Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Proslava Dana Evrope 2019. uz godišnji koncert orkestra i hora „Muzika nade”

Objavljeno 08.05.2019.

El SistemaDelegacija Evropske unije u Srbiji u četvrtak, 9. maja, povodom Dana Evrope, organizuje prijem i koncert u Kombank dvorani. Na ovaj način, obeležiće se 69. godišnjica od donošenja Šumanove deklaracije, prvog koraka ka uspostavljanju EU.

Domaćin prijema biće šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici, a prisustvovaće predstavnici i predstavnice Republike Srbije, ambasada država članica i brojni drugi gosti. Pored prijema, predviđen je svečani koncert koji će predvoditi dečiji hor i orkestar „Muzika nade”, projekta koji realizuje udruženje Music Art Project.

Hor i orkestar „Muzika nade” je za ovu priliku pripremio program pod nazivom „U ritmu sveta” koji predstavlja svojevrsno putovanje kroz muziku, ritmove i glasove širom sveta. Na koncertu će biti izvedene kompozicije različitih žanrova, od klasične muzike, preko latinoameričkih i afričkih ritmova, do etno melodija prožetih džez improvizacijom. Mladim izvođačima će se ovom prilikom pridružiti i gosti: trubač Francisko Pačo Flores, dirigentkinje Joana Sieralta i Milena Injac, Marta i Vasil Hadžimanov i Bajaga i instruktori.

Udruženje „Music Art Project” (MAP) osnovano je 2010. godine sa idejom da kvalitetno muzičko obrazovanje treba da bude dostupno svakom detetu. Cilj rada udruženja jesu promocija i implementacija socijalno-inkluzivnog modela obrazovanja, koji je prvenstveno namenjen deci i mladima iz ugroženih i marginalizovanih grupa, bez roditeljskog staranja, sa posebnim potrebama. Kroz kvalitetne i inovativne muzičko-obrazovne programe, od 2014. godine zasnovane na El Sistema metodologiji grupnog učenja muzike, udruženje nastoji da podstakne razvoj kreativnih, emocionalnih i intelektualnih kapaciteta dece.

U misiji da mladima u Srbiji omogući da kroz život koračaju radosno, hrabro, uporno i sigurno, aktivno stvarajući svoju budućnost, MAP je formirao sistem orkestara i horova na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou i nazvao ih „Muzika nade“. Program obezbeđuje deci mogućnost da uče, razvijaju se i istražuju svoj potencijal u bezbednom okruženju, oslobođenom diskriminacije, u kome postepeno razvijaju sebe kao punopravnog člana zajednice. Da bi se takva sredina obrazovala i dete razvilo svoj identitet u društvenom kontekstu, ključno je i uzajamno delovanje pojedinca – učesnika programa i uže i šire zajednice – porodice, nastavnika/ca, vršnjaka/inja i društva u celini. Horovi i orkestri, kao oblik u kome se odvija muzička aktivnost, predstavljaju model društva gde se rivalstvo zamenjuje zajedničkim stremljenjima, radom i međusobnom podrškom, kao sredstvima postizanja zajedničkih ciljeva. Ovakav grupni rad se brusi na intenzivnim probama, a trijumfuje na čestim nastupima koji rađaju osećaj odgovornosti, posvećenost i disciplinu, što su vrednosti neophodne za napredovanje u bilo kojoj sferi života.

Važna karakteristika ovog programa jeste višedimenzionalna povezanost svih koji u njemu učestvuju. Na lokalnom nivou, kroz raznovrsne aktivnosti centara ostvaruje se povezanost sa zajednicom u kojoj taj centar deluje. Uključivanjem roditelja, volontera/ki, donatora i interakcijom s publikom tokom čestih nastupa pruža se preko potrebna podrška mladima i ostvaruje osećaj zajedništva i kulturni rast. Na regionalnom i nacionalnom nivou, jedinstvena mreža centara Muzike nade obezbeđuje međuodnose i omogućava učesnicima/ama da u skladu sa svojim afinitetima i zalaganjem zasluže mesto u orkestrima, šireći na taj način svoje delovanje kao pojedinca i van granica svoje države. Jednom kada dostignu izvrsnost kao muzičari/ke, ne zaboravljajući odakle su potekli, svojom podrškom i znanjem pružaju primer mladim kolegama i koleginicama muzičarima/kama koji se na njih ugledaju. Na taj način, krug siromaštva pretvara se u krug neprekidnog napretka celokupnog društva.

Više informacija o radu MAP i predstojećem koncertu potražite na www.musicartpro.rs

Saznajte više…

Sanjajte velike snove, jer šta zna želja šta je nemoguće?! Transkript govora Marijane Milošević-Simić na 32. Beogradskom Ignite-u “Uključi se br. 3” (29. oktobar 2015, Impact Hub, Beograd)

 

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]