necanje, pustovanje, tkanje i heklanje.

Na sajtu je počeo da otkucava i „Sat zapošljavanja“, brojač koji će pratiti koliko je žena uposleno.

Predsednik Etno mreže i izvršni direktor NALED-a Violeta Jovanović izjavila je da je želja ovih organizacija da u narednih godinu dana obezbede posao za 1.000 žena u trajanju od najmanje tri meseca.

Da bi jedna žena bila uposlena na ovaj način i ostvarila dodatne prihode za svoje domaćinstvo, potrebno je da proizvede i proda 14 rukotvorina srednje složenosti (oko 40 sati rada), tako da pozivamo društveno odgovorne organizacije da se priključe i podrže naših 1.000 žena, poručila je Jovanović.

Inicijativu su podržali ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad, generalni direktor kompanije CRH Frederik Obe i drugi predstavnici poslovne zajednice, institucija i diplomatskog kora.

Bjornstad je podsetio na to da su žene generalno, a posebno one u ruralnim područjima, često ekonomski marginalizovane i sputavane društvenim očekivanjima i porodičnim obrascima ponašanja.

Međutim, kako je dodao, iz istih razloga postoji i tendencija da ove žene nauče tradicionalne veštine, koje predstavljaju veliki potencijal za ekonomski razvoj.

Projekat „1.000 žena“ predstavlja savršeni plan za dalji razvoj ovih tradicionalnih veština, koji će u isto vreme obezbediti ženama u ruralnim područjima i njihovim porodicama, kao i lokalnim zajednicama, dodatne prihode, istakao je ambasador Norveške.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
pet, avg 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog
Ajša Bahović Latifović - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"
Transkript govora Ajše Bahović Latifović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Članica sam tima Muslimanskog [...]
sri, jul 29, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]