Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Real Sosijedad otpad koji ostave navijači pretvara u organsko đubrivo

Objavljeno 13.05.2019.

Semenke suncokreta - ilustracijaŠpanski fudbalski klub Real Sosijedad ljuske od semenki suncokreta koje navijači i navijačice grickaju za vreme utakmice prikupljaće i slati u proizvodnju komposta koji će lokalne farme koristiti kao organsko đubrivo.

Svako ko je pratio neku utakmicu u Španiji zna da gledanje najpopularnijeg sporta na svetu i grickanje semenki ne idu jedno bez drugog. Ali, posle meča, stadion je pokriven otpadom, što je slučaj i na Anueti, gde kao domaćin igra poznati Real Sosijedad.

Klub iz San Sebastijana odlučio je da tome stane na kraj.

Zajedno sa jednom kompanijom za pejzažnu arhitekturu i fondacijom Kutksa Ekogunea (Kutxa) koja podržava održivi razvoj, fudbalski klub je pokrenuo akciju “Od Anuete do bašta Gipuskoa” (Anoetatik Gipuzkoako Baratzetar).

Cilj projekta je upravljanje otpadom sa stadiona i korišćenje tona ljuski od suncokretovih semenki koje se proizvedu svake godine.

„Na sportskim priredbama postoji neka vrsta ignorisanja proizvodnje otpada. Ima mnogo toga da se uradi. Posebno kada je reč o semenkama suncokreta…”, rekla je zadužena za odgovornu potrošnju u fondaciji Ekogunea Amaja Otaso (Amaia Otazo).

Jednostavna realizacija

Ideja je jednostavna – pre svakog meča grupa volontera/ki navijačima/cama će podeliti biorazgradive kutije za ljuske od semenki i upoznati ih sa inicijativom.

Od navijača/ica će tražiti da te kutije bace u neku od desetak korpi namenjenih isključivo za tu vrstu otpada.

„Najteži deo je naterati navijače da skupljaju ljuske”, rekla je Otaso.

Prikupljene ljuske semenki suncokreta biće odvezene na Ekoguneinu farmu. Tu će ih pomešati sa svežim kompostom i, posle godinu dana, ljuske će se pretvoriti u organsko đubrivo za povrtnjake.

„U budućnosti ne želimo da predstavimo samo projekat, već i da pokažemo paradajz i salatu proizvedenu zahvaljujući ljuskama semenki suncokreta prikupljenim na Anueti”, istakao je za EURACTIV predsednik Fondacije Real Sosijedad Adoni Iraola.

Postavljanje korpi za ljuske od semenki pozitivno će delovati i tako što će doprineti razdvajanju drugih vrsta otpada na stadionu, pa će reciklaža biti lakša.

„Cilj je dvostruki”, objasnio je Iraola. S jedne strane, „ako radimo selekciju prikupljenog, dajemo vrednost nečemu što je nema”. S druge strane, cilj kluba je da „počne da gradi novu kulturu među navijačima koji dolaze na utakmice”.

„Mi na stadionu zaostajemo za društvom i nedovoljno podstičemo kulturu recikliranja i brige o životnoj sredini”, rekao je Iraola i dodao: „Tražimo od njih, naših navijača, da preuzmu odgovornost za životnu sredinu.”

Projekat zajednice

Projekat je rezultat zajedničkog rada više organizacija u baskijskom regionu Gipuskoa. „Trudućemo se da uključimo zajednicu”, istakao je Iraola.

Kompanija za pejzažnu arhitekturu Espasios Intermedios (Espacios), koju inače vode dve žene, dala je ideju za projekat i pomaže u sprovođenju. Ta firma upravlja svojim otpadom i snabdeva brojne lokalne povrtnjake.

Pored toga, za odnose sa navijačima/cama biće zaduženi volonteri i volonterke koji su članovi/ice Astegi (Aztegi), organizacije koja radi sa ljudima sa intelektualnim poteškoćama u oblasti Gipuskoa.

Volonteri/ke ne samo da će obezbediti kutije za otpad od semenki, već će raditi i na podizanju svesti o potrebi recikliranja.

„Sami to ne bismo mogli da uradimo”, kazao je Iraola.

Izvor: EURACTIV.com, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Znak pitanja App
U prethodna 2 teksta pisala sam o nastanku Znak pitanja App, kako se prave kvizovi („Znak pitanja – Učenje kroz [...]
čet, jul 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Biljana Mladenović
Piše: Biljana Mladenović, zamenica menadžerke i ekonomska analitičarka, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije „Na ono što [...]
pet, jun 28, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
U prethodnom blogu „Znak pitanja – Učenje kroz igru” govorili smo o specifičnostima i mogućnostima Znak pitanja aplikacije koja se [...]
uto, jun 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Znak pitanja App
Rad sa decom je izazovan i zahteva puno kreativnosti i raznovrsnog materijala kako bi savladavanje gradiva i učenje bilo lako, [...]
pet, maj 17, 2019
Source: Inkluzija blog
Liceulice
Ko smo mi? LICEULICE tim je već 9 godina posvećen onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini [...]
uto, maj 14, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]