Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Razmena primera dobre prakse (peer review)

Objavljeno 03.05.2013.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO), pokrenuo je inicijativu za razmenu iskustava i primera dobre prakse  (peer review), sa ciljem unapređenja programa socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva na lokalnom nivou.

Razmena primera dobre prakse u Srbiji nam je potrebna jer postoji veliki broj tema iz oblasti socijalne politike u kojima razmenom iskustva i zajedničkim učenjem može da se doprinese: unapređenju i ubrzanju reformi, uštedi resursa (vremena i novca) zahvaljujući učenju iz zajedničkih iskustava (i pozitivnih i negativnih) i unapređenju kvaliteta sistema.

Proces prikupljanja i razmena primera dobre prakse održava se u periodu od novembra 2011. do februara 2012. godine na sledeće teme:

  • Formulisanje politika, mera i odluka na lokalnom nivou na osnovu podataka i istraživanja
  • Dugotrajna nega i zbrinjavanje i
  • Uspostavljanje usluga na lokalnom nivou za romsku populaciju.

Metodologija EU za razmenu primera dobre prakse (Peer Review):

  • Identifikuje se aktuelna, precizno definisana tema iz određene oblasti
  • Na osnovu prethodno usvojenih kriterijuma, od svih prijavljenih,  izabere se jedan primer dobre prakse, u skladu sa kriterijumima
  • Nezavisni ekspert analizira (prednosti i nedostatke) izabranog primera dobre prakse u ”dokumentu za diskusiju”
  • Organizuje se skup na kome se predstavljaju i odabrani primer dobre prakse i “dokument za diskusiju”
  • Na skup se pozivaju ostali odabrani učesnici koji komentarišu izabrani primer na osnovu svojih iskustva iz te oblasti
  • Na skupu se dolazi do rešenja koja mogu da budu od koristi za sve učesnike u procesu

Da bi proces razmene primera dobre prakse imao efekta i bio uspešan važno je da učesnici: imaju iste ciljeve i slične probleme, poseduju iskustva iz oblasti o kojoj je reč, budu svesni lokalnih specifičnosti, govore „istim jezikom“ i mogu da sagledaju rešenja koja su primenjiva u praksi, imaju uticaj na implementaciju pozitivno ocenjenih rešenja koja dovode do promena i unapređenja sistema na lokalnom nivou.

1. Skup: Formulisanje politika, mera i odluka na lokalnom nivou na osnovu podataka i istraživanja

Skup: Formulisanje politika, mera i odluka na lokalnom nivou na osnovu podataka i istraživanjaPrvi skup na temu Formulisanje politika, mera i odluka na lokalnom nivou na osnovu podataka i istraživanja održan je od 16 do 18. novembra 2011. godine na Zlatiboru. Skup je realizovan  u saradnji sa UNICEF-om. Na skupu je učestvovalo 10 izabranih opština i gradova od ukupno 26,  koliko se javilo na poziv za učešće u razmeni primera dobre prakse. Politike i mere koje su formulisane na bazi podataka u oblastima obrazovanja i socijalne zaštite predstavili su predstavnici Bora, Valjeva, Ivanjice, Kanjiže, Kruševca, Ljubovije, Majdanpeka, Novog Sada, Rume i Sjenice. Na skupu je prisustvovalo ukupno 29 predstavnika i predstavnica ovih gradova i opština.

Više informacija o ovom skupu možete pročitati ovde.

 

2. Skup: Dugotrajna nega i zbrinjavanje – Pružanje usluge “pomoć u kući“

old_ageDrugi skup razmene iskustava i dobre prakse održan je od 14. do 16. decembra 2011. godine na Zlatiboru na temu Dugotrajne nege i zbrinjavanja. Na skupu je učestvovalo 10 izabranih opština i gradova od ukupno 36,  koliko se javilo na poziv za učešće u razmeni primera dobre prakse u pružanju usluge pomoć u kući za stara lica. Iskustva u pružanju i obezbeđivanju usluge pomoć u kući za stara lica predstavili su predstavnici Apatina, Babušnice, Beograda, Vlasotinca, Knjaževca, Kragujevca, Krupnja, Subotice, Titela i Čajetine – 3 grada i 7 opština.

Više informacija o ovom skupu možete pročitati ovde.

 

3. Skup: Sprovođenje mera, aktivnosti i usluga za romsku populaciju

romani_girlTreći skup na temu Sprovođenje mera, aktivnosti i usluga za romsku populaciju na lokalnom nivou održan je od 20. do  22. februara 2012. godine na Zlatiboru. Na skupu je sa svojim primerima dobre prakse učestvovalo 11 izabranih opština i gradova od ukupno 28,  koliko se javilo na poziv za razmenu primera dobre prakse u oblasti unapređenja položaja romske populacije. Mere, aktivnosti i usluge za unapređenje položaja romske populacije predstavili su predstavnici Barajeva, Valjeva, Velike Plane, Zvezdare, Kikinde, Kovačice, Kragujevca, Lebana, Ljubovije, Sombora i Čačka. Na skupu je prisustvovalo ukupno 28 predstavnika i predstavnica ovih gradova i opština.

Više informacija o ovom skupu možete pročitati ovde.

 

4. Skup: Razmena iskustava Interresornih komisija za procenu potreba za pruzanjem dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške detetu i učeniku (IRK)

togetherSkup razmene iskustava Interresornih komisija za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške detetu i učeniku (IRK) održan je od 2. do 4. aprila 2012. na Srebrnom jezeru. Na skupu je učestvovalo 6 IRK-ova iz: Aranđelovca, Pančeva, Stare Pazove, Užica i 2 beogradske opštine Zvezdare i Novog Beograda.  

Prilikom planiranja organizacije ovog skupa, na preporuku Ministarstva prosvete i nauke i UNICEF-a, ciljano je pozvano 11 IRK-ova, sa pretpostavkom da su njihova iskustva u radu relevantna za sagledavanje uspešnosti u radu, kao i određenih prepreka sa kojima se članovi IRK-ova suočavaju u praksi. CLDS je organizovao skup i pružio ekspertsku podršku tokom skupa.

Više informacija o ovom skupu možete pročitati ovde.

5. Skup:Razmena iskustava u oblasti razvoja elektronske uprave na lokalnom nivou – “E-uprava u službi građana i privrede”

Skup: Razmena iskustava u oblasti razvoja elektronske uprave na lokalnom nivou – “E-uprava u službi građana i privrede”Skup posvećen razmeni dobre prakse u oblasti razvoja elektronske uprave na lokalnom nivou – “E-uprava u službi građana i privrede”, održan je od 10. do 12. oktobra 2012. godine na Srebrnom jezeru. Na skupu je učestvovalo 23 predstavnika lokalnih samouprava iz: Rume, Kruševca, Aranđelovca, Vranja, Kovačice, Zrenjanina, Loznice, grada Niša i gradske opštine Medijana.

Tokom skupa prezentovani su odlični primeri dobre prakse u uvođenju servisa e-uprave na lokalnom nivou, koje u značajnoj meri olakšavaju svakodnevni život građana i privrede. Poslednjeg dana obavljeno je mapiranje potreba za podrškom opštinama u uvođenju servisa e-uprave. Na osnovu mapiranja, Nacionalni demokratski institut sprovešće tokom narednih godinu dana veći broj ciljanih treninga za opštine, kako bi se podigli kapaciteti lokalnih samouprava za uvođenje inovativnih servisa e-uprave.

Više informacija o ovom skupu možete pročitati ovde.

6. Skup: Radno angažovanje korisnika socijalne pomoći

Jedan projekat – dva rezultata u Bačkoj TopoliSkup na temu radnog angažovanja korisnika socijalne pomoći (jednokratne pomoći, novčane socijalne pomoći) održan je na Srebrnom jezeru od 18. do 20. februara 2013. godine. Događaj je okupio predstavnike odabranih lokalnih samouprava koje su pozvane da predstave primere dobre prakse i razmene iskustva o radnom angažovanju korisnika socijalne pomoći. Skupu su prisustvovali predstavnici lokanih samouprava, centara za socijni rad i nacionalne službe za zapošljavanje iz sledećih opština: Kragujevac, Aranđelovac, Smederevska Palanka, Čoka, Šid, Svrljig, Boljevac, Rekovac i Žagubica.

Više informacija o ovom skupu možete pročitati ovde.

 

7. Skup: Razmena iskustava Interresornih komisija za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške detetu i učeniku (IRK)

children_thumbs_upSkup razmene iskustava Interresornih komisija za procenu potreba za pružanjem dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške detetu i učeniku (IRK) održan je od 25. do 27. marta 2013. godine u  Aranđelovcu. Na skupu je učestvovalo 6 interesornih komisija, iz Aranđelovca, Kragujevca, Sremske Mitrovice, Surdulice, Zrenjanina i beogradske opštine Zvezdara.

Osnovni cilj skupa je bila razmena iskustava lokalnih samouprava o načinima funkcionisanja Interresornih komisija kako bi se sagledale važne tačke, problemi i naučene lekcije koje mogu da doprinesu kvalitetnoj izradi izmena Pravilnika o pružanju dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške detetu/učeniku.

Pored članova IRK-ova iz 6 lokalnih samouprava, na skupu su učestvovali predstavnici Ministarstva prosvete i nauke i DILS projekta, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, UNICEF-a, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Mreže za podršku inkluzivnom obrazovanju i stručni konsultanti. Skupu su prisustvovali i članovi radne grupe za izmenu Pravilnika o pružanju dodatne obrazovne, zdravstvene i socijalne podrške detetu/učeniku.

Više informacija o ovom skupu možete pročitati ovde.

Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]