Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Siromaštvo u Srbiji prepolovljeno u periodu 2002-2007. godine

Objavljeno 29.11.2007.

sipru_oldPotpredsednik Vlade Božidar Đelić i Pjer Mirel iz Evropske komisije, direktor Generalnog direktorata za proširenje, otvorili su u Beogradu Treću nacionalnu konferenciju o smanjenju siromaštva. Na konferenciji su prezentovani premiliminarni podaci o siromaštvu u Srbiji za 2007. godinu. U 2007. godini u Srbiji ima 6,6% siromašnih.

Siromaštvo je analizirano na osnovu rezultata Ankete o životnom standardu koju je sproveo Republički zavod za statistiku u maju 2007. godine, na reprezentativnom uzorku od 5.558 domaćinstava.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić je istakao da je “siromaštvo u Srbiji prepolovljeno u periodu 2002-2007. godine, zahvaljujući sprovođenju Strategije za smanjenje siromaštva”.

Apsolutna linija siromaštva za 2007. godinu u Srbiji iznosi 8,883 dinara po potrošačkoj jedinici, mesečno. Linija siromaštva pored izdataka za hranu obuhvata i druge izdatke (obuću, odeću, higijenu, pokućstvo, izdatke za zdravstvo i obrazovanje). Tako se siromašnim smatra svako lice čija je mesečna potrošnja po potrošačkoj jedinici bila manja od 8,883 dinara, što znači da bi za tročlanu porodicu taj minimum mesečne potrošnje iznosio 19,543 dinar. Potrošnja oko 6,6% žitelja Srbije je ispod ovog minimuma. Prema ovome, oko 490 000 stanovnika/ca Srbije je siromašno.

Prema ovoj metodologiji, u 2002. godini, u Srbiji je 13.4% stanovnika klasifikovano kao siromašno, obzirom da je njihova potrošnja po potrošačkoj jedinici u proseku bila niža od linije siromaštva, koja je iznosila 5.234 dinara mesečno po potrošačkoj jedinici.

Ctanovništvo Srbije koje ne živi u gradskim područjima znatno je siromašnije u odnosu na stanovništvo koje živi u gradovima. Indeks siromaštva stanovništva vangradskog područja je skoro dva i po puta veći od indeksa siromaštva stanovništva gradskog područja (4,3% prema 9,7%), a za oko 50% veći u odnosu na prosek cele populacije.

Region sa najvećim udelom siromašnih je centralna Srbija. Oko 8.4 % osoba koje žive u centralnoj Srbiji spadaju u kategoriju siromašnih. U okviru ovog regiona zapaža se znatna razlika u siromaštvu gradskog i ostalog područja.

Kategorije stanovništva koje su bile najčešće zastupljene u kategoriji siromašnih, u 2007. godini su:

1) neobrazovano stanovništvo (bez, ili samo sa osnovnom školom);

2) deca do 13 godina starosti;

3) domaćinstva sa 6 i više članova;

4) staračka domaćinstva;

5) domaćinstva koja žive izvan gradskog područja.

Posmatrano prema godinama starosti posebno se izdvajaju deca do 13 godina i stariji od 65 godina. Siromašno je 8.9% dece do 13 godina odnosno 9.5% starog stanovništva. Deca do 13 godina međutim čine i najbrojniju starosnu grupu među siromašnima (24.1%) iako je njihovo učešće u opštoj populaciji značajno manje (12,7%).

Osnovni uzrok siromaštva je nezaposlenost, u najvećoj meri uzrokovana niskom obrazovnom strukturom radno aktivnih članova domaćinstava. Na smanjenje siromaštva najviše bi uticalo povećanje stope zaposlenosti i nivoa obrazovanja nosioca domaćinstva.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch
Sandra Rej, osnivačica kompanije Glowee, u svojoj laboratoriji u okolini Pariza ©Chris Welsch Francuska dizajnerka proizvodi svetlo bez električne energije Dok je [...]
pet, okt 25, 2019
Source: Inkluzija blog
Milutin (foto: Sara Ristić)
Milutin (foto: Sara Ristić) Razgovor vodila: Dragana Nikoletić Milutin Savić zvani Milutko nosilac je laskave titule najkreativnijeg prodavca magazina Liceulice. Kad bi [...]
pon, okt 21, 2019
Source: Inkluzija blog
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch
Učenje o emocionalnoj inteligenciji kroz igru ©Chris Welsch Švedska start-up kompanija Peppy Pals (Živahni drugari) osmislila je aplikaciju sa likovima životinja, [...]
pet, okt 18, 2019
Source: Inkluzija blog
Stefan na treningu
Dok sam bio mali sport me nije mnogo interesovao. Kada su i prikazivane utakmice na televiziji, više sam voleo sam [...]
sri, okt 16, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]