Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Slova i brojeve naučili uz pomoć studenata

Objavljeno 07.11.2012.

Odrasli Romi, njih 33, sada su ponosni jer znaju da se potpišu, ispune uplatnicu, ček...

Odrasli Romi, njih 33, sada su ponosni jer znaju da se potpišu, ispune uplatnicu, ček…

U okviru projekta Građanskih inicijativa, koji nastavlja sled onog koji je započeo Grad Beograd, tridesetak odraslih Roma iz naselja Mali Leskovac na Mirijevskom brdu u Beogradu naučilo je da čita i piše, čime su stekli uslov za dobijanje sertifikata o funkcionalnoj pismenosti.

Prema procenama Nacionalnog saveta Roma, u Srbiji živi između 600.000 i 700.000 Roma. Tokom prethodnih šest meseci, studentkinje fakulteta Beogradskog univerziteta dolazile su u Mali Leskovac – jedno od 600 romskih naselja u čitavoj državi – dva puta nedeljno, kako bi obučavale odrasle Rome slovima i brojevima.

Projekat „Opismenjavanje odraslih Roma i Romkinja” organizovala je nevladina organizacija Građanske inicijative, kao nastavak programa koji je prošle godine Grad Beograd pokrenuo za raseljene stanovnike nehigijenskih naselja ispod mosta Gazela.

Jasmina Petrović, jedna od desetak predavača i studentkinja Filološkog fakulteta, smera Srpska književnost i jezik, prvo iskustvo u radu sa odraslima stekla je podučavajući odrasle  Rome raseljene u Barajevo. Zato joj je rad u Malom Leskovcu bio poznat.

– Časove pisanja i čitanja prilagođavale smo nivou znanja polaznika. Neki su, na primer, znali da koriste samo ćirilicu; drugi latinicu. Pojedincima je bilo teško da savladaju pisana slova, prepričava Jasmina.

Predavači su bile studentkinje, njih desetak sa fakulteta Beogradskog univerziteta

Predavači su bile studentkinje, njih desetak sa fakulteta Beogradskog univerziteta

Pre početka projekta, u martu 2012. godine, svi predavači su prošli ubrzanu obuku kako  bi što bolje obavljali posao, a među koleginicama sa njenog  fakulteta – Olivere Lazarević, Milice Pokrajac i Bojane Božić – našla se i studentkinja Saobraćajnog fakulteta Andrea Vraneš.

– Za projekat sam čula od prijateljice. Bez obzira što  sam potpuno druge struke, želela sam da  pomognem ovim ljudima. Iskustvo koje smo stekle – neprocenjivo je. A znanja za njih takođe,  mnogo će im olakšati svakodnevni život.

Najstariji polaznik je imao 49 godina, a najmlađi 18. Uvek kada bi stigle u naselje, dolazila bi deca koja idu u školu i pitala da li i ona mogu da budu na čas, kažu u glas dve nastavnice.

– Dešavalo se, na primer, da sa jednim polaznikom  prolazim kroz sabiranje i oduzimanje brojeva do 20. Onda uočim da on ne zna da gleda na sat. Sada  je i to savladao, ponosna je Andrea.

Studentkinje su bile angažovane kao predavači tokom šest meseci, a zauzvrat su dobile stipendije za tekuću školsku godinu, dok su odrasli Romi, kako kažu, sada mnogo ponosniji, jer znaju da se potpišu, ispune uplatnicu, ček…

Početkom septembra polagali su test i nakon uspešnog prolaska dobili su sertifikat o funkcionalnoj pismenosti.

Šestomesečna „školica” održavana je u potkrovlju jedne poludovršene kuće u naselju Mali Leskovac

Šestomesečna „školica” održavana je u potkrovlju jedne poludovršene kuće u naselju Mali Leskovac

Cilj projekta je osnaživanje Roma osnovnim znanjima . Stečeno će im svakako pomoći da postanu samostalniji u društvu, lakše pronađu posao i tako obezbede sebi bolje uslove života, kažu  u Građanskim inicijativama.

Osim što su prilagođavali gradivo prema  postojećem znanju 33 polaznika,  studentkinje-predavači imale su razumevanje za umor ili izostanak.

– Svi oni rade teške poslove. Ili su fizički radnici ili rade  kao prodavci na pijacama. Međutim, trudili su se da minimalno izostaju. Čak bi dolazili da se jave ukoliko ne mogu da dođu, pojašnjava Jasmina.

Jedan od  najredovnijih bio je Erdžan Beriša. Zaposlen je u Gradskoj čistoći i, kako kaže, u školu nije išao redovno, pa je stigao samo do šestog razreda.

– Priznajem da sam pogrešio. Znam da pišem i čitam, ali polako, i pisana slova nisam savladao. Sve nastavnice su bile super. Zvali smo ih po i menu, jer kad dođu svih pet, a neko od nas pozove „ Nastavnice!”, sve se okrenu  i dođu da pomognu, kaže uz osmeh momak koji je tek ove godine stekao ličnu kartu. Živi sa roditeljima i  kaže da su oni bili mnogo srećni kada im je rekao da će ići na časove.

– Sad mi je mnogo lakše. A za časove sam čuo od druga Ceni Demiraja. I on se upisao. Propustili smo samo nekoliko prvih, dok nismo saznali. Posle smo dolazili redovno.

Opismenjavanje RomaTest je položio iz prve, a sredinom septembra došao je na  dodatno polaganje da pruži podršku komšijama Besimu i Coli Nedžadu koji nisu mogli zbog posla da polažu prvi test.

Na zidovima sobe u potkrovlju nedovršene kuće u Ulici Mirijevsko brdo školske klupe su već raspremljene, ali su ostali panoi i plakati koje su ispisivali sami polaznici. Materijal – sveske, olovke, radne sveske – dobijen je iz Građanskih  inicijativa. Finansijer projekta je  bio Internacionalni klub žena koji okuplja supruge stranih ambasadora i diplomata u Srbiji.

Međutim, zanimljivo je da nije bilo Romkinja koje bi se odazvale da nauče azbuku i osnove čitanja i pisanja, što govori o njihovoj još uvek podređenoj ulozi. Iz Građanskih inicijativa kažu da su imali dobru saradnju sa lokalnom samoupravom – Opštinom Palilula.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Više puta sam u tekstovima pisao o bavljenju muzikom i kako sam počeo da učim da sviram na klavijaturama. Sada [...]
pon, avg 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Vukašin Kolarević
Seoske sredine ne nude mnogo mogućnosti za pronalazak kvalitetnog radnog mesta. Tačka ili zarez? Ne treba nam zarez, jer ne [...]
pet, avg 07, 2020
Source: Inkluzija blog
43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"
Transkript govora Ane Ivanović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Hvala Timu za socijalno uključivanje [...]
sri, avg 05, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović - BG Ignite
Transkript govora Tamare Savović na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Večeras ću predstaviti Sigurnu kuću [...]
pet, jul 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Milenka Matić
Prve godine u životu deteta period su velikih mogućnosti i izuzetne osetljivosti. Dete uči mnogo brže nego u svim kasnijim [...]
čet, jul 30, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
Dostupnost usluga i mera podrške za decu romske nacionalnosti na lokalnom nivou
April, 2020 arrow right pdf [737 KB]
E2E: Evaluacija Javnog konkursa „Podrška inovativnim pristupima za povećanje zapošljavanja i zapošljivosti mladih“, 2018–2019. godina
Mart, 2020 arrow right pdf [1 MB]