Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Predstavljeni rezultati istraživanja „Rodna nit digitalnog preduzetništva: Smernice za ekonomsko osnaživanje žena u ekonomiji znanja“

Objavljeno 28.10.2019.

DEA - Buđenje digitalnog preduzetništva – od novih oblika ranjivosti na tržištu rada do ekonomski osnaženih ženaMlade, visoko obrazovane, digitalno pismene žene, sa snažnom motivacijom da se usavršavaju, razviju biznis i bolje zarađuju predstavljaju novu generaciju preduzetnica u Srbiji i po ovim osobinama malo zaostaju za svojim muškim kolegama. Ipak, istraživanje Centra za istraživanje javnih politika pokazuje da i u digitalnoj sferi poslovanja postoji rodni jaz koji pre svega proizlazi iz nejednakosti koje dolaze iz oflajn sfere – žene biraju oblasti angažovanja koje su manje plaćane zbog svojih obrazovnih profila i slabija su im znanja iz oblasti preduzetništva.

Nova generacija preduzetnica u Srbiji smatra digitalne platforme boljim terenom za razvoj svojih preduzetničkih ambicija i nema poverenje u to da će razviti svoje veštine i biti dobro plaćena na tradicionalnom tržištu rada, pokazuje istraživanje Centra za istraživanje javnih politika (CENTAR), pod naslovom „Rodna nit digitalnog preduzetništva: Smernice za ekonomsko osnaživanje žena u ekonomiji znanja“, koje je 14. oktobra 2019. godine predstavljeno na okruglom stolu u Press centru UNS u Beogradu.

Ovo istraživanje, sprovedeno od novembra 2018. do maja 2019, obuhvatilo je žene i muškarce sa istim ili relativno sličnim nivoom obrazovanja i digitalne pismenosti, koji koriste onlajn platforme kao definisani kanal za digitalno angažovanje i preduzetništvo.

„Muškarci i žene u jednakom broju navode kao najvažnije motive za angažovanje na digitalnim platformama mogućnost primene fleksibilnih modela rada, dobru zaradu ili zaradu dodatnog novca. Takođe, svi ispitanici i ispitanice visoko vrednuju mogućnost usavršavanja postojećih ili sticanje novih veština“, rekla je Branka Anđelković, programska direktorka CENTRA i glavna istraživačica na projektu. U diskusiji o mogućnostima podsticanja ženskog digitalnog preduzetništva učestvovali su predstavnici Delegacije Evropske unije, Ministarstva privrede, istraživačke zajednice, donatora i same digitalne preduzetnice.

Polovina muškaraca i oko 40 procenata žena reklo je u istraživanju CENTRA da rade na digitalnim platformama jer žele da pokrenu sopstveni biznis. „Ovi podaci nam nedvosmisleno ukazuju na to da za razliku od tradicionalnog preduzetništva, digitalno preduzetništvo karakteriše jednak stepen preuzimanja rizika i proaktivnog pristupa kod muškaraca i žena“, rekla je Tanja Jakobi, izvršna direktorka CENTRA.

Ipak, uprkos sličnoj startnoj poziciji, između žena i muškaraca u digitalnoj sferi poslovanja postoji rodni jaz i on pre svega proizlazi iz nejednakosti koje dolaze iz oflajn sfere – žene biraju oblasti angažovanja koje su manje plaćane zbog svojih obrazovnih profila (kao što su prevođenje i  držanje časova stranih jezika, itd.) i slabija su im znanja iz oblasti preduzetništva. Takođe, nalazi pokazuju da je ženama pristup socijalnoj zaštiti bitniji nego muškarcima. Da bi ostvarili ta prava digitalni radnici/e u Srbiji ili zadržavaju radni odnos u oflajn sferi, ili znatno ređe nego muškarci registruju preduzetničku radnju ili firmu.

Novi akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije za rodnu ravnopravnost za 2019. i 2020. godinu prepoznaje potrebu povećanja kompetencija žena u IKT sektoru, obuku žena u programiranju i razvoju sopstvenog onlajn biznisa. Istraživanje CENTRA i praksa Udruženja poslovnih žena (UPŽ), glavnog partnera na projektu, pokazuju da je ove mere potrebno dopuniti razvijanjem rodno senzitivnih obuka za pisanje biznis planova, vođenja knjigovodstva, razvoj i upravljanje biznisom i sticanja mekih veština neophodnih za vođenje kako tradicionalnog tako i digitalnog preduzetništva.

U programe za subvencionisanje biznisa treba uključiti preduzetnike u paušalnom  režimu oporezivanja u kojem su žene (u tradicionalnom i digitalnom preduzetništvu) mnogo više zastupljene nego među privrednim društvima i nastaviti sa podsticajima za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva. Pored direktnih subvencija, kroz druge instrumente (poresku politiku i drugo) treba podstaći privatne provajdere – akceleratore, habove, co-working prostore – da razvijaju programe za žene. Jedan od dobrih primera je Impact Hub iz Beograda.

Projekat „DEA – Buđenje digitalnog preduzetništva – od novih oblika ranjivosti na tržištu rada do ekonomski osnaženih žena” podržala je Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti”, koji finansira Evropska unija.

Centar za istraživanje javnih politika (CENTAR) čini grupa inovativnih istraživača/ica i digitalnih entuzijasta/kinja koji promišljaju budućnost rada u Srbiji, inkluzivnu bezbednost i stvaranje održivih partnerstava usmerenih ka društvenim promenama. Cilj CENTRA je da postane referentna tačka civilnog društva u sagledavanju izazova sa kojima se Srbija susreće u digitalno doba u oblastima budućnosti rada, bezbednosti i socijalnog kapitala. Istraživače CENTRA možete kontaktirati na e mail office@publicpolicy.rs i na telefon 381 11 303 73 64, svakog radnog dana od 10 do 17 h.

Kliknite da preuzmete publikaciju „Rodna nit digitalnog preduzetništva:Smernice za ekonomsko osnaživanje žena u ekonomiji znanja” (.pdf).

Više o projektu DEA saznajte na www.publicpolicy.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
pet, mar 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
čet, mar 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
uto, mar 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]