Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održan 39. Beogradski Ignajt “Uključi se br. 5”

Objavljeno 26.10.2017.

39. Beogradski Ignite "Uključi se br. 5"

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženje građana „Srbija u pokretu“ organizovali su 39. Beogradski Ignite pod nazivom „Uključi se br. 5“, koji je bio posvećen socijalnom uključivanju. Događaj je održan u utorak, 24. oktobra 2017. godine, u beogradskom Impact Hub-u, a organizatori su na taj način, već petu godinu zaredom, tradicionalno obeležili Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i motivisali učesnike/ce i posetioce da se bore za inkluzivno društvo.

39. Beogradski Ignite - Dragana Jovanović ArijasPeti Beogradski Ignajt o socijalnom uključivanju je otvorila Dragana Jovanović Arijas, zamenica menadžera Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije, koja je pozdravila gledaoce, prezentere/ke i organizatore i zahvalila im se na iskri inspiracije koju prenose ostalima, simbolično im podelivši prskalice koje su upalili jedni od drugih.

Posetioci Beogradskog Ignite-a su nakon toga imali priliku da čuju lične priče prezentera i prezenterki o tome kako svojim svakodnevnim zalaganjem grade društvo jednakosti za sve, i dobiju odgovore na pitanja: kako aktivno starenje produžava mladost; na koji način treba razvijati veštine dece bez roditeljskog staranja; kako izgleda dan prodavca časopisa Liceulice; kako žive i školuju se deca migranti; da li devojčice mogu da budu rokerke; ima li slobode posle odslužene zatvorske kazne; ko su osobe koje pružaju podršku ženama sa invaliditetom; koji su problemi svakodnevice trans osobe u Srbiji; kako osnažiti osobe sa invaliditetom kroz programiranje; kako je jedna mlada žena postala uspešna preduzetnica.

Dinamičnim petominutnim prezentacijama publici 39. Beogradskog Ignite-a „Uključi se br. 5“ su se predstavili:

 

Nataša Lukić

Nataša LukićNataša Lukić je diplomirana ekonomistkinja u penziji, volonterka i aktivistkinja.

Posetiocima Ignite-a je govorila o aktivnom starenju, jer smatra da je neophodno u svakoj mogućoj prilici skretati pažnju javnosti na postojanje predrasuda vezanih za starenje i starije osobe.

Natašina želja je da njena priča stigne do onog dela starije populacije koja se odlaskom u penziju prepustila svakodnevici, ali i do mladih koji ne razmišljaju o tome da će i oni jednog dana ostariti.

 

Lidija Bukvić

Lidija BukvićLidija Bukvić je defektološkinja i programska direktorka Centra za pozitivan razvoj dece i omladine CEPORA.

Na Ignite je donela priču o svojim iskustvima iz Razvojno-preventivnog centra za razvoj dece i omladine i tome kako je uspela da u svom radu spoji teoriju i praksu.

Lidija veruje da svako – pojedinac, grupa, zajednica i celo društvo – može svojim delovanjem da utiče na pozitivan razvoj dece i omladine i bude podrška svakome kome je to potrebno.

Lidiju pokreće vera u ljude i nauku.

 

Mirko Ondrik

Mirko OndrikMirko Ondrik je prodavac časopisa Liceulice

Sa publikom je podelio svoja iskustva o tome kako mu je taj angažman pomogao da se osamostali i skloni se sa ulice.

Mirko bi želeo da njegova priča dođe do što većeg broja ljudi, a za sebe kaže da se od drugih razlikuje po tome što nikad ne odustaje.

 

Tatjana Gutić

Tatjana GutićTatjana Gutić je psihološkinja Mreže psihosocijalnih inovacija (PIN – Psychosocial Innovation Network).

Na Beogradskom Ignite-u je govorila o izbeglicama u Srbiji, u nadi da će svi koji izbeglice shvataju zdravo za gotovo posle njene priče biti u stanju da ih bolje razumeju i prihvate.

Tatjanu pokreće osećaj koji ima kada uspe nekome da pomogne.

 

 

Milica Đurić

Milica ĐurićMilica Đurić je učenica sedmog razreda OŠ “Ilija Birčanin” iz Beograda.

Posetiocima Ignite-a  je govorila o sviranju rokenrola i predstavila je svoje muzičko iskustvo stečeno u ovogodišnjem Rok kampu za devojčice, prvom takvom kampu u ovom delu Evrope.

Ovaj projekat je značajan jer podstiče devojčice da se bave muzikom i da sviraju instrumente za koje se smatra da su “tipično muški”.

Milicu pokreće rokenrol, a želela bi da svoju priču podeli sa svim devojčicama kao što je ona.

 

Đorđe Vasiljević

Đorđe VasiljevićĐorđe Vasiljević je na Beogradskom Ignite-u govorio o svom iskustvu povratka u “običan život” posle skoro decenije i po provedene u zatvoru.

Postpenalni prihvat je tema o kojoj se nerado raspravlja i o kojoj najčešće govore profesionalci, a Đorđe dijalogu doprinosi sa stanovišta bivšeg zatvorenika.

Đorđe veoma otvoreno govori o svom iskustvu u zatvoru i mladima prenosi poruku zašto je dobro da se klone nasilja i kriminala. Pokreće ga porodica, a smatra da ga od drugih izdvaja sposobnost promene.

Đorđe Vasiljević piše za Blog o socijalnom uključivanju.

 

Jasmina Barać Perović

Jasmina Barać PerovićJasmina Barać Perović je diplomirana pravnica iz Mreže “Iz kruga – Srbija” i dolazi iz Niša – grada koji je ove godine dobio Nagradu Zaštitnika građana za razvoj sveukupne pristupačnosti. Nagradu su podržali i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), a svoj udeo u tom poduhvatu ima i Jasmina.

Jasmina je na Ignite-u ispričala kako se bori za žene s invaliditetom, posebno majke, a želela bi da njena priča dođe do donosioca odluka koji bi mogli da utiču na promenu zakonske regulative u cilju poboljšanja položaja žena i osoba s invaliditetom u Srbiji.

 

Rajka

RajkaU Rajkinoj ličnoj karti stoji ime i prezime Mija Popović.

Rajka je frizerka i aktivistkinja organizacije “Egal” koja se bori za prava transrodnih osoba i čiji je moto “Jednaki svi, svuda”.

Rajka na sopstvenoj koži oseća nedostatke sistemske podrške i diskriminaciju, a od drugih je izdvaja hrabrost da jasno i glasno bude ono što jeste u društvu koje je sporo i loše prihvata različitosti.

Rajku pokreće njena zajednica i želja da pomogne drugima.

 

Dobrosav Vlašković

Dobrosav VlaškovićDobrosav Vlašković ima 18 godina i boluje od cerebralne paralize, ali redovno pohađa Elektrotehničku školu “Rade Končar” i ima sve petice.

Dobrosav vodi projekte namenjene mladima, priprema kurseve o informaciono-komunikacionim tehnologijama, planira osnivanje socijalnog preduzeća za izradu softvera, uživa u boćanju i odličan je šahista (sve to uz podršku svog tate Ljubisava, koji je pomogao u pripremi Ignite prezentacije).

U okviru svog Ignite nastupa, Dobrosav je ukazao na koje načine informacione tehnologije mogu da pomognu osobama s invaliditetom.

 

Tanja Roljević

Tanja RoljevićTanja Roljević ima neobično zanimanje – ona je časovničarka.

Najveći izazov sa koji se do sada susrela bilo je razvijanje sopstvenog biznisa, a u njega je uložila svo svoje znanje i veštine, kao i mnogo truda da uspe u onome što voli.

Tanja je publici govorila o tome kako je uz pomoć subvencija uplovila u preduzetničke vode, sa nadom da će ohrabriti na akciju sve one koji imaju slične ambicije, ali se još nisu odlučili na veliki korak pokretanja sopstvenog biznisa.

 

Pročitajte transkripte govora učesnika 39. Beogradskog Ignite-a:

Video snimke govora učesnika 39. Beogradskog Ignite-a možete pogledati na našem YouTube kanalu.

Posetioci Ignite-a su imali mogućnost da u Impact Hub-u kupe i najnovije izdanje magazina Liceulice. Distribucija magazina Liceulice vrši se kroz mrežu prodavaca koju čine socijalno ugrožene i marginalizovane osobe, a koji zarađuju 50 procenata od svakog prodatog primerka.

39. Beogradski Ignite - prezenteri39. Beogradski Ignite pod naslovom “Uključi se br. 5” sedmi je po redu u organizaciji Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i udruženja građana “Srbija u pokretu”, i peti posvećen temi socijalnog uključivanja. Događaj tradicionalno okuplja veliki broj posetilaca i pruža im priliku da se inspirišu uspešnim pričama o inkluzivnom obrazovanju, aktivizmu i preduzetništvu mladih, aktivnom starenju, prevazilaženju teškoća sa kojima se suočavaju osobe s invaliditetom i deca sa smetnjama u razvoju, hrabrosti samohranog roditeljstva, borbi romskog stanovništva za bolji kvalitet života, položaju LGBTI osoba, borbi protiv trgovine ljudima, inkluziji mladih sa problemima u ponašanju, dece ulice, migranata i osuđenika, socijalnog uključivanja nakon izlečenja od bolesti zavisnosti, položaju osoba obolelih od HIV/AIDS, solidarnosti itd.

Šta je Ignite?

Ignite je događaj koji širi dobre ideje. U prevodu na srpski jezik ignite znači zapaliti, a prezenteri/ke dobijaju mikrofon na tačno pet minuta i zadatak da „zapale“ publiku za ideju.

Ignite je događaj brzih, kratkih i dinamičnih prezentacija:

  • Prezentacije traju pet minuta
  • Svaka prezentacija ima 20 slajdova
  • Slajdovi se automatski smenjuju na 15 sekundi
  • Prezenter/ka nema kontrolu nad menjanjem slajdova

Ignite je prvi put održan u Sijetlu 2006. godine. Danas se prezentovanje dobrih ideja i praksi iz različitih sfera života praktikuje u više od 100 gradova širom sveta.

Prvi Beogradski Ignite održan je u oktobru 2009. godine, a događaj na kome ljudi razmenjuju ideje, upoznaju se i počinju planiranje novih akcija već sedam godina organizuje Udruženje građana Srbija u pokretu.

Više informacija potražite na sajtu srbijaupokretu.org i Facebook strani www.facebook.com/BelgradeIgnite.

 

 

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Dražen Zacero: Organski socijalni rad i socijalni sport u njemu
Socijalni sport – tako sam skovao naziv korišćenja sporta kao metodologije u socijalnom radu. Šta znači ovo “organski” videćete tokom teksta, [...]
čet, okt 18, 2018
Source: Inkluzija blog
chris-liverani-unsplash
Ima nešto prelepo u tom strahu da se plaše da priđu, da razgovaraju, da kažu ili pokažu (na) nešto. Ta [...]
pon, okt 08, 2018
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Mnogo puta sam već u ranijim tekstovima pisao o tome šta me sve uznemirava – kada mi iznenada otkažu neki [...]
sri, okt 03, 2018
Source: Inkluzija blog
dm_nm_001
Piše: Nemanja Milovanović Sećam se dana kada je razredna ušla u učionicu, sela na stolicu i uključila projektor. Na zidu se [...]
pet, sep 28, 2018
Source: Inkluzija blog
Zapošljavanje
U svakoj zemlji na svetu postoje teme o kojima se rado priča, ali isto tako i one druge koje su [...]
čet, sep 27, 2018
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]
Periodična evaluacija Programa lokalnih inicijativa za zapošljavanje mladih
Oktobar, 2018 arrow right pdf [1 MB]
Analiza nezadovoljenih potreba za zdravstvenom zaštitom stanovnika Republike Srbije
Decembar, 2017 arrow right pdf [2 MB]
Praćenje socijalne uključenosti u Republici Srbiji – Treće dopunjeno izdanje (zbirna publikacija)
Oktobar, 2017 arrow right pdf [2 MB] arrow right docx [2 MB]
Siromaštvo u Republici Srbiji 2006-2016. godine – revidirani i novi podaci
Septembar, 2017 arrow right pdf [919 KB]
Mapiranje usluga socijalne zaštite u nadležnosti lokalnih samouprava u Republici Srbiji u 2015. godini – Izveštaj
Decembar, 2016 arrow right pdf [4 MB] arrow right docx [2 MB]
Sekundarne analize podataka dobijenih kroz istraživanje Anketa o prihodima i uslovima života (SILC) – Osvrt Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva
Septembar, 2016 arrow right pdf [8 MB]