Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

SmartStart projekat omogućio da 12 socijalnih preduzeća nabavi opremu za svoje biznise

Objavljeno 19.04.2019.

smartstart_logoU okviru Međunarodne nedelje civilnog društva održan je završni događaj SmartStart projekta koji je omogućio da 12 preduzeća nabavi opremu za svoje biznise.

Međunarodna nedelja civilnog društva u koorganizaciji Građanskih inicijativa, međunarodne mreže CIVICUS, a uz podršku BCSDN-a, organizovana je u Beogradu od 8. do 12. aprila 2019. godine u Domu Omladine. Ovaj događaj je imao za cilj da okupljenim delegatima iz celog sveta skrene pažnju na probleme sa kojima se suočava civilno društvo, a prvenstveno na sužavanje prostora za delovanje civilnog društva. Događaj je obuhvatio tri važne oblasti za prevazilaženje prepreka koje su predstavljene kroz tri segmenta: Mostovi, Stepenice i Ulice. Ove teme obuhvatale su načine i uspešne priče ljudi iz celog sveta, koji su predstavili svoju borbu sa zatvaranjem prostora za političko, aktivističko i građansko delovanje.

Građanske inicijative su u okviru programa jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva sprovele projekat za podsticanje socijalnog preduzetništva – SmartStart, u partnerstvu sa organizacijom CPCD iz Bosne i Hercegovine i partnerskim organizacijama iz Makedonije, Crne Gore i Turske, a uz finansijsku podršku Evropske unije. Ovaj projekat je imao za cilj da podstakne udruženja i pojedince/ke da pokrenu svoj posao i unaprede svoje poslovanje kroz razvoj ekonomske komponente biznisa, ali i socijalne, tako što će sarađivati ili zaposliti/angažovati osobe koje su marginalizovane, teško zapošljive ili u riziku od siromaštva, kao i osobe na rehabilitaciji.

Osim direktne finansijske podrške udruženjima, druga važna komponenta ovog projekta bila je i zagovaranje za stvaranje regulisanog pravnog okvira u kome socijalna preduzeća mogu da posluju u okvirima zakona uz određene poreske olakšice, ili poseban status u nekim oblastima.

Događaj su otvorili predstavnik Delegacije Evropske unije Ekmel Cizmecioglu i Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa.

Udruženja koja su nagrađena grantom predstavila su na finalnom događaju svoje aktivnosti i svoje ideje predstavnicima/ama biznis sektora, start up-ovima i predstavnicima/ama drugih udruženja, koji su im podelili savete i komentare kako da povećaju uspešnost i ne ponove neke greške koje su oni pravili.

Predstavnici/e mentorskog panela koji učesnicima/ama dali dragocene savete bili su:

  • Đurđa Đukić, ICT Hub
  • Luka Prišunjak – Swisscontact / Swiss Foundation for Technical Cooperation
  • Vladica Jovanović – Brodoto
  • Sonja Dakić – Živi, radi, voli
  • Tijana Banović – Froncla.rs
  • Aleksandra Kecojević – Fondacija „Ana i Vlade Divac”.

Završni događaj moderirala je Bojana Jevtović ispred Fondacije Divac, dok je njen kolega Željko Mitkovski predstavio proizvode Fondacije Divac koji su namenjeni udruženjima na lokalu, kroz korišćenje usluge kartice lojalnosti. Drugu mogućnost lokalnog razvoja predstavlja Omladinski fond koji pruža podršku organizacijama sa lokala koje imaju ideju da nešto učine za svoju zajednicu.

Učesnici SmartStart programa su: RazlivališteCentar za afirmaciju dece i omladine – CADOBusiness Innovation Programs – BIPSUdruženje za lokalni razvoj KamenicaIz krugaKid HubUdruženje invalida cerebralne i dečje paralize UžiceUdruženje za društveni razvoj mladih „Interaktiv”, Udruženje građana za razvoj i unapređenje zajednice „San”Timočki omladinski centarCaritas Šabac i Keve znaju kako.

Nakon pitanja i komentara iz publike, Milica Antić iz Građanskih inicijativa zaključila je u finalnom obraćanju da u kontekstu sužavanja prostora za delovanje civilnog društva jeste neophodno obezbediti sredstva za kontinuiranu održivost udurženja, a kada to donosi i podršku nekoj ugroženoj grupi tada ovaj način rada postaje još značajniji i poželjniji.

Izvor: www.gradjanske.org

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Koiki: više od kurira

Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch

Socijalni start-ap koji pruža ekološki prihvatljive kurirske usluge, a zapošljava osobe sa invaliditetom u Španiji…
Više detalja

 
0 Komentari

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch
Sara Bermeho (33) je zaposlena kao kurur u Koiki filijali na tržnici Merkado Barselo u centru Madrida ©Chris Welsch Socijalni start-ap [...]
pet, sep 20, 2019
Source: Inkluzija blog
Pezana Redža u trgovačkoj ulici u kojoj renovira šest lokala ©Chris Welsch
Arhitektkinja Pezana Redža daje novi život starom drvetu izrađujući prelepe enterijere, pri čemu obezbeđuje posao za ugrožene Albance Trgovačka ulica u [...]
pet, sep 13, 2019
Source: Inkluzija blog
Dragana Malidžan Vinkić
Piše: Dragana Malidžan Vinkić, koordinatorka za obrazovanje, Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije Digitalna uključenost predstavlja pristup [...]
čet, sep 12, 2019
Source: Inkluzija blog
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch
Piter Mangan, osnivač kluba Freebird © Chris Welsch Klub Freebird omogućuje starijim osobama srodnih interesovanja da se povežu kroz putovanja i [...]
pet, sep 06, 2019
Source: Inkluzija blog
Nikola Repec
Osim pružanja prilike da prodaju sam magazin, Liceulice se trudi da podrži svoje korisnike/prodavce i na razne druge načine. Pogotovo [...]
sri, sep 04, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]
Program za kreiranje obrazovnih politika na osnovu podataka i rezultata istraživanja – Zbornik istraživačkih radova
Maj, 2019 arrow right pdf [3 MB]
Rodna analiza nastavnih programa i udžbenika za srpski jezik od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Mart, 2019 arrow right pdf [2 MB]
Treći nacionalni izveštaj o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Republici Srbiji za period 2014-2017. godine
Februar, 2019 arrow right pdf [5 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu
Februar, 2019 arrow right pdf [762 KB]
Indeks rodne ravnopravnosti u Republici Srbiji
Decembar, 2018 arrow right pdf [8 MB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2017/2018 – brošura
Novembar, 2018 arrow right pdf [2 MB]
Ocena apsolutnog siromaštva u Srbiji u 2017. godini
Oktobar, 2018 arrow right pdf [416 KB]