Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Predstavljeno dvojezično izdanje Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325

Objavljeno 19.09.2017.

NAP promoU utorak, 12. septembra 2017. godine u beogradskom Domu Vojske Srbije održan je promotivni skup povodom izrade dvojezične brošure Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – Žene, mir, bezbednost u Republici Srbiji (2017 – 2020).

Govoreći o značaju efikasnog sprovođenja tog dokumenta, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković istakao je da je brošura nastala kao proizvod rada radne grupe Vlade a na inicijativu Ministarstva odbrane, doprinela javnoj promociji ciljeva koje je Republika Srbija postavila na planu rodne ravnopravnosti i očuvanja mira i bezbednosti u zemlji i u svetu.

On je naglasio da je zastupljenost žena u sistemu bezbednosti 2010. godine iznosila 27,4 posto, dok je u junu ove godine procenat žena zaposlenih u ministarstvima odbrane i unutrašnjih poslova, kao i u Bezbednosno-informativnoj agenciji, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Upravi carina i Sektoru za bezbednosnu politiku MIP – 31,32 procenta. Dodao je i da, zahvaljujući svemu dosad urađenom, danas devojke u Srbiji mogu potpuno ravnopravno s muškarcima da konkurišu i školuju se u svim oblastima vojnog obrazovanja i usavršavanja.

O izgradnji partnerstva u sprovođenju antidiskriminacionih mera i politici rodne ravnopravnosti, govorila je Nina Mitić, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ona je istakla da je sigurna kako je radna grupa potpuno opravdala očekivanja javnosti i da je pred njima izdanje dokumenta koje će poslužiti za primer drugim zemljama za izradu njihovih nacionalnih planova.

– Nadamo se će OEBS i u budućnosti nastaviti da podržava sprovođenje NAP-a u Srbiji, baš kao i organizacije civilnog društva i lokalne samouprave. Takođe, očekujemo da će brošura naći brz put do krajnjih korisnika, zahvaljujući efikasnom radu operativnog tela za sprovođenje tog plana, čije je konstituisanje u toku – rekla je Mitićeva i dodala da je za sprovođenje plana potrebno više od reči, dokumenta i opredeljenja, potrebni su istinski motivisani i posvećeni ljudi.

Predrag Peruničić, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta, koji je bio predsednik Radne grupe Vlade za izradu Nacionalnog akcionog plana, govoreći o počecima rada Radne grupe, istakao je da mu „nije bilo svejedno“, imajući u vidu veliku odgovornost.

– Tema je veoma važna i osetljiva, rokovi veoma kratki, a od nas su očekivali kvalitetan tekst. Pred nama je bio i izazov saradnje s civilnim društvom, koji smo uspešno rešili – rekao je Peruničić koji je istakao da je imao veliku čast i zadovoljstvo da sarađuje s članovima Radne grupe, te da misli da su uradili dobar posao.

On se posebno zahvalio OEBS-u, Kancelariji za saradnju s civilnim društvom, Ministarstvu odbrane, kao nosiocu posla, organizacijama civilnog društva i Fakultetu za bezbednost Univerziteta Union.

Ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji, približio je prisutnima partnerstvo Misije OEBS-a u Srbiji sa državnim organima i organizacijama civilnog društva u izradi i sprovođenju NAP-a za primenu Rezolucije 1325 SB UN.

On je podsetio da je Rezolucija potvrdila veoma bitnu ulogu žena u sprečavanju i rešavanju konflikata mirovnim pregovorima, izgradnji i očuvanju mira, humanitarnom pristupu i postkonfliktnoj rekonstrukciji.

– Lepa koincidencija je da je Srbija prošle nedelje preuzela rotirajuće predsedavanje OEBS-ovim Forumom za bezbednosnu saradnju i tom prilikom ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da će primena ove Rezolucije biti prioritet, a ministar Đorđević sutra putuje u Beč kako bi se obratio zemljama učesnicima OEBS-a, gde će imati priliku da predstavi rad Srbije na implementaciji Rezolucije – rekao je Ambasador Oricio.

U diskusiji na temu „Izazovi sprovođenja NAP-a i kako ih uspešno savladati“, koju je moderirala Zorana Antonijević, predstavnica misije OEBS-a u Srbiji, učestvovali su Stojanka Lekić, članica Radne grupe Vlade i predsednica Komisije za praćenje sprovođenja NAP u Skupštini AP Vojvodine, dr Biljana Stojković, koordinatorka izrade NAP-a iz Ministarstva odbrane, dr Zorica Mršević, predstavnica Instituta za društvena istraživanja i rukovodilac podrupe za izradu NAP-a i potpukovnica mr Svetlana Janković, članica Radne grupe Vlade.

Događaju, u organizaciji Ministarstva odbrane, u saradnji s Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom i Misijom OEBS-a u Srbiji, prisustvovali su visoki domaći zvaničnici i članovi Radne grupe Vlade za izradu tog dokumenta, diplomatsko-konzularni predstavnici stranih zemalja u Republici Srbiji sa kojima je ostvarena saradnja u primeni Rezolucije 1325 SB UN, predstavnici međunarodnih organizacija, kao i predstavnici organa državne uprave, lokalne samouprave, akademske zajednice i organizacija civilnog društva.

S obzirom na veliki broj predviđenih aktera za sprovođenje NAP-a u organima državne uprave, jedinicama lokalne samouprave, akademskoj zajednici, medijima i organizacijama civilnog društva, radi efikasnijeg sprovođenja tog plana, i javne promocije sadržaja tog dokumenta, na inicijativu Ministarstva odbrane, u saradnji sa Radnom grupom Vlade za izradu NAP-a, Misija OEBS-a u Srbiji je realizovala izdavanje dvojezične brošure NAP-a, na srpskom i engleskom jeziku, čijom promocijom i distribucijom do krajnjih korisnika se unapređuje sprovođenje ovog plana i doprinosi javnoj promociji ciljeva NAP-a.

Izvor: civilnodrustvo.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
Iva Eraković
Ako ste ikada uganuli skočni zglob, polomili nogu ili ruku ili samo širili zenice – osetili ste koliko svet može [...]
pet, okt 09, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Kako je dečiji rak postao izlečiva hronična bolest, tako je sve više počelo da se razmišlja o kvalitetu života dece [...]
pet, okt 02, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Čitanje naslova – Starenje bez cenzure ili Starenje bez autocenzure, stvar je ličnog izbora. Provokacija i dilema na samom početku [...]
čet, okt 01, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Sedimo u Ivanovoj ušuškanoj sobici nesuđenog psihologa, prepunoj knjiga, suvenira sa dalekih putovanja i gitarom, svedokom jedne mladosti. Treći sprat [...]
pon, sep 28, 2020
Source: Inkluzija blog
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Vodič kroz tranziciju za trans osobe u Srbiji
Oktobar, 2020 arrow right pdf [2 MB]
Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]