Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Predstavljeni rezultati projekta „Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima”

Objavljeno 15.05.2019.

Konferencija „Žene iz ruralnih područja - ekonomski potencijal u usponu”Povodom predstavljanja rezultata projekta „Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima” 10. maja je održana konferencija pod nazivom „Žene iz ruralnih područja – ekonomski potencijal u usponu” u hotelu Crowne Plaza u Beogradu.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović navela je da su žene iz ruralnih područja spremne da prihvate moderne tehnologije, što su rezultati aktivnosti ovog projekta i potvrdili i ukazala da razvoj digitalnih veština treba da zaživi na teritoriji čitave Srbije, kao oblik savremene pismenosti moderne žene.

„Postajući deo digitalnog sveta koji je ključan za osnaživanje žena i devojčica, naše sugrađanke sa sela mogu da nauče ili usavrše svoja digitalna znanja i veštine, transformišu naš svet i premoste stereotipe da su digitalne tehnologije rezervisane isključivo za gradske sredine”, istakla je ministarka i dodala da je digitalizacija već dugo sastavni deo gotovo svih oblasti društva i ljudskog stvaralaštva.

„Informacione tehnologije olakšavaju rad, premošćuju geografske udaljenosti i prave od sveta globalno selo u kome je računar jedan od osnovnih alata za rad”, rekla je prof. dr Đukić Dejanović i istakla da u trci sa modernošću ne smemo da izgubimo iz vida potrebe i potencijale žena koje svoje živote organizuju i žive van gradskih sredina.

Ministarka je podsetila da je broj muškaraca i žena koji žive na selu poprilično izjednačen, kao i da su žene vrlo posvećene i angažovane na seoskim domaćinstvima, iako je u odnosu na muškarce tek svaka peta žena vlasnica poljoprivrednog gazdinstva, neretko i kao jedina moguća naslednica.

„Kabinet na čijem sam čelu, prepoznao je potrebu za ekonomskim osnaživanjem žena, posebno majki. Samo u poslednje tri godine izdvojili smo preko 50 miliona dinara za 25 jedinica lokalne samouprave, kroz programe razvoja ženskog preduzetništva i podsticaj ženama poljoprivrednicama”, napomenula je prof. Đukić Dejanović i dodala da se ovim merama zadatak ne završava, već se nastavlja svakodnevni rad na poboljšanju položaja žena i devojčica.

„To je zadatak celokupnog društva, na šta nas podseća i Agenda Ujedinjenih nacija o održivom razvoju do 2030. godine, čiji peti cilj ukazuje da na putu ka dostizanju pune rodne ravnopravnosti i osnaživanja svih žena i devojčica niko ne sme ostati iza kolone”, istakla je ministarka i dodala da žene koje ne žive u visoko urbanoj sredini ne smeju biti zapostavljene i da, uz digitalne tehnologije i razvijene veštine za njihovo korišćenje, predstavljaju ekonomski potencijal u usponu.

Ministarka se na kraju zahvalila organizatorima konferencije i istakla da samo zajednički, udruženim snagama, možemo kreirati održivo društvo u kome niko neće ostati iza kolone. Projekat „Digitalne i preduzetničke veštine za žene u ruralnim područjima” realizuje Udruženje „Jednake mogućnosti” u saradnji sa Agencijom za rodnu ravnopravnost Ujedinjenih nacija UN WOMEN, Delegacijom Evropske unije u Srbiji, Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i Ministarstvom za evropske integracije Republike Srbije. Projektom je obuhvaćeno šest obuka za digitalno preduzetništvo za žene iz ruralnih područja u opštinama Knić, Ljubovija, Majdanpek, Kuršumlija, Paraćin i Ivanjica u cilju jačanja potencijala žena koje žive na selu u eri digitalizacije i informacionog društva.

Izvor: www.mdpp.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
RBC podržava nove preduzetnike i preduzetnice na njihovom preduzetničkom putu
Razvojni biznis centar Kragujevac od 2018. godine uključen je u realizaciju evropskog programa Erazmus za mlade preduzetnike (Erasmus for Young [...]
sri, jul 31, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]