Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Predstavljeni rezultati projekta „Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima”

Objavljeno 15.05.2019.

Konferencija „Žene iz ruralnih područja - ekonomski potencijal u usponu”Povodom predstavljanja rezultata projekta „Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima” 10. maja je održana konferencija pod nazivom „Žene iz ruralnih područja – ekonomski potencijal u usponu” u hotelu Crowne Plaza u Beogradu.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović navela je da su žene iz ruralnih područja spremne da prihvate moderne tehnologije, što su rezultati aktivnosti ovog projekta i potvrdili i ukazala da razvoj digitalnih veština treba da zaživi na teritoriji čitave Srbije, kao oblik savremene pismenosti moderne žene.

„Postajući deo digitalnog sveta koji je ključan za osnaživanje žena i devojčica, naše sugrađanke sa sela mogu da nauče ili usavrše svoja digitalna znanja i veštine, transformišu naš svet i premoste stereotipe da su digitalne tehnologije rezervisane isključivo za gradske sredine”, istakla je ministarka i dodala da je digitalizacija već dugo sastavni deo gotovo svih oblasti društva i ljudskog stvaralaštva.

„Informacione tehnologije olakšavaju rad, premošćuju geografske udaljenosti i prave od sveta globalno selo u kome je računar jedan od osnovnih alata za rad”, rekla je prof. dr Đukić Dejanović i istakla da u trci sa modernošću ne smemo da izgubimo iz vida potrebe i potencijale žena koje svoje živote organizuju i žive van gradskih sredina.

Ministarka je podsetila da je broj muškaraca i žena koji žive na selu poprilično izjednačen, kao i da su žene vrlo posvećene i angažovane na seoskim domaćinstvima, iako je u odnosu na muškarce tek svaka peta žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva, neretko i kao jedina moguća naslednica.

„Kabinet na čijem sam čelu, prepoznao je potrebu za ekonomskim osnaživanjem žena, posebno majki. Samo u poslednje tri godine izdvojili smo preko 50 miliona dinara za 25 jedinica lokalne samouprave, kroz programe razvoja ženskog preduzetništva i podsticaj ženama poljoprivrednicama”, napomenula je prof. Đukić Dejanović i dodala da se ovim merama zadatak ne završava, već se nastavlja svakodnevni rad na poboljšanju položaja žena i devojčica.

„To je zadatak celokupnog društva, na šta nas podseća i Agenda Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine, čiji peti cilj ukazuje da na putu ka dostizanju pune rodne ravnopravnosti i osnaživanja svih žena i devojčica niko ne sme ostati iza kolone”, istakla je ministarka i dodala da žene koje ne žive u visoko urbanoj sredini ne smeju biti zapostavljene i da, uz digitalne tehnologije i razvijene veštine za njihovo korišćenje, predstavljaju ekonomski potencijal u usponu.

Ministarka se na kraju zahvalila organizatorima konferencije i istakla da samo zajednički, udruženim snagama, možemo kreirati održivo društvo u kome niko neće ostati iza kolone. Projekat „Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima” realizuje Udruženje „Jednake mogućnosti” u saradnji sa Agencijom za rodnu ravnopravnost Ujedinjenih nacija UN WOMEN, Delegacijom Evropske unije u Srbiji, Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i Ministarstvom za evropske integracije Republike Srbije. Projektom je obuhvaćeno šest obuka za digitalno preduzetništvo za žene iz ruralnih područja u opštinama Knić, Ljubovija, Majdanpek, Kuršumlija, Paraćin i Ivanjica u cilju jačanja potencijala žena koje žive na selu u eri digitalizacije i informacionog društva.

Izvor: www.mdpp.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]