Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Slepi učenik maturirao uz pomoć drugara iz razreda

Objavljeno 20.06.2013.

Slepi učenik maturirao uz pomoć drugara iz razredaStefan Stevanović, slepi učenik niške gimnazije, maturirao uz pomoć učenika iz odeljenja. Celo odeljenje humano. Svakog dana dovodili ga i odvodili iz škole i pomagali mu da uči.

O njemu su četiri školske godine brinuli kao o svom najrođenijem jer je bio izuzetan, uvek raspoložen, pozitivan i veseo. Za njih je Stefan Stevanović iz sela Šarlinac kod Doljevca, potpuno slepi učenik elitne gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu, bio i više od druga, pa su mu svojski pomogli da zajedno maturiraju.

Zbog toga je učenicima odeljenja četvrto tri prilikom uručivanja maturskih diploma, Kolo srpskih sestara dodelilo i nagradu za humanost! Jer, svi ti učenici su još pre četiri godine, kada je Stefan postao gimnazijalac, pokazali da su njegova strahovanja kako će biti prihvaćen u odeljenju bila bez osnova.

A učenici su se još tada dali u “akciju”. Kako je Stefan morao svakog dana da putuje, roditelji su ga vozili od sela do Doljevca, i smestili u autobus za Niš. Na stanici je svog slepog druga, svakog dana, dočekivao po jedan učenik odeljenja četvrto tri i dovodio ga do gimnazije. Kad je zvonilo za kraj nastave, put se ponavljao.

A Stefanu, sjajnom dečaku i velikom drugu, ništa nije bilo teško. U početku mu je bilo žao što je malo usporavao izradu kontrolnih zadataka i testova, jer su morala da mu se čitaju pitanja. Ipak i to se veoma brzo promenilo, jer su njegovi drugovi raznim akcijama sakupili 3.500 evra i kupili mu štampač sa Brajevim pismom!

– Sada će mu biti lakše i učenje na fakultetu – kaže Predrag Pavić, jedan od Stefanovih školskih drugova.

– Išao je sa nama na ekskurzije, a pokušavali smo kad god smo mogli da poštedimo njegove roditelje.

Reči hvale za spelog učenika imala je minulih godina i Olga Dragojlović, direktorka gimnazije “Svetozar Marković”, koja podseća da su za Stefana prilagodili učionicu u prizemlju, organizovali prevoz i maksimalno pripremili decu.

– Pogledajte mu samo dnevnik, sve same petice – likovala je direktorka. – Ispalo je najbolje moguće, iako nam je to prvi slepi gimnazijalac.

Stefan Stevanović, koji je u niškoj gimnaziji stekao prijatelje za ceo život, kaže da ih doživljava kao svoju porodicu.

– Samo zahvaljujući njima, uspešno sam završio gimnaziju – veli Stefan.

Dečak iz Šarlinca je osam godina bio u internatu Specijalne škole “Veljko Ramadanović” u Zemunu. Putovao je ponedeljkom do Beograda, a vraćao se petkom, kako bi makar vikendom bio sa roditeljima. Kada je završio školu, proglašen je za đaka generacije osnovne škole, glumio je u pozorištu “Duško Radović”, recitovao… Uspeo je Stefan da završi nižu muzičku školu, svira klavir, dokazao se u atletici, zna i esperanto!

A pre prijemnog ispita u niškoj gimnaziji, brižni Stefanovi roditelji Gorica i Sava pažljivo su proučili Zakon o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju da vide da li za želju njihovog sina ima prepreka. Pozvali su i Ministarstvo prosvete, odakle su dobili punu podršku da istraju u želji. A sada, kada je Stefan maturirao, uvideli su da nisu pogrešili. A srce im je puno. Nadaju se da će hrabri Stefan, bez obzira na svoj hendikep, uspešno da završi i Pravni fakultet, koji planira da upiše.

Izvor: Večernje novosti

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
covid-19_mladice_001
Gošća Bloga o socijalnom uključivanju: Milkica Dimitrijević Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere [...]
pet, mar 27, 2020
Source: Inkluzija blog
COVID-19 nije teorija zavere
Iako je Kovid-19 prilično dugo prisutan u svetu, čini se da nas je ipak, nekako iznenadio. Naviknuti na različite teške situacije [...]
čet, mar 19, 2020
Source: Inkluzija blog
Stefan Lazarević
Nedavno sam od organizacije Inicijativa za prava osoba sa mentalnim invaliditetom MDRI-S dobio poziv za učešće na obuci „Samozastupanje za [...]
uto, mar 03, 2020
Source: Inkluzija blog
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]