Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Preduzetništvo nije lako, ali pruža slobodu, kreativnost i samoispunjenje

Objavljeno 13.12.2017.

Tanja RoljevićTranskript nastupa Tanje Roljević na 39. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 5” (24. oktobar 2017. godine, Impact Hub, Beograd)

Imam 36 godina i preduzetnica sam sa Zlatara. Namerno sam pomenula Zlatar, koji je verovatno poznatiji po svojim prirodnim lepotama, meandrima Uvca i staništu beloglavog supa, nego po tome da pod njim već 500 godina živi i opstaje ljupka Nova Varoš. Ja sam, tačnije, iz tog gradića – Nove Varoši. Tu sam rođena i odrasla kao najmlađa od tri kćerke, u časovničarsko-juvelirskoj porodici.

Bila sam predodređena i jedina zainteresovana da nasledim porodični zanat, tako da sam uporedo s gimnazijom stekla i diplomu časovničarsko-zlatarskog zanata. Kasnije sam sve to uokvirila diplomom strukovnog industrijskog dizajnera, s namerom da jednog dana satovima i nakitu dam i svoj lični estetski pečat. Još kao mala sam maštala o tome da budem majstor svog zanata, i o svojoj radnji, koja će se baviti popravkom i proizvodnjom satova i nakita.

Kasnije mi se želja delimično i ostvarila, ali daleko od moga grada. Oko 12 godina sam radila kao časovničar u čuvenim beogradskim servisima i uglednim firmama koje se bave prodajom i servisiranjem luksuznih satova i nakita. Nakon dugogodišnjeg života i rada u Beogradu, odlučila sam da se vratim u svoj rodni grad.

Moj povratak u rodni grad uzrokovan je smrću mog oca, koji je skoro pola veka bio vlasnik jedine časovničarske radnje u gradu. Scenario u kom bi se radnja – od koje smo svi lepo živeli i iškolovali se – ugasila i prestala da postoji, bio mi je strašan i to me je motivisalo da uzmem stvar u svoje ruke i započnem sopstveni biznis.

Posao servisiranja satova i nakita mi je, pored profesionalnih znanja, omogućio i poznavanje mnogih drugih oblasti, potrebnih za samostalan rad i uspešan biznis. Tokom rada, dosta vremena sam posvetila i stručnom usavršavanju i unapredila svoje veštine. Dakle, imala sam znanje, iskustvo i dosta mašina koje sam nasledila od oca, međutim, to nije bilo dovoljno da se vinem u preduzetništvo. Bile su potrebne inovacije, kako u opremi, tako i u pružanju novih usluga. S obzirom da sam po prirodi maštovita, inovativna, kreativna i precizna, odlučila sam da primarni biznis proširim, spojim lepo i korisno i iskoristim svoje znanje o dizajnu. Planirala sam da, pored popravke, započnem proizvodnju satova i nakita, kombinujući različite vrste materijala (srebro, zlato, hirurški čelik, kožu, drvo, poludrago kamenje, perle itd.), što je, inače, bio moj hobi.

Tanja Roljević - 39. Beogradski IgniteZnala sam da u našoj zemlji postoje različiti programi podrške preduzetnicima. Raspitala sam se i pronašla poziv za pokretanje sopstvenog biznisa kroz podršku Evropskog PROGRESA, kojim Evropska unija i Vlada Švajcarske pomažu razvoj ženskog preduzetništva. U okviru ovog programa, prošle smo kroz različite obuke, učile smo o preduzetništvu i kako da svoju biznis ideju sprovedemo u delo do najsitnijeg detalja. Nekoliko meseci nakon apliciranja, saznala sam da sam jedna od 48 žena koje su dobile bespovratnu subvenciju u vrednosti od 9.800 evra za kupovinu nove opreme. U međuvremenu je stigla i subvencija za samozapošljavanje od Nacionalne službe za zapošljavanje i tako sam uplovila u preduzetničke vode, obnovila porodičnu tradiciju i osavremenila proizvodnju i uslugu. Kroz projekat sam dobila i veliku medijsku podršku, što se odrazilo na moje sadašnje poslovanje. Bilo je potrebno zadobiti i poverenje mušterija, što nije bilo lako, ali se vremenom dogodilo zahvaljujući dobro odrađenom poslu, ljubaznosti i strpljenju.

Pomoć Evropske unije mi je pružila priliku da steknem samopouzdanje da nastavim dalje, kao i veru u to da se moje ideje mogu ostvariti. Tako „Titany Concept“, moja mala radnja podno Zlatara, uspešno radi skoro dve godine, a ja planiram da zaposlim još nekoga, da unapredim i proširim svoje poslovanje.

Biti preduzetnica uopšte nije lako, ali s obzirom na to da sam radila u firmama gde sam imala nadređene, mogu reći da preduzetništvo pruža veću slobodu, kreativnost i samoispunjenje. Savetujem da iskoristite programe podrške, da budete hrabri i uporni u ostvarenju svojih preduzetničkih snova i kroz svoje osnaživanje doprinesete napretku naše zemlje.

***

39. Beogradski Ignite - prezenteri39. Beogradski Ignite pod nazivom „Uključi se br. 5”, posvećen socijalnom uključivanju, održan je u utorak, 24. oktobra 2017. godine, u beogradskom Impact Hub-u. Organizatori događaja – Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženje građana „Srbija u pokretu” – na taj način su, već petu godinu zaredom, tradicionalno obeležili Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i motivisali učesnike/ce i posetioce da se bore za inkluzivno društvo.

Posetioci Beogradskog Ignite-a su imali priliku da čuju lične priče prezentera i prezenterki o tome kako svojim svakodnevnim zalaganjem grade društvo jednakosti za sve, i dobiju odgovore na pitanja: kako aktivno starenje produžava mladost; na koji način treba razvijati veštine dece bez roditeljskog staranja; kako izgleda dan prodavca časopisa Liceulice; kako žive i školuju se deca migranti; da li devojčice mogu da budu rokerke; ima li slobode posle odslužene zatvorske kazne; ko su osobe koje pružaju podršku ženama sa invaliditetom; koji su problemi svakodnevice trans* osobe u Srbiji; kako osnažiti osobe sa invaliditetom kroz programiranje; kako je jedna mlada žena postala uspešna preduzetnica.

Tanja Roljević ima neobično zanimanje – ona je časovničarka. Najveći izazov sa koji se do sada susrela bilo je razvijanje sopstvenog biznisa, a u njega je uložila svo svoje znanje i veštine, kao i mnogo truda da uspe u onome što voli. Tanja je publici govorila o tome kako je uz pomoć subvencija uplovila u preduzetničke vode, sa nadom da će ohrabriti na akciju sve one koji imaju slične ambicije, ali se još nisu odlučili na veliki korak pokretanja sopstvenog biznisa.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Koiki: više od kurira

Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch

Socijalni start-ap koji pruža ekološki prihvatljive kurirske usluge, a zapošljava osobe sa invaliditetom u Španiji…
Više detalja

 
0 Komentari

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch Socijalni start-ap [...]
pet, sep 20, 2019
Source: Inkluzija blog
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]